Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017



We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Nepal Electricity Authority (NEA) has signed a joint venture agreement with CTGC to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. CTGC is a/an _____________.
Indian company
Indonesian company
Canadian company
Chinese company
Combodian company
Solution:
Nepal Electricity Authority, NEA has signed a joint venture agreement with China Three Gorges Corporation (CTGC), a Chinese company to construct 750 MW West Seti Hydropower Project. The agreement was signed in Kathmandu by NEA Executive Director Kulman Ghising and representatives of China Three Gorges Corporation (CTGC).

Q2. International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to _________________.
Baa1 from Baa2
Baa2 from Baa3
Baa1 from Baa3
P2 from P3
H2 from H3
Solution:
International rating agency Moody's Investors Service has upgraded India's local and foreign currency issuer ratings to Baa2 from Baa3 and changed the outlook on the rating to stable from positive. Moody’s has revised the sovereign rating of India a notch above investment grade after a long gap of 14 years.

Q3. Who is the present president of International rating agency Moody's Analytics?
Isabel Gomez Vidal
Keith Berry
Mark Almeida
Gus Harris
Robert King
Solution:
Moodys Analytics President- Mark Almeida, Headquarters- USA.

Q4. Name the Indian Economist who was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS).
RBI Governor Urjit Patel
Former RBI Governor Raghuram Rajan
Former PM Manmohan Singh
Minister Arun Jaitley
None of the Given option is true
Solution:
RBI Governor Urjit Patel was appointed to the Financial Stability Institute Advisory Board of the Bank of International Settlement (BIS). The Bank of International Settlement is a global financial organization owned by major central banks from across the world.

Q5. A facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called?
Repo Rate
Reverse Repo Rate
Bank Rate
Marginal Standing Facility (MSF)
Liquidity Adjustment Facility (LAF)
Solution:
Marginal Standing Facility (MSF) is a facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR).

Directions (6-7): Read the following information carefully and answer the given questions: 
P + Q means P is the sister of Q
P # Q means P is the husband of Q
P $ Q means P is the daughter of Q
P % Q means P is the mother of Q
P @ Q means P is the brother of Q

Q6. What should come in place of the question mark, to establish that B is the child of K in the expression? 
T % K # F % L + N ? B
Only %
Either + or @
Only #
Either @ or %
Only +
Solution:
Either + or @

Q7. Which among the given expressions indicate that J is the wife of F?
P $ J % R + K % F
F @ R + K + P % J
J % P + K @ R $ F
J % P # K + R + F
None of these

Directions (8-9): Read the given information carefully and answer the given questions. 
Each of the six friends P, Q, R, S, T and U has a different weight. R is heavier than T but lighter than U. Q is lighter than only P. T is not the lightest. U weighs 50 kg. P weighs 60 kg.

Q8. Whose weight could possibly be 40 kg?
None of these
Q
P
R
U
Solution:
(8-9)
P(60) > Q > U (50)> R > T > S

Q9. Which of the following weights correctly represents possible weight of Q?
65 kg
48 kg
55 kg
61 kg
63 kg

Q10.If 2 is subtracted from each odd digit in the number 756432 and 2 is added to each even digit in number then which of the following digit is repeated in the digits so obtained?
9
6
5
7
None of these
Solution:
None of these.

Directions (11-15): Study the table carefully to answer the following questions. 
Percentage profit or loss for following dry fruits is based on the sum of cost price and transportation cost.
 

Q11. The percentage profit on Pista is 5%. What will be its selling price(in rupees)?
1000
1250
1260
1200
1160
Solution:

Q12. The selling price of Groundnut is what percent of the cost price of Prune?
200%
250%
280%
255%
240%
Solution:
SP of Groundnuts = (CP + Transportation cost + Profit) = 2000 + 500 + 250 = 2750
∴CP of PRUNE = SP + Loss = 800 + 300 = 1100
Required percentage = 2750/1100 x 100 = 250 % of the CP of PRUNE

Q13. What is the ratio of the loss on Apricot to that on Prune?
49 : 58
50 : 57
50 : 59
40 : 47
None of these
Solution:

Q14. What is the difference between the selling price of Raisins and that of Groundnut?
4098
4100
4000
4198
3998
Solution:
SP of Raisins = CP + Cost of Transportation + Profit
 = 6000 + 400 + 7% of (6000 + 400) = 107% of 6400 = Rs. 6848
Selling Price of Groundnut = 2000 + 500 + 250 = 2750
∴ Desired Difference = 6848 – 2750 = 4098

Q15.If the loss on Pista is 10% then its selling price is what percentage less than the selling price of Raisins?
89%
92%
94%
84%
88%
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q16. Break a leg Sam, I’m sure your performance will be great.
be watchful
be angry
go fast
good luck
fight
Solution:
'Break a leg’ here means ‘good luck’ (often said to actors before they go on stage). Hence the correct choice is option D.

Q17. The lawyers looked over the papers carefully before questioning the witness.
search
glare
found
examine
design
Solution:
Look over means examine, check. Hence the correct choice is option D.

Q18. We asked the boss to put off the meeting until tomorrow.
keep
postpone
call
review
refer
Solution:
Put off means postpone. Hence the correct choice is option B.

Q19. I bit off more than I could chew by taking on that extra class.
got angry
spend money
got hungry
overdid
lavish
Solution:
If you “bite off more than you can chew”, you have taken on a project or task that is beyond what you are capable of. Hence correct word that decipher it is "overdo".

Q20. If you think you can make the team, then give it a shot.
shoot them
go for a shoot
try it
review it
speed up
Solution:
Give it a shot means give it a try. Hence the correct choice is option C.