Wednesday, 31 May 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,
test-of-the-day

We are providing you with test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO, SBI PO etc. From this you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. The mission of NABARD is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. What is meaning of "R" IN NABARD?
Regional
Rural
Reconstruction
Revised
Remittance
Solution:
NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.


Q2. SAT is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) Act, 1992. SAT stands for-
Securities Appellate Tribunal
Securities Appellate Treaty
Securities Association Tribunal
Saving Appellate Tribunal
None of the given options is true
Solution:
Securities Appellate Tribunal (SAT) is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992 to hear and dispose of appeals against orders passed by the Securities and Exchange Board of India or by an adjudicating officer under the Act and to exercise jurisdiction, powers and authority conferred on the Tribunal by or under this Act or any other law for the time being in force.

Q3. Vijay Goel is an Indian politician who is currently the Union Minister of-
Women and Child Development
External Affairs
Development of North Eastern Region
Youth Affairs and Sports
Housing & Urban Poverty Alleviation
Solution:
Vijay Goel is present Union Minister of Youth Affairs and Sports.

Q4. Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd. (ECGC) is a Government of India Enterprise which provides export credit insurance facilities to exporters and banks in India. Where is the headquarter of ECGC Bank?
New Delhi
Mumbai
Kolkata
Chennai
Bengaluru
Solution:
ECGC Ltd. (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.), wholly owned by Government of India, was set up in 1957 with the objective of promoting exports from the country by providing Credit Risk Insurance and related services for exports. It functions under the administrative control of Ministry of Commerce & Industry, and is managed by a Board of Directors comprising representatives of the Government, Reserve Bank of India, banking, and insurance and exporting community. Over the years it has designed different export credit risk insurance products to suit the requirements of Indian exporters and commercial banks extending export credit.

Q5. Peru is a country in South America that's home to a section of Amazon rainforest and Machu Picchu, an ancient Incan city set high in the Andes mountains. Capital of Peru is?
Havana
Port Louis
Damascus
Rome
Lima
Solution:
Lima is the capital of Peru.

Directions (Q6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer 
Q6. I. (p+q)2=3136 
      II.q+2513=2569
if p>q
if p≥q
if p
if p≤q
if p = q or there is no relation between ‘p’ and ‘q’.
Solution:

Q7. I.4p2-16p+15=0 II.2q2+5q-7=0
if p>q
if p≥q
if p
if p≤q
if p = q or there is no relation between ‘p’ and ‘q’.
Solution:

Q8. I.p2=49 II.q2+15q+56=0
if p>q
if p≥q
if p
if p≤q
if p = q or there is no relation between ‘p’ and ‘q’.
Solution:

Q9. I.2p2+5p-12=0 II.2q2-q-1=0
if p>q
if p≥q
if p
if p≤q
if p = q or there is no relation between ‘p’ and ‘q’.
Solution:

Q10. I.p2-12p+35=0 II.q2-25=0
if p>q
if p≥q
if p
if p≤q
if p = q or there is no relation between ‘p’ and ‘q’.
Solution:

Directions (11-15): Study the given information and answer the questions: A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement. Input: embezzling zingy cozy mizzle qua by swizzle fizzling drizzling pulverizing Step I: by embezzling zingy cozy mizzle swizzle fizzling drizzling pulverizing qua Step II: cozy by embezzling mizzle swizzle fizzling drizzling pulverizing qua zingy Step III: mizzle cozy by embezzling fizzling drizzling pulverizing qua zingy swizzle Step IV: fizzling mizzle cozy by embezzling pulverizing qua zingy swizzle drizzling Step V: embezzling fizzling mizzle cozy by qua zingy swizzle drizzling pulverizing And Step V is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. Input: a by severe each midst festival university you network institute Q11. Which of the following would be the step 3rd after arrangement?
severe by each festival university network institute a you midst
each severe by festival university network institute a you midst
severe each by festival university network institute a you midst
severe each by festival university network institute a midst you
None of these
Solution:
Solution (11-15): In the given Input-Output there are different alphabets. Some are of even number of alphabets and some are of odd number of alphabets. In every step both odd and even number of alphabets is arranging. In first step smallest even number of alphabet are arranged and this is left to right arrangement. And smallest odd number of alphabet is arranged from right side, and this is right to left arrangement. And this process is continued up to the last step. Input: a by severe each midst festival university you network institute Step I: by severe each midst festival university you network institute a Step II: each by severe midst festival university network institute a you Step III: severe each by festival university network institute a you midst Step IV: festival severe each by university institute a you midst network Step V: university festival severe each by a you midst network institute

Q12. In step III, which of the following words would be at 6th position from the left end?
by
network
festival
university
None of these

Q13. In step V, which of the following words would be at 3rd position to the left of 8th from the left end?
severe
festival
university
by
None of these

Q14. In step II, ‘severe’ is related to ‘midst’ and ‘institute’ is related to ‘a’. In the same way ‘midst’ is related to?
festival
university
you
severe
None of these

Q15. Which of the following step would be the last but one step?
festival severe each by university institute a you midst network
severe festival each by university institute a you midst network
severe festival each by university institute you a midst network
severe festival each by university institute a you network midst
None of these

Directions (16-20): In each question below, the word at the top of the question is used in four different ways. Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. Q16. CREDIT
The writer complained that the credit at the end of the film did not mention his name.
A long term credit has more to do with trust than with greed.
He is such a noble character that he never takes any credit for his kindly acts.
The boss’s assistant was quite willing to accept undeserved credit for the deal’s success.
None of the above is correct.
Solution:
Credits- publicly acknowledge a contributor's role in the production of (something published or broadcast).

Q17. CLOSE
The stores in this town close around 9 p.m. every day.
The ship was closing with the island.
In the final moments of the race she closed the distance to the lead racer.
The nation closed the door to immigrants.
None of the above is correct.
Solution:
‘closed the door’ is incorrect phrase.

Q18. MOVE
The sun’s heat forced the hikers to move into the shade.
He believes an MBA would help him in moving on the executive ladder.
One cannot be too rigid in one’s views; must learn to move with the times.
She was deeply moved by his acts of kindness.
None of the above is correct.
Solution:
The word ‘MOVE’ is inappropriate in the given context.

Q19. MARRY
He decided to marry his daughter to his business partner’s son.
Her parents agreed to marry her with the man of her choice.
The girl got married into a prominent family.
The priest will marry the boy and the girl in a proper ceremony.
None of the above is correct.
Solution:
The word ‘marry’ is inappropriate because of preposition and verb form in the given context.

Q20. PREVAIL
They all hoped that at the end of all their struggles justice would prevail.
The winds that prevail in the mountains are believed to be good for health.
His courage and strength helped him prevail upon the enemy with ease.
Can I prevail on you to stay for dinner?
None of the above is correct.
Solution:
The word ‘PREVAIL’ is inappropriate in the given context.

                                       




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment