Monday, 20 March 2017

Current Affairs for SBI PO 2017

January current affairs

As we all know SBI PO is here and we are ready with the 80 days plan in which we provide you daily quizzes on new pattern questions with different topics that will help you to go through this exam.
So, here we are with the Current affair question of February that will help you in SBI PO mains.

Q1. International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, has teamed up with Finance Industry Development Council (FIDC) to conduct training programs for NBFC. What does ‘F’ stands for in NBFC?
Answer: Finance

Q2. Kim Jong-Nam from South Korea half-brother of North Korea’s leader Kim Jong-un was assassinated mysteriously, recently. Who is the acting President of South Korea?
Answer: Hwang Kyo-ahn

Q3. MD and CEO of United Bank of India (UBI) inaugurated the 2018th branch of the bank at Kovaipudur in Coimbatore, plans to strengthen its presence in the southern and western parts of India, where it is weak at present. Who is the Acting MD and CEO of UBI?
Answer: Pawan Bajaj

Q4. India is among six nations participating in a conference on Afghanistan’s future in ___________, recently, two months after Russia hosted a similar conference with only China and Pakistan.
Answer: Moscow

Q5. IDFC Asset Management Company launched an open-ended fixed income fund named COF in Mumbai which is expected to raise the revenue of the company in the range of Rs300 crore-500 crore within the NFO period itself. What does 'O' stands for in COF?
Answer: Opportunities

Q6. The President of India Shri Pranab Mukherjee has appointed five new judges to the Supreme Court of India, in a much-needed boost to the judicial strength of the highest court, recently. Who among the following is not one of them?
Answer: Justice E. R. Rehman

Q7. Cabinet Finance Minister Mr. Arun Jaitley  has recently approved merger of _________ subsidiary banks with State Bank of India.
Answer: 5

Q8. More than one thousands delegates, including many leading industrialists, both Indian and from other countries, took part in mega event of 2 day Global Investor Summit. This summit was held in _____________.
Answer: Jharkhand

Q9. All India Institute of Medical Science (AIIMS) of Delhi has won the first prize and a cash reward for maintaining high standards of sanitation and hygiene under the Government's Kayakalp awards held, recently. What was the cash pize of this award?
Answer: Rs 5 crore

Q10. The five-day ‘√Źndian Panorama Film Festival’ being organised by the Directorate of Information and Publicity, in association with the Ministry of Information & Broadcasting and Directorate of Film Festivals(IFFI) has been started in ____________, recently
Answer: Port Blair

Q11. Raytheon Company has signed a memorandum of understanding (MoU) with Tata Advanced Systems Ltd (TASL) to engage in the co-production of Stinger air defence missile components, recently. Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of Tata Advanced Systems Ltd (TASL)?
Answer: Mr Sukaran Singh

Q12. Saab subsidiary, Saab Grintek Defence (SGD) and Hindustan Aeronautics Ltd’s (HAL), Indian Avionics Division have signed a contract to deliver Transfer of Technology (ToT). Saab Grintek Defence (SGD) is _____________ based company.
Answer: South Africa

Q13. Reserve Bank of India has raised the ceiling of gold loans given by regional rural banks (RRB) to ______________ from Rs 1 lakh, expanding the access to credit for farmers and artisans willing to pledge gold as collateral.
Answer: Rs 2 Lakh

Q14. It is in partnership with this Indian company Rafale fighter jet manufacturer Dassault Aviation has floated a joint venture. It was announced at the Aero India 2017 air show at Yelahanka airbase.
Answer: Reliance Aerostructure Limited

Q15. Hindustan Aeronautics Limited (HAL), signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Central Public Works Department (CPWD) for execution of infrastructure development works at HAL’s new Greenfield helicopter facility at Tumakuru, Karnataka. Who is the Chairman and Managing Director of HAL?
Answer: T Suvarna Raju
CRACK SBI PO 2017



More than 250 Candidates were selected in SBI PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SBI PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment