Monday, 27 June 2016

English Quiz for SBI exam 2016






Directions(Q.1-5) Rearrange the following sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and the answer the questions given below them.

(1) the individual inventor has ceased to exist.
(2) because large multinationals today hold the patents. 
(3) nothing can be farther from truth.
(4) it is an illusion that the Draft would protect the rights of the individual. 
(5) the supporters of the Dunkel Draft plead that it would protect the individual inventor. 

1.Which of the sentences should come first in the sequence?
1
4
2
3
5
Solution:
( this sentence introduces the idea in this paragraph, hence the first sentence)

2.Which of the sentences should come second in the sequence?
5
2
4
1
3
Solution:
(in this sentence, the idea has been further explained abstractly and it carry forward the idea)

3.Which of the sentences should come third in the sequence?
4
5
1
2
3
Solution:
(this sentence logically follows the second sentence)

4.Which of the sentences should come fourth in the sequence?
4
5
1
2
3
Solution:
(this sentence follows the third sentence)

5.Which of the sentence should come fifth in the sequence?
1
2
3
4
5
Solution:
(this is concluding sentence of the paragraph that summarises the idea expressed in this paragraph)

Directions(Q.6-10) Rearrange the following sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and the answer the questions given below them.
 (1) Seconds later, the glaring object swept past and he thought he had outmaneuvered it.
 (2) While flying over enemy territory, Jones received the warning of an oncoming missile. 
(3) He was proved wrong when he saw the vertical tail fins on fire.
 (4) Without wasting time, he slammed the throttles forward and made the plane roll into a high-speed turan. 
(5) Hardly had he responded to the message when he actually saw whatever the fighter pilot dreaded most.

 6.Which sentence should come fourth in the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence further explains the order of events , hence it follows the third sentence of the paragraph)

7.Which sentence should come third in the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence explains further the action taken by jones, hence it follows the second sentence)

8.Which sentence should come second in the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(in this sentence pronoun 'he' is used for Jones. hence this sentence follows the first sentence of the paragraph)

9.Which sentence should come last in the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence summarizes the order of the events happened in this paragraph, hence the last sentence of this paragraph)

10. Which sentence should come first in the paragraph?
1
2
3
4
5
Solution:
(this sentence introduces the idea expressed in this paragraph. Jones receives the warning about missile)

               





No comments:

Post a Comment