Saturday, 27 May 2017

Current Affairs for SBI PO Mains 2017

current-affairs-questions

Just a few days are left for SBI PO and NIACL Assistant Examination. It is time to pace up your preparation for SBI PO Prelims and NIACL Assistant Mains 2017. These current affair questions will also help you in preparing for BOB PO and NICL AO 2017 recruitment examination.

So here we are with the current affair revision for SBI PO 2017.

Q1. The Madhya Pradesh government has launched an app named ____________ to provide various municipal services online.
Answer: MP e-nagarpalika

Q2. Which Indian Universities has topped the list of country's official higher education rankings, recently announced by the HRD Ministry?
Answer: IISc-Bengaluru

Q3. Renowned Hindustani classical vocalist ___________ passes away, recently.
Answer: Kishori Amonkar

Q4. FIFA (International Federation of Association Football) has recently banned Guatemala's former football chief Brayan Jimenez for lifetime. Name the President of FIFA.
Answer: Gianni Infantino

Q5. After the merger of subsidiary bank in the State Bank of India the base rate or the minimum lending rate of the bank has been reduced from 9.25% to ___________.
Answer: 9.10%

Q6. Name the Cab aggregator that has integrated with Unified Payment Interface (UPI) to simplify digital payment options for its customers.
Answer: Ola

Q7. Phoenix India Research and Development Group launched the first bio-gas fuelled bus in which Indian city keeping a flat fare of just Rs 1.
Answer: Kolkata

Q8. Name the country that has topped in a doping violation report published by World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015.
Answer: Russia

Q9. A Malaysian company MTN has recently agreed to help set up a technology park in which Indian State that’s expected to attract private sector investment of $100 million in the first phase.
Answer: Andhra Pradesh

Q10. Kerala, Tripura and Arunachal Pradesh have also recently joined the Centre’s power distribution company debt relief scheme, Ujjwal Discom Assurance Yojna (UDAY). UDAY scheme was launched in ___________.
Answer: 2015

Q11. The Reserve Bank of India has released the first Bi-monthly monetary policy of the new financial year (2017-18). The Reverse Repo Rate (RRR) under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) has been hiked to ___________ from 5.75%.
Answer: 6.00%

Q12. The FMCG industry has emerged as the highest paying industry in India with an average annual cost to company (CTC) of Rs. 11.3 lakh according to Randstad survey, 2017. What does 'C' stands for in FMCG?
Answer: Consumer

Q13. World Health Day is celebrated on _____________ every year to mark the anniversary of the founding of the World Health Organization.
Answer: 7 April

Q14. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to slash clearance time for which nation-wide payment system in an attempt to enhance the efficiency of the electronic payment system and add to customer convenience?
Answer: National Electronic Funds Transfer (NEFT)

Q15. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M Venkaiah Naidu will inaugurate a three-day National Children’s Film Festival in which of the State?
Answer: Andhra Pradesh

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment