Tuesday, 24 October 2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. In which of the following state, PM Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways has recently inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state?
Madhya Pradesh
Gujarat
Rajasthan
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Prime Minister Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways Nitin Gadkari inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state in Udaipur, Rajasthan. Shri Kalyan Singh is the Governor of Rajasthan.

Q2. During the Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies. This was ________ edition of Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue.
8th
10th
12th
16th
18th
Solution:
During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to combat the threat of terrorism and check terror financing.

Q3. ISRO has recently launched ____________, carrying IRNSS-1H from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota.
GSLV-C54
GSLV-B34
PSLV-B54
PSLV-C39
GSLV-D45
Solution:
The Indian Space Research Organization (ISRO) has launched PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite lifted off from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.

Q4. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
Rajiv Gauba
Sanjeev Gehlaut
Dharmendra Kumar Singh
Parmeet Mehrishi
Vishal Sikka
Solution:
Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

Q5. The FATF is an inter-governmental body. FATF stands for-
Financial Action Task Forum
Financial Action Task Fund
Financial Action Time Force
Financial Agency Task Force
Financial Action Task Force
Solution:
The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body.

Q6. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A × B means that A is the son of B, A – B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D?
C – P ÷ D
P + D ÷ C
D × P – C
D – C × P
None of these
Solution:

Q7. If ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P × Q’ means P is the brother of Q’; ‘P – Q’ means ‘P is the mother of Q’, then which of the following is definitely true about C – A + B?
B is the son of A
A is the son of C
B is the father of A
C is the mother of B
None of these
Solution:

Q8. Lavi walks 1 km towards East and then she turns to South and walks 5 km. Again she turns to east and walks 2 km, after this she turns to North and walks 9 km. Now, how far is she from her starting point?
3 km
4 km
5 km
7 km
None of these
Solution:
Distance between starting and final point is = 5km

Q9. From his house, Ballu went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then, he turned south and covered 5 km. Finally, turned to East, he covered 10 km. In which direction is he from his house?
South
West
East
North
None of these
Solution:

Q10. Chiru earns more than Chiku but not as much as Chikki. Chanki earns less than Chikki but not as less as Chiku. Ashish earns more than Chiku but not as much as Chiru. Who amongst them will be in the middle if they are ranked based on their earnings?
Chiru
Ashish
Chanki
Chiku
Data Inadequate

Q11. In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 30% and 45% respectively. A boy scored 280 marks and failed by 80 marks. How many more marks did a girl require to pass in the test if she scored 108 marks?
132
140
160
112
None of these
Solution:

Q12. Twelve percent of Kaushal’s monthly salary is equal to sixteen percent of Nandini’s monthly salary. Suresh’s monthly salary is half that of Nandini’s monthly salary. If Suresh’s annual salary is Rs 1.08 lacs, what is Kaushal’s monthly salary?
Rs 20,000
Rs 18,000
Rs 26,000
Rs 24, 000
None of these
Solution:

Q13. In a school there are 250 students out of whom 12 percent are girls. Each girl’s monthly fee is Rs 450 and each boy’s monthly fee is 24 percent more than a girl. What is the total monthly fee of girls and boys together?
Rs 1,36,620
Rs 1,36,260
Rs 1,32,660
Rs 1,32,460
None of these
Solution:

Q14. The difference between the population of a city in 2015 and 2016 is 5000. If there is 10% increase in population per year from the previous year, what is the population of the city in 2017?
66000
66550
56660
67500
None of these
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिए गए गद्यांश का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये तथा इस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
मनुष्य के लिए अपना अतीत सदैव सम्मोहक रहता है. जब मनुष्य का मन अतीत की स्मृतियों में ज्यादा रम जाता है, तो वर्तमान से उसका सम्बन्ध टूट जाता है. मानव-विकास के लिए यह कोई शुभ स्थिति नहीं है इसलिए अतीत के सम्मोहन से निकलकर वर्तमान में लौटना आवश्यक है. मनुष्य जीवन में यश, वैभव, मान, संपत्ति को ही अपना लक्ष्य मानकर उनके पीछे भागता रहता है. उन्हें पाने की कोशिश में वह कभी संघर्ष करता है और कभी समझौते भी करता है, किन्तु एक स्थिति पर आकर उसे यह अनुभव होता है कि जिसके पीछे वह भाग रहा है, उसमें कोई सारतत्व नहीं है. जीवन के संघर्षों और कष्टों से घबराकर जब वह ईश्वर की शरण में जाता है, तो वहाँ भी उसे शान्ति नहीं मिलती सुख न तो भौतिक सुख-सुविधाओं में है और न ही ईश्वर की शरण में, सुख तथा दुःख का सम्बन्ध मनुष्य की अपनी चेतना से है. जैसे शुद्ध चाँदनी जैसा कुछ नहीं है, चाँदनी के साथ-साथ रात का भी अस्तित्व है, उसी प्रकार इस संसार में शुद्ध सुख जैसी कोई स्थिति नहीं है. जीवन के इस कटु यथार्थ को स्वीकार करके ही मनुष्य आगे बढ़ सकता है. यथार्थ से पलायन उचित नहीं है.

Q16. ‘शुद्ध चाँदनी जैसा कुछ नहीं होता’ से अभिप्राय है-
सुख में दुःख का अंश भी रहता है
जीवन में सुख ही सुख है
जीवन में दुःख ही दुःख है
हर मनुष्य में कोई न कोई दोष होता है
इनमे से कोई नहीं
Solution:
सुख में दुःख का अंश भी रहता है

Q17. ‘पलायन’ शब्द से क्या तात्पर्य है?
पालन-पोषण करना
लज्जित होना
दूर भागना
लीन होना
इनमे से कोई नहीं
Solution:
दूर भागना

Q18. अतीत से सम्मोहित व्यक्ति की क्या स्थिति होती है?
वर्तमान की चिंता से ग्रस्त रहता है
वर्तमान से उसका सम्बन्ध टूट जाता है
भविष्य की कल्पना में खो जाता है
वर्तमान में लौटने का प्रयत्न करता है
इनमे से कोई नहीं
Solution:
वर्तमान से उसका सम्बन्ध टूट जाता है

Q19. सुख तथा दुःख का सम्बन्ध किससे है?
अपनी चेतना से
भौतिक सुविधाओं से
ईश्वर से
भाग्य से
इनमे से कोई नहीं
Solution:
अपनी चेतना से

Q20. मनुष्य तथा दुःख का सम्बन्ध किससे है?
समझौते करता है
संघर्ष करता है
कष्ट उठाता है
उपर्युक्त तीनों
इनमे से कोई नहीं
Solution:
उपर्युक्त तीनों

Q21. Example of I/O device is a ________ .
Touch Screen
RAM
Cache
VMware
Chromium
Solution:
Touch Screen is an example of an I/O Device.

Q22. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is called __________.
Swapping
Deadlock
Demand Paging
Page Fault
Cloud Computing
Solution:
Swapping concept comes in terms of process scheduling. Scheduler removes process from CPU for duration and reduces the degree of multiprogramming. And after some time,these process can again be reintroduced into main memory.

Q23. Which of these is not a feature of Hierarchical model?
Organizes the data in tree-like structure
Parent node can have any number of child nodes
Root node does not have any parent
Child node can have any number of parent nodes
All are features of hierarchical model
Solution:
A hierarchical database model is a data model in which the data is organized into a tree-like structure. The hierarchical database model mandates that each child record has only one parent, whereas each parent record can have one or more child records.

Q24. Palmtop computer is also known as _______.
Mainframe computer
Desktop computer
Super Computer
Handled computer
None of these
Solution:
A Palmtop PC was an about pocket calculator-sized, battery-powered PC in a horizontal clamshell design with integrated keyboard and display. It could be used like a subnotebook, but was light enough to be comfortably used handheld as well. That is the reason they were also known as handheld devices.

Q25. Which of the following option will not be helpful to instruct Word to stop bulleting paragraphs?
press the enter key twice
click the Undo button on the Standard toolbar
press the backspace key to remove the bullet
click the Bullets button on the Formatting toolbar
All of the above
Solution:
Clicking undo button in this context will not end bulleting.

               



You May Also Like to Read:

        

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment