Tuesday, 7 November 2017

Test of the Day for IBPS RRB Clerk Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-clerk-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.



Q1. Under which Act are the KYC norms implemented-
SEBI Act, 1992
Foreign Contribution and Regulation Act, 1976
Prevention of Money laundering Act, 2002
Banking Regulation Act, 1949
None of the given options is true
Solution:
KYC guidelines/instructions are issued under Prevention of Money laundering Act PMLA, 2002.

Q2. SEPA Stands for-
Scottish Environment Protection Agency
Single Euro Payments Area
Scottish Environment Protection Area
Single Euro Payments Agency
None of the given options is true
Solution:
The Single Euro Payments Area (SEPA) is a payment-integration initiative of the European Union for simplification of bank transfers denominated in euro.

Q3. Which of the following country will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships?
Australia
Japan
China
USA
India
Solution:
India will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships. The Executive Board of Commonwealth Weightlifting Federation met at Gold Coast, Australia and decided to allot the 2019 edition of the competitions to India.

Q4. Name the Bollywood actress who has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.
Priyanka Chopra
Parineeti Chopra
Aishwarya Rai Bachchan
Diya Mirza
Neha Dhupia
Solution:
Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in 'Friends of Australia' (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.

Q5. Name the telecom company of India that has entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.
MTNL
Reliance Communications
BSNL
Tata Teleservices
Bharti Airtel
Solution:
State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them has a different profession, viz doctor, engineer, architect, pilot, banker, teacher, businessman and politician.
The politician sits third to the right of G. C is an immediate neighbour of G. The architect sits second to the right of C. B sits third to the right of H. H is neither a politician nor an architect. Only one person sits between C and the teacher. A and F are immediate neighbours of each other. Neither A nor F is a politician. The doctor sits second to the right of A. Two people sit between D and the engineer. D is not a politician. The pilot is not an immediate neighbour of the politician. The banker sits second to the left of A.

Q6. Who amongst the following is a businessman?
A
H
C
F
D
Solution:
(6-10)

Q7. What is the position of F with respect to the politician?
Immediate right
Third to the left
Second to the right
Fourth to the left
Second to the left

Q8. Who sit(s) exactly between the teacher and the engineer?
C and H
Only the politician
Only the doctor
C and B
The architect and the banker

Q9. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
D is an immediate neighbour of G.
G is a banker.
The banker and the teacher are immediate neighbours of each other.
The pilot sits exactly between the architect and the businessman.
The doctor sits second to the right of the businessman.

Q10. What is the profession of G?
Businessman
Pilot
Banker
Teacher
Architect

Directions (11-15): The following table shows the percentage of marks obtained by five students in six different subjects. Answer the following questions based on this table. 
 

Q11. What is the average marks scored by all students in Maths?
130.4
120.4
128.5
68.5
130
Solution:

Q12. What is the total marks scored by Rohit in all subjects together ?
405
409
419
400
397
Solution:

Q13. What is 20% of the difference between the total marks obtained by Mamta in Maths& Biology together and that obtained by her in Hindi and English together?
11.25
31.8
8.3
12.5
13.7
Solution:

Q14. What is the ratio between marks scored by Ajay in Maths and Hindi to the Kavita in the same subjects?
116 : 135
120 : 115
135 : 116
120 : 157
None of these
Solution:

Q15. Marks scored by Rohit in Chemistry is how much more or less than the marks scored by him in Biology?
23
25
15
13
17
Solution:

Directions (16-20): नीचे दिया गया प्रत्येक वाक्य चार भागों में बांटा गया है. जिन्हें (A), (B), (C), और (D) क्रमांक दिए गए हैं. आपको यह देखना है कि वाक्य के किसी भाग में व्याकरण, भाषा, वर्तनी, शब्दों के गलत प्रयोग या इसी तरह की कोई त्रुटि तो नहीं है. त्रुटि अगर होगी तो वाक्य के किसी एक भाग में ही होगी. उस भाग का क्रमांक ही उत्तर है. अगर वाक्य त्रुटिरहित है तो उत्तर (E) अर्थात् ‘दोष रहित’ दीजिए. 

Q16. अरे! यही मैं भी (A)/ कहा करता था पर (B)/ तब आप सब मेरी बात सुना (C)/ ही नहीं करते थे। (D)/ दोष रहित (E).
A
B
C
D
E
Solution:
दोष रहित

Q17. बर्लिन शहर के विभाजन का (A)/ एक लम्बा इतिहास बना है (B)/ जो सिर्फ पुरानी (C)/ पीढ़ी को ही याद है। (D)/ दोष रहित (E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘एक लम्बा इतिहास बना है’ के स्थान पर ‘एक लम्बा इतिहास रहा है’ का प्रयोग उचित है.

Q18. इस समय भारत के (A)/ पास बल्लेबाज तो खूब हैं (B)/ पर गेंदबाजी की (C)/ अच्छी कमी है। (D)/ दोष रहित (E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘अच्छी कमी है’ के स्थान पर ‘कमी है’ का प्रयोग होगा.

Q19. यह साफ साफ पता (A)/ चल तो नहीं पा रहा है पर (B)/ संदेह की सुई गांव के ही (C)/ सुमेर सिंह की ओर जाती है। (D)/ दोष रहित (E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘चल तो नहीं पा रहा है पर’ के स्थान पर ‘नहीं चल पा रहा है पर’ का प्रयोग उचित है.

Q20. बाहर चर्च के पास (A)/ कुछ लोग खडे़ हो कर (B)/ प्रतीक्षा करने लगे तभी (C)/ वह आता हुआ दिखा। (D)/ दोष रहित (E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘बाहर चर्च के पास’ के स्थान पर ‘चर्च के बाहर’ या ‘चर्च के पास’ का प्रयोग उचित है.\

Q21. Which of the following characteristic attributes to the fact that it can perform different types of tasks at the same time?
Diligence
Versatility
Accuracy
Speed
No IQ
Solution:
Versatility is the characteristic of a computer that attributes to its multitasking and multiprogramming capabilities.

Q22. Something which has easy to understand instructions is said to be:
Information
Word processing
Icon
User friendly
None of these
Solution:
User friendly instructions are easy to understand by the user.

Q23. A __________ represents approximately one billion memory location.
kilobyte
megabyte
gigabyte
terabyte
petabyte
Solution:
A gigabyte represents approximately one billion memory location.

Q24. An online discussion group that allows direct ‘live’ communication is known as _________.
Web crawler
Chat group
Regional service provider
Hyperlink
E-mail
Solution:
Chat group is an online discussion group that allows direct ‘live’ communication.

Q25. What type of monitoring file is commonly used on and accepted from Internet sites?
Smartware
Phishes
Cookies
Trojans
None of the above
Solution:
Cookies are small files which are stored on a user's computer. They are designed to hold a modest amount of data specific to a particular client and website, and can be accessed either by the web server or the client computer.

               




You May Also Like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment