Thursday, 9 June 2016

Reasoning For SBI/IBPS/UIIC 2016




Directions (Q.1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and :

Give answer (a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 
Give answer (b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 
Give answer (c) If the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. Give answer 
Give answer(d) If the data in both the statements I and II even together are not sufficient to answer the question. Give answer 
Give answer (e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question. 


1. Question: How much was the total sale of the company? 
I. The company sold 8000 units of product ‘A’ each costing Rs 25. 
II.This company has no other product line.
a
b
c
d
e
Solution:
From I, total sale of product A= Rs (8000 x 25) = 2,00,000 Rs From II, we know that the company deals only in product A Sale of product A is the total sale of the company, which is Rs 2,00,000.

2. Amongst A, B, C, D, E and F, each are having a different height. Who is the shortest? 
I. C is shorter than only B. 
II.A is taller than only D and F.
a
b
c
d
e
Solution:
Statement I gives us the two tallest persons. Hence it is not sufficient. From II, either D or F is the shortest. Hence II is also not sufficient.

3. Point X is in which direction with respect of Y? 
I. Point Z is at equal distance from both point X and point Y. 
II.Walking 5 km to the East of point X and taking two consecutive right turns after walking 5 kms before turn leads to point Y.
a
b
c
d
e
Solution:
Statement I is of no use because we don’t know the directions. Statements II is sufficient because distances and directions have been given properly.

4. How is ‘must’ written in a code language? 
I. ‘you must see’ is written as ‘la pa ni’ and ‘did you see’ is written as ‘jo ni pa’ in that code language. 
II.‘you did that’ is written as ‘pa si jo’ in that code language.
a
b
c
d
e
Solution:
Statement I: You must see = la pa ni …(i) did you see = jo ni pa …(ii) From (i) and (ii), you see = pa ni …(iii) Using (iii) in (i), we get: must = la. Hence I alone is sufficient But II is not even remotely connected with ‘must’.

5. On which day of the week does Arti’s birthday fall? 
I. Sonu correctly remembers that Arti’s birthday falls after Wednesday but before Sunday. 
II.Raj correctly remembers that Arti’s birthday falls before Friday but after Tuesday.

a
b
c
d
e
Solution:
From I: Arti’s birthday falls on Thursday, Friday or Saturday. From II: It falls on Wednesday or Thursday. Combining I and II, it falls on Thursday.

Directions (Q.6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer 

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 
(d) If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question. (e) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question. 

6. How is ‘sure’ written in a code language? 
I. ‘he is sure’ is written as ‘ja ha ma’ in that code language. 
II.‘is she sure’ is written as ‘ka ja ma’ in that code language.
a
b
c
d
e
Solution:
From I: he is sure = ja ha ma From II: is she sure = ka ja ma Combining the two, we get is sure = ja ma Hence, sure = ja or ma

7. Among P, Q, R, S and T each having different age, who is the youngest among them? 
I. Q is younger than only P. 
II.S is older than only R.
a
b
c
d
e
Solution:
From I: P is the oldest and Q second oldest. From II: R is the youngest and S second youngest.

8. On which day of the week did Sourav visit Delhi? (Week started from Sunday) 
I. Sourav visited Delhi after Monday but before Thursday but not on an odd day of the week. II.Sourav visited Delhi before Friday but after Monday.

a
b
c
d
e
Solution:
From I:Saurav visited Delhi on Wednesday. From II:He visited on Tuesday, Wednesday or Thursday.

9. What is R’s position from the left end in a row? 
I. M is tenth from the left end of the row. 
II.There are sixteen children between M and R.
a
b
c
d
e
Solution:
From I & II: R’s position = 10 + 16 + 1 = 27th from left.From I & II: R’s position = 10 + 16 + 1 = 27th from left.

10. Town P is towards which direction of town T? 
I. Town T is towards South of town K, which is towards West of town P. 
II.Town R is towards South of town V and towards East of town T.
a
b
c
d
e
Solution:

               









No comments:

Post a Comment