Sunday, 28 May 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,
test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. Fiscal deficit in the first nine months of 2016-17 touched _________ of the Budget estimate.
80.5%
68.1%
72.3%
84.8%
93.9%
Solution:
Fiscal deficit in the first nine months of 2016-17 touched 93.9 per cent of the Budget target against 87.9 per cent for the same period a year ago.

Q2. Who has been appointed as the new Central Bureau of Investigation (CBI) Director?
Niraj Kumar
Alok Verma
Ranjit Kumar Sinha
BS Bassi
None of the given options is true
Solution:
Former Delhi Police Commissioner Alok Verma took charge as the new CBI Director. He will hold the charge of the premier investigating agency for a period of two years. A 1979-batch IPS officer, Mr Verma was selected by a three-member committee comprising Prime Minister Narendra Modi, Chief Justice J S?Khehar and Senior Congress leader Mallikarjun Kharge.

Q3. The UN children's agency UNICEF has launched an appeal for USD _____________ to help 48 million children caught up in crises worldwide amid fears of a funding cut from top donor the United States.
USD 5.1 billion
USD 10.7 billion
USD 15.5 billion
USD 3.3 billion
None of the given options is true
Solution:
The UN children's agency UNICEF has launched an appeal for USD 3.3 billion to help 48 million children caught up in crises worldwide amid fears of a funding cut from top donor the United States.

Q4. In a major step, Finance Minister Arun Jaitley has announced the reduction of the existing rate of taxation for individuals with income ranging between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh to _________ instead of 10%.
6%
7%
5%
8%
9%
Solution:
In a major step, Finance Minister Arun Jaitley has announced the reduction of the existing rate of taxation for individuals with income ranging between Rs 2.5 lakh to Rs 5 lakh to 5% instead of 10%.

Q5. The IBBI was established on October 1, 2016 in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016. IBBI stands for-
Industrial and Bankruptcy Board of India
Insolvency and Bankruptcy Board of India
Insolvency and Balance Board of India
Insolvency and Bankruptcy Board of Institute
Insolvency and Bankruptcy Bureau of India
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) was established on October 01st 2016 in accordance with the provisions of The Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

Directions (6-10): What should come in place of question mark (?) in the following question?

12
13
14
15
16
Solution:

1
2
3
4
5
Solution:

72
70
68
65
None of these
Solution:

135
133
132
134
131
Solution:

Q10. 36.5% of 140 ÷ 12.5% of 80 =?
6.12
4.71
5.11
5.91
None of these
Solution:

Directions (11-15): Study the information given below and answer the given questions: In a certain code ‘facing problems with health’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’, ‘health problems on rise’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’, rise with every challenge’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and ‘facing challenge each day’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.

Q11. What could be a code for “lne”?
facing
with
every
rise
challenge
Solution:
Solutions (11-15)
Facing=ngi
With=snk
Problem/health=mlp /hlt
On=sa
Rise=rtv
Every=lne
Challenge=riy
Each/day=nop/hus

Q12. “riy rtv roi” could be a code for which of the following?
rise above challenge
rise health challenge
day rise challenge
with rise challenge
challenge every rise

Q13. Which of the following is the code for ‘facing’?
nop
rtv
ngi
snk
sa

Q14. “riy snk mlp” could be a code for which of the following?
problem every day
challenge with health
with health day
every challenge facing
challenge facing with

Q15. Which of the following is the code for ‘day’?
riy
nop
ngi
hus
Cannot be determined

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 
 Q16. Confabulation: The confabulation came to an abrupt stop when she entered the room.
conversation
celebration
commotion
performance
rhetoric
Solution:
confabulation - an informal conversation. Other options are irrelevant.

Q17. Vociferous: The authorities refused to bow down to the vociferous protests of the students.
fickle
solemn
demanding
clamorous
resounding
Solution:
vociferous-expressing or characterized by vehement opinions; loud and forceful. clamorous-making a loud and confused noise.Other options are irrelevant. Hence, clamorousis correct substitute for the word ‘vociferous’.

Q18. Voracious: Being a voracious reader, he seldom feels lonely.
insatiable
lethargic
unenthusiastic
evasive
moody
Solution:
voracious-engaging in an activity with great eagerness or enthusiasm. insatiable-(of an appetite or desire) impossible to satisfy. Hence, insatiable is correct substitute for the word ‘voracious’.

Q19. Dilettante: Given the number of dilettante politicians in the Rajyasabha, it is not surprising that M.P’s are seeking alternate careers. A person who
is professional
is devoted
deceives
is committed
cultivates an interest without commitment
Solution:
dilettante-a person who cultivates an area of interest, such as the arts, without real commitment or knowledge.
Hence, option E correctly explains the word given in the question.

Q20. Connivance: The city’s moral police, in connivance with authorities, have enforced regulations quite unsympathetically.
pretension
collusion
ignorance
combination
keeping
Solution:
Connivance-willingness to allow or be secretly involved in an immoral or illegal act.
collusion-secret or illegal cooperation or conspiracy in order to deceive others.
Hence, collusion is correct substitute for the word ‘Connivance’.

                                       


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment