Thursday, 7 December 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

Test of the Day for RBI Assistant Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like RBI Assistant Mains etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. RBI Assistant Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Name the state government that has become first in India to launched “She Pad,’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board.
Maharashtra
Kerala
Madhya Pradesh
Odisha
Rajasthan
Solution:
Kerala government launched “She Pad,’’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board. This is the first time that a state government is distributing sanitary napkins to school students.

Q2. CERSAI is a central online security interest registry of India. It was primarily created to check frauds in lending against equitable mortgages, in which people would take multiple loans on the same asset from different banks. What is the meaning of "S" in CERSAI?
Solution
Securitisation
Stabilization
Simplification
None of the given options is true
Solution:
Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest (CERSAI) is a central online security interest registry of India.

Q3. The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in ______________.
Sri Lanka
Bhutan
Myanmar
Afghanistan
Nepal
Solution:
The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in Nepal which are scheduled for November 26 and December 7.

Q4. In which of the following country, the Bank of China has formally launched its operations for the first time?
Nepal
Pakistan
Oman
India
Sri Lanka
Solution:
Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q5. Insurance companies use the bank sales channels to sell their products. Which of the following terms describes this selling process?
Scheduled banking
Scheduled Insurance
Bankinsuring
Bancassurance
None of the given options is true
Solution:
Bancassurance is an arrangement in which a bank and an insurance company form a partnership so that the insurance company can sell its products to the bank's client base.

Directions (6-10): Study the given information and answer the questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: most 17 part 48 of 29 country 54 become 35 advance 36 
Step I: advance most part 48 of 29 country 54 become 35 36 18
Step II: 35 advance most part 48 of 29 country 54 35 18 become
Step III: country 35 advance most part 48 of 54 35 18 become 30
Step IV: 47 country 35 advance part of 54 35 18 become 30 most
Step V: of 47 country 35 advance part 54 18 become 30 most 36
Step VI: 53 of 47 country 35 advance 18 become 30 most 36 part
And Step VI is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: there 8 will 7 be 24 no 29 significant 16 change 19 

 Q6. In which step the elements ’24 29 siginificant’ found in the same order?
Step I
Step II
Step III
Step V
Step VI
Solution:
(6-1)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see the each step, then we can find that there is both number and words are arranged in each step.
(1) For words arrangement- Words are arranged according to ascending order as in English dictionary. In first step the words which come first according to English dictionary arranged first to extreme left. And in second step next word is to be arranged in extreme right. And this process is continued in further step.
(2) For number arrangement- There are three odd numbers and three even numbers. In first step lowest odd number arranged in extreme right. And in second step lowest even number is to be arranged in extreme left. And this process is continued in further step. ( Each odd number is added by one(+1) while they are arranged and one is subtracted by each even number(-1) while they are arranged).
Input: there 8 will 7 be 24 no 29 significant 16 change 19 
Step I: be there 8 will 24 no 29 significant 16 change 19 8
Step II: 7 be there will 24 no 29 significant 16 19 8 change
Step III: no 7 be there will 24 29 significant 16 8 change 20
Step IV: 15 no 7 be there will 24 29 8 change 20 significant
Step V: there 15 no 7 be will 24 8 change 20 significant 30
Step VI: 23 there 15 no 7 be 8 change 20 significant 30 will

Q7. In step IV, which of the following words would be at 6th to the left of 3rd from the right end?
23
be
7
no
None of these

Q8. How many step required completing the above arrangement?
Three
Four
Six
Seven
Five

Q9. Which of the following would be the step V after arrangement?
there 24 no 7 be will 16 8 change 20 significant 30
there 23 no 7 be will 16 8 change 21 significant 30
there 23 no 7 be will 16 8 change 20 significant 29
there 23 no 7 be will 16 8 change 20 significant 30
None of these

Q10. What is the difference between the number which is third from left in Step IV and the number which is second from right in Step VI?
23
7
30
15
None of these

Q11. 40% of 60% of 3/5 of a number is 504. What is 25% of 2/5 of that number?
130
175
360
350
None of these
Solution:

Q12. The difference between a two-digit-number and the number obtained by interchanging the two digits of the number is 9. What is the difference between the two digits of the number?
3
2
1
cannot be determined
None of these
Solution:

Q13. In a class there are 32 boys and 28 girls. The average age of the boys in the class is 14 years and the average age of the girls in the class is 13 years. What is the average age of the whole class? (Rounded off to two digits after decimal)
13.50
13.53
12.51
13.42
None of these
Solution:

Q14. In a test consisting of 70 questions carrying one mark each, Arpita answers 70% of the first 40 questions correctly. What percent(approx.) of the other 30 questions does she need to answer correctly to score 80% on the entire test?
60
80
93
85
76
Solution:

Q15. Manisha invests an amount of Rs. 39,300 for 2 years at the rate of 4 pcpa. What amount of approximate compound interest will she obtain at the end of 2 years?
Rs. 6,675
Rs. 4,650
Rs. 5,288
Rs. 3,207
Rs. 4,237
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph. 
A. Economic historians have famously called this divergence in economic fortunes between the West and the East as the “Great Divergence”.
B. Over the years, many of them have also put forward a variety of theories to explain the phenomenon.
C. Until the industrial revolution of the late 18th century, much of the world enjoyed similar standards of living that barely kept people from dying of starvation.
D. In other words, most of the world was equally poor until the industrial revolution pushed some countries on to the path of high economic growth, while others were left behind in abject poverty.
E. In particular, it was countries in Western Europe, like England, that witnessed rapid improvements in the living standards of their people.

 Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A
C
D
E
B
Solution:
Correct sequence is CDEAB
In Statement E 'it was countries' refers to 'countries on to the path of high economic growth' mentioned in statement D.

Q17. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
Correct sequence is CDEAB. Statement B is the concluding statement.

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
Correct sequence is CDEAB. Statement C is the introductory sentence of the paragraph which initiates the discussion about industrial revolution of the late 18th century and its effects over the different economies. Correct sequence is CDEAB

Q19. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
Correct sequence is CDEAB.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
C
D
Solution:
Correct sequence is CDEAB. Statement D is the connecting sentence, which further explains the first sentence of the paragraph.

               


You May Also Like to Read: 

         

No comments:

Post a Comment