Saturday, 21 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. __________ is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.
NACH
BHIM
UPI
CPI
BBPS
Solution:
Unified Payments Interface (UPI) is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.

Q2. FSB is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. FSB stands for-
Fiscal Stability Board
Financial Solution Board
Financial Stability Bank
Financial Stability Bureau
Financial Stability Board
Solution:
The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India.

Q3. With which of the following country India has signed an MoU on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs related matters?
China
Japan
Nepal
Afghanistan
Bangladesh
Solution:
MoU between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters.

Q4. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved the renaming of the new Central Sector Scheme SAMPADA as PMSKY for the period of 2016-20. What is the full form of PMKSY?
Pradhan Mantri Kaushal Sampada Yojana (PMKSY)
Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)
Pradhan Mantri Kisan Suraksha Yojana (PMKSY)
Pradhan Mantri Kisan Safal Yojana (PMKSY)
Pradhan Mantri Kaushal Suraksha Yojana (PMKSY)
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the renaming of the new Central Sector Scheme- SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as "Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)" for the period of 2016-20 coterminous with the 14th Finance Commission cycle.

Q5. According to RBI, Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. Currently, there are total how many RRBs in India?
46
34
44
56
50
Solution:
Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 "form panel forge consensus" is coded as "RL8 NK10 RD10 NR18 " 
 "parties have decided their" is coded as "RR14 VD8 CC14 EQ10 " 
 "has asked him stay " is coded as"SR6 KC10 ML6 AX8" 

 Q6.What is the code for ‘candidate’ in the given code language?
ND18
MD18
ND19
NE18
None of these
Solution: (6-10)

Q7.What is the code for ‘significant' in the given code language?
GS22
GH22
GS21
HS22
None of these

Q8.What may be the possible code for ‘especially’ in the given code language?
QX21
PX20
PX21
QX20
None of these

Q9.What may be the possible code for ‘political’ in the given code language?
KK18
LK18
LL18
LK19
None of these

Q10.What is the code for ‘factions' in the given code language?
DR16
RR16
CR16
CR15
None of these

Q11. A man lends a certain sum of money at simple interest. Rate of interest for first one and half years is 6% per annum, for next 9 months is 5% per annum and after that 4% per annum. If he received Rs. 11496 at the end of 4 years, what was his capital?
Rs. 9600
Rs. 9400
Rs. 9000
Rs. 8500
None of these
Solution:

Q12.Simple interest on a sum of money is 1/9th of the principle and the number of years is equal to the rate per annum. What is the rate percent per annum?
5%
7%
3%
3.33%
None of these
Solution:

Q13. If a sum of money placed at compound interest, compounded annually, doubles itself in 5 years, then when will the same amount of money be 8 times of itself?
8 years
10 years
20 years
25 years
15 years
Solution:

Q14. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs. 1460 in 2 years and to Rs. 1606 in 3 years. Find the rate of interest per annum?
15%
12%
5%
4%
10%
Solution:

Q15. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What should be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
Rs 5600
Rs 5544
Rs 5724
Rs 5736
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. (A) To propose the idea of becoming perfected is not the same as saying that we human beings can be perfect. 
(B) It only means that we are capable of learning, changing and growing throughout the span of our earthly life. 
(C) Learning is a process that begins at birth and lasts till death. (D) This development through understanding new things, transforming and developing through may be considered as the perfection of soul. 
(E) Given that we are here to continually learn on the journey of life, it seems that the ultimate goal of learning is the perfection of our souls. 
(F) No that we should be perfect in everything. 

 Q16. Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
CEAFBD is the correct sequence. The only sentence that makes logic after 1st statement is statement E. So, the correct option is E.

Q17. Which of the following should be the FIRST statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
Statement C introduces idea. It tells about Learning process. Other statements explain it further. Hence, C is the correct choice.

Q18. Which of the following should be the FIFTH statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
Statement B is the fifth sentence.

Q19. Which of the following should be the SIXTH (LAST) statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
Statement D concludes the idea. Hence is the last statement.

Q20. Which of the following should be the THIRD statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The basic idea is perfection, in reality, does not mean to be perfect. Hence, option A.

Q21. Which of the following describe router functions?
Packet switching
Packet filtering
Internetwork communication
Path selection
All of the above
Solution:
All of the given options are router functions.

Q22. Which among the following computer network usually spans a city or a large campus?
LAN
DAN
MAN
WAN
None of these
Solution:
MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus.

Q23. Name the input device from the given options, that cannot be used to work in MS Office?
Scanner
Mouse
Keyboard
Joy stick
All of the above
Solution:
Joystick is used for gaming purpose and MS Word is a text editing application.

Q24. Which type of virus is generally scripted into common application programs like Excel and Word to infect the other documents and spreads to the other parts when the application is running?
Macro Viruses
File infector virus
Resident Viruses
Boot virus
Worms
Solution:
A macro virus is a computer virus that "infects" a Microsoft Word or similar application and causes a sequence of actions to be performed automatically when the application is started or something else triggers it.

Q25. To ‘maximize’ a window means to :
Fill it to capacity
Expand it to fit the desktop
Put only like files inside
Drag it to the Recycle Bin
None of the above
Solution:
‘maximize’ a window means expanding it to fit the desktop.

               




You May Also Like to Read:

           



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment