Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS Clerk Mains. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. India recently signed an agreement with which country on enhancing naval cooperation for security of sea lanes between the two countries?
Indonesia
Singapore
Thailand
Malaysi
Sri Lanka
Solution:
India and Singapore sign agreement on enhancing naval cooperation. The agreement will enhance security of sea lanes between the two countries. The Singapore Defence minister Ng Eng Hen was in India and signed the agreement with Defence Minister Nirmala Seetharaman.

Q2. World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st. What was the theme for World AIDS day this year?
Listen to the young voices
Hear their Voices
My Voice My Community
Right to Health
Equity and Empowerment
Solution:
World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome, AIDS. The theme for World AIDS day 2017 is 'Right to health'. The day is marked by the World Health Organisation as a global public health campaign.

Q3. Replacing the existing line, the International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for _________________ to deal with a potential need for liquidity.
Mexico
Paraguay
Brazil
Colombia
Chile
Solution:
The International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for Mexico, replacing the existing line. The two-year flexible credit line boosts Mexico’s ability to immediately deal with a potential need for liquidity, without having to request an IMF loan

Q4. BSF, the biggest border guarding force in the world celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on- ________________?
30th November
29th November
26th November
25th November
1st December
Solution:
Border Security Force (BSF), the sentinels of Indian borders with Pakistan and Bangladesh, celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on 1st December.BSF is the biggest border guarding force in the world. It came into existence on the eventful day of 1st December, 1965.

Q5. What is the minimum amount to be remitted through RTGS-
Rs.2 lakh
Rs.10 lakh
Rs.1 lakh
Rs.5 lakh
Rs.20 lakh
Solution:
The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs2 lakh.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions. 
In a certain code language,  
‘newspaper enhance the knowledge’ is written as ‘yo no co po’,
‘new enhance good version’ is written as ‘co so ro jo’,
‘good knowledge is necessary’ is written as ‘bo to ro po’,
 ‘the new brand book’ is written as ‘qo jo do yo’,
 and ‘book is necessary‘ is written as ‘bo do to’.

Q6.What is the code for ‘version’?
so
ro
jo
Can’t be determined
none of these
Solution:
(6-10)

Q7.Which of the following is the code for ‘brand enhance version’?
do qo co
so qo co
do ro co
Can’t say
None of these

Q8.What is the code for ‘new’?
so
ro
jo
yo
None of these

Q9.What is the code for ‘necessary’?
bo
to
ro
Can’t say
None of these

Q10.‘necessary is talent’ will be coded as
mo bo to
mo lo to
bo to no
Can’t say
None of these

Q11. One year ago the ratio between Sanjay’s and Ajay’s age was 4 : 3. One year hence the ratio of their ages will be 5 : 4. What is the sum of their present ages in year?
18
16
15
24
20
Solution:

Q12. The sum of the ages of a Sita’s mother and her daughter is 50 years. Also 5 years ago, the mother’s age was 7 times the age of the daughter. What are the present ages of the mother and the daughter?
45 years,5 years
35 years,15 years
40 years,10 years
42 years,8 years
None of these
Solution:

Q13. Rashmi and Dhaxmi invested in the ratio 3 : 2 in a business. If 20% of the total profit goes to charity and Rashmi’s share’s was Rs 960 in the total profit, find the total profit.
3200
1550
2500
2000
2400
Solution:

Q14. A, B and C hire a meadow for Rs 2920. A puts in 20 cows for 10 days; B 12 cows for 20 days and C 9 cows for 16 days. Find the rent paid by each one of them.
Rs.1240, Rs.850, Rs.720
Rs.1000, Rs.1200, Rs.720
Rs.1050, Rs.585, Rs.875
Rs.1155, Rs.1200, Rs.720
None of these
Solution:

Q15. The base of a triangluar field is three times of its altitude. If the cost of cultivating the field at Rs 50 per hectare be Rs 675, find its base and height. (1 hectare = 10000 m²)
900 m , 300 m
350 m , 850 m
750 m , 450 m
875 m, 325 m
785 m, 350 m
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q16. Break a leg Sam, I’m sure your performance will be great.
be watchful
be angry
go fast
good luck
fight
Solution:
'Break a leg’ here means ‘good luck’ (often said to actors before they go on stage).Hence the correct choice is option D.

Q17. The lawyers looked over the papers carefully before questioning the witness.
search
glare
found
examine
design
Solution:
Look over means examine, check. Hence the correct choice is option D.

Q18. We asked the boss to put off the meeting until tomorrow.
keep
postpone
call
offer
examine
Solution:
Put off means postpone. Hence the correct choice is option B.

Q19. I bit off more than I could chew by taking on that extra class.
got angry
spend money
got hungry
overdid
lavish
Solution:
If you “bite off more than you can chew”, you have taken on a project or task that is beyond what you are capable of. Hence correct word that decipher it is "overdo".

Q20. If you think you can make the team, then give it a shot.
shoot them
go for a shoot
try it
review it
speed up
Solution:
Give it a shot means give it a try. Hence the correct choice is option C.