Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Name the author of the book "India 2017 Yearbook"?
Shaktikanta Das
Hasmukh Adhia
Rajiv Mehrishi
Arvind Subramanian
Ratan P Watal
Solution:
The Union Home Minister, Shri Rajnath Singh has released the book ‘India 2017 Yearbook’ authored by the Union Home Secretary, Shri Rajiv Mehrishi. The CEO, NITI Aayog, Shri Amitabh Kant was also present on the occasion. The book was published by the Mc Graw Hill Education India.

Q2. For the first time ever, India has jumped 30 positions to become the top 100th country in terms of ease of doing business ranking this year. This was announced by-
IMF
World Bank
UNCTAD
WTO
United Nations
Solution:
Narendra Modi government has cracked the code to put India to the top 100 nations club in terms of business friendliness, as perceived by the World Bank. For the first time ever, India has jumped 30 positions to become the top 100th country in terms of ease of doing business ranking this year. This was announced by the World Bank Group's latest Doing Business 2018.

Q3. The Government of India has launched the AMRUT with the aim of providing basic civic amenities. What is the meaning of "U" in AMRUT?
Useful
Universal
Unique
Urban
Uniform
Solution:
The Government of India has launched the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) with the aim of providing basic civic amenities.

Q4. Where is the headquarters of Amnesty International?
London, UK
Paris, France
New York, USA
Vienna, Austria
Geneva, Switzerland
Solution:
London, UK is the headquarters of Amnesty International.

Q5. India Post Payments Bank (IPPB) is the second payments bank to start operations after Airtel Payments Banks. What is maximum limit for saving accounts in IPPB?
Rs 5 lakh
Rs 4 lakh
Rs 3 lakh
Rs 2 lakh
Rs 1 lakh
Solution:
India Post Payments Bank (IPPB) is the second payments bank to start operations after Airtel Payments Banks. Rs 1 lakh is maximum limit for saving accounts in IPPB.

Directions (6-8): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II .An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumption and decide which of the assumption is implicit in the statement. Give answer 

Q6. Statement: Siddharth invited about 250 people on the occasion of his brother’s marriage and made food arrangement of about 250 people in a nearby Ashoka hotel. Assumptions: 
I. Many people invited by Siddharth may not turn upon the day of the occasion. 
II. Most of the people invited by Siddharth may attend the wedding ceremony.
If only assumption I is implicit
If only assumption II is implicit
If either I or II is implicit
If neither I nor II is implicit
If both I and II are implicit
Solution:
Siddharth has invited 250 people and made food arrangement of about 250 people. So, most of the people invited by Siddharth may attend the wedding ceremony. So, assumption II is implicit. Assumption I is not implicit because Siddharth has invited about 250 people, So it is assume that most of them come on the day of marriage ceremony.

Q7. Statement: Local administration made elaborate security arrangement and alerted the local hospitals to be in readiness during the ensuing festival days. Assumptions: 
I. A very large number of devotees may assemble in the city during the festival days. 
II. Security personnel may not be able to control the crowd.
If only assumption I is implicit
If only assumption II is implicit
If either I or II is implicit
If neither I nor II is implicit
If both I and II are implicit
Solution:
During the festival days, a large number of devotees may assemble in the city for which local administration is making appropriate security arrangement. So, assumption I is implicit. Assumption II is not implicit.

Q8. Statement: If parking space is not available in office, park your vehicles in the mall and walk to the office. Assumptions: 
I. The mall is at a walkable distance from the office. 
II. The office does not allow visitor’s vehicles in its premises.
If only assumption I is implicit
If only assumption II is implicit
If either I or II is implicit
If neither I nor II is implicit
If both I and II are implicit
Solution:
Assumption I is implicit because, the phrase ‘walk to the office’ defines that the mall is at a walkable distance from the office. There is not mention about the specific visitor’s vehicles in the given statement and Office allows all type of vehicles till the parking space is available. So, assumption II is not implicit.

Directions (9-10): In each question below, are given a statement followed by two courses of action numbered I and II. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, and then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing. Give answer: 

Q9. Statement: People see goods and service tax(GST) as a burden and thus devise ways to underpay or avoid it altogether. Course of action 
I. Government should educate and inform citizens about the ways in which goods and service tax (GST) help in development of the nation. 
II. Goods and service (GST) tax rate slabs should be increased so that the under recovery in collection is compensated.
if only I follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
if only II follows.
Solution:
Statement points out that people see GST as a burden, hence, government should educate and inform citizens about the ways in which GST help in development of the nation. Hence, only action I is the right course of action. To increase the GST rate slabs is not the appropriate solution , So course of action II is not right course of action.

Q10. Statement: Number of hospital and beds per 1000 people in India, which is a key indicator of healthcare infrastructure, is much lower than many other nations which are thought to be poorer than India. Course of action 
I. The expenditure of importing costly medicines should be borne by the State. 
II. Incentives should be given to encourage entry of private players into building of healthcare infrastructure.
if only I follows.
if either I or II follows.
if neither I nor II follows.
if both I and II follow.
if only II follows.
Solution:
For the improvement of healthcare infrastructure in India, Incentives should be given to private players. Hence, only action II is the right course of action. Course of action I is not right course of action.

Q11. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
None of these
Solution:

Q12. P, Q and R enter into partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
350, 400, 1560
200, 320, 1760
400, 500, 1600
250, 300, 1730
None of these
Solution:

Q13. A man can row at 5 km/hr in still water. If the river is running at 1 km/hr it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
2.5 km
3 km
4 km
5 km
None of these
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
None of these
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each question below four words which are numbered (A), (B), (C) , (D) and (E) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelled or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. 

Q16. Incidentally, at least two of the co-chairs of the Summit (A)/ voiced concern about the (B)/ lack of jobs, layoffs among top firms (C)/ and the lack of easy bank credit (D)/ for small and medium enterprices.(E)
A
B
C
D
E
Solution:
enterprises

Q17. The victims were tending (A)/ to cattle when a sudden (B)/ downpour forced (C)/ them to rush for (D)/ cover into the tempel.(E)
A
B
C
D
E
Solution:
temple

Q18. A vigilence case was instituted a (A)/ day later, and what followed (B)/ was a series of revelations (C)/ that culminated in the registration (D)/ of a case by the CBI. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
vigilance

Q19. The greenary at (A)/ pasture land is(B)/ maintained by village(C)/ panchayats with the (D)/ community participation. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
greenery

Q20. Pasture land in the desert State(A)/ comprises the tracts of land (B)/ where the domesticatted (C)/ livestock, such as bovine animals, (D)/ sheep and goats, are released for grazing. (E)
A
B
C
D
E
Solution:
domesticated

               





     

No comments