Current Affairs Questions for NABARD Exam 2017

Dear Readers,



Start Preparing for NABARD Grade-A and Grade-B Examination. It is time to pace up your preparation for NABARD exams. These current affair questions will also help you in preparing for Dena Bank PO, IBPS RRB and NABARD 2017 recruitment examination.

So here we are with the current affair revision for NABARD Grade-A 2017.

Q1. The first meeting of India-Russia Joint Committee on Science and Technology Cooperation was held recently in Russia. Inspired by India's 'Make in India' initiative, Russia has launched initiative named _______________ to promote local manufacturing and technology development.
Answer: Do It In Russia

Q2. Capital markets regulator, SEBI (Securities and Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of ___________ of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans.
Answer: Stressed Assets

Q3. Which country has unveiled the world's first train that operates on a virtual track using sensor technology instead of metal rails?
Answer: China

Q4. Name the Airlines Company that was voted the World’s Best Airline in 2017 at the SKYTRAX 2017 World Airline Awards.
Answer: Qatar Airlines

Q5. Which city has reportedly become the first city in India where the robot is being used on an experimental basis to control its ever growing and unruly traffic.
Answer: Indore

Q6. The Reserve Bank of India reconstituted the Oversight Committee by appointing three more members. The 5-membered Oversight Committee will be headed by _____________.
Answer: Pradeep Kumar

Q7. Name the Indian Space Research Organisation's (ISRO) workhorse rocket that has recently blasted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh.
Answer: PSLV C-38

Q8. ISRO workhorse rocket blasted off from the spaceport of Sriharikota carrying the satellite of which series?
Answer: Cartosat-2 Series

Q9. ISRO workhorse rocket was launched recently from spaceport of Sriharikota carrying a dedicated satellite for the defense forces along with 30 co-passenger satellites. How many Indian satellite/s is/are there among those 30 co-passenger satellites?
Answer: 1

Q10. The Cabinet has approved Amendment of the Bilateral SSA between India and the Netherlands by incorporating the “Country of Residence” Principle into the said SSA. SSA stands for ___________.
Answer: Social Security Agreement

Q11. India and Russia have recently agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation. What is the Currency of Russia?
Answer: Russian Ruble

Q12. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit. In the first leg of his tour, he will reach Portuguese capital. What is the Capital of Portugal?
Answer: Lisbon

Q13. RBI widens scope of Banking Ombudsman Scheme. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to ____________.
Answer: 20 lakh rupees

Q14. Banking Ombudsman is a quasi-judicial authority functioning under the Banking Ombudsman Scheme ___________.
Answer: 2006

Q15. In order to ensure smooth GST implementation from 1st July, the Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY) has launched a dedicated Webpage for facilitating taxpayers with regard to addressing issues related to IT Services and Electronics goods. Who is the Cabinet Minister of MEITY?
Answer: Ravi Shankar Prasad



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.