Thursday, 5 May 2016

English Quiz For SBI Exam 2016


00:00:00

Directions(Q 1-5): A part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B), (C), (D) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (E).
1. I have never and probably never will write good letters.
I have never written
I have never wrote
I never have written
I had never write
No Improvement
Ans: we need separate third form of the verb in first part.

2. I haven’t hardly studied for this examination.
Hardly I have studied
I have hardly  studied
Not hardly I have studied
I studied not hardly
No Improvement
Ans: Hardly is already negative , No need to use extra 'not'.

3. He asked for the cup of tea
some cup of tea
cup of tea
a cup of tea
an tea of cup
No Improvement
Ans: Indefinite Article'a' will be used.

4. Gopal is two years older than his brother.
than own brother
to his brother
by his brother
then own brother
No Improvement
Ans: In Comparative degree older than is used.

5. I look forward to meet you in Delhi.
to meeting you
to meet with you
at meeting you
for meet you
No Improvement
Ans: to look forward to+ gerund(-ing) form of the verb

Directions(Q.6-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. If there is 'No error', the answer is 'E'.
6. Don't talk to him, he always remains in temper these days.
Don't talk to him
he always
remains in temper
these days.
No Error
Ans: "in a temper" is an idiomatic expression.

7. In My opinion it is not the failures that have made him lose the heart but the lack of emotional support.
In My opinion it is not the failures
that have made
him lose the heart but the lack of
emotional support.
No Error
Ans: 'lose heart ' is an idiomatic expression, no article is required.

8. The most happy marriage would be a union of a deaf man to a blind woman.
The most happy
marriage would be
a union of a deaf
man to a blind woman.
No Error.
Ans: use 'the union' because of structure: "The+Noun+of+Noun".

9. His Father forbade him to go to cinema late at night.
His Father
forbade him to go
to cinema
late at night.
No Error
Ans: 'Go to the cinema /circus/ station..etc are idiomatic expressions'

10. There was little milk in the bottle and she gave it to the baby when it started weeping.
There was little
milk in the bottle and she gave it
to the baby when it
started weeping.
No Error
Ans: Use'a little ' in place of 'little'. 'little' means 'almost nothing'.

11. Despite of working hard for the exam he failed.
Despite of
working hard
for the exam
he failed.
No Error
Ans: of is not used with despite

12. The court held the local MLA responsible for the loss or damage to any public property.
The court held
the local MLA responsible
for the loss or damage
to any public property
No Error
Ans: use 'of' after loss

13. He had a suspected fracture,so he was admitted into the hospital.
He had a suspected fracture,
so he was
admitted into
the hospital
No error
Ans: use 'admitted to'

14. Those who are in power have to be sensitive of the sufferings of the poor.
Those who are in power
have to be
sensitive of
the sufferings of the poor.
No Error
Ans: use 'sensitive to'

15. There is no rule regarding the length of a precis with relation to that of the original passage.
There is no rule
regarding the length of a precis
with relation to
that of the original passage.
No Error
Ans: use expression 'in relation to' in place of ' with relation to'

                                       





No comments:

Post a Comment