Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 4th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With  NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who has been assumed charge as Managing Director & CEO of Union Bank of India?
(a) Melwyn Rego
(b) Rajkiran Rai G
(c) Rakesh Sethi
(d) Sunil Mehta
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. Rajkiran Rai G has been assumed charge as Managing Director & CEO of Union Bank of India. Prior to his elevation as MD & CEO of Union Bank of India, Rai was Executive Director of Oriental Bank of Commerce. 

Q2. Which among the following countries has lifted their maiden Confederation Cup Football title?
(a) USA
(b) France
(c) Argentina
(d) Canada
(e) Germany

S2. Ans.(e)
Sol. Germany have lifted their maiden Confederation Cup Football title. In the final played at St Petersburg, the four-time World Cup winners defeated Chile by a solitary goal. Lars Stindl put Germany ahead in the first half against the run of play, and Germany then held on to the lead.

Q3. Which state has sets record with plantation of 6 crores saplings in the day?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) West Bengal
(e) Uttarakhand

S3. Ans.(c)
Sol. In Madhya Pradesh, a massive plantation campaign was undertaken to save the environment and conservation of the Narmada river. According to official sources over six crores, saplings were planted in 24 districts of Narmada basin in just 12 hours.

Q4. Which among the following University has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes? 
(a) Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
(b) Aligarh Muslim University (AMU)
(c) Jawaharlal Nehru University (JNU)
(d) University of Delhi (DU)
(e) Jamia Millia Islamia University (JMIU)

S4. Ans.(a)
Sol. The Indira Gandhi National Open University (IGNOU) has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes. Vice Chancellor Ravindra Kumar announced the initiative during the 22nd Prof G Ram Reddy Lecture.

Q5. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO Payments Bank based in-
(a) Varanasi
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Jaipur

S5. Ans.(d)
Sol. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO PayTech Ltd, Mumbai, was one of the 11 applicants which were issued the in-principle approval for setting up a payments bank.

Q6. Who has became Serbia's first female prime minister and the first openly gay premier in the Balkans, where homophobia remains widespread?
(a) Mohammed bin Salman
(b) Vladimir Ivanovich Voronkov 
(c) Klaus Iohannis
(d) Theresa May
(e) Ana Brnabic

S6. Ans.(e)
Sol. The Serbian parliament voted in Ana Brnabic, an openly gay woman, as the country's prime minister in a landmark move for the patriarchal conservative country and the entire Balkans region. The 41-year old Brnabic and her cabinet were backed by 157 MPs in the 250-seat parliament after being proposed by President Aleksandar Vucic.

Q7. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in ___________.
(a) Ujjain
(b) Gwalior
(c) Indore 
(d) Bhopal
(e) Jabalpur

S7. Ans.(d)
Sol. Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in Bhopal. The 37-acre land has been allotted in Narela Shankari area of Bhopal for the Global Skill Park. The park will be constructed at a cost of 645 crore rupees. Training will be imparted to 1000 students every year by trainers of international standard. The park will function on the spirit of ‘With Industry -For Industry’.

Q8. The Prime Minister Narendra Modi has released a photo book titled "President Pranab Mukherjee ________ at an event in Rashtrapati Bhawan.
(a) A Gentleman
(b) A Warrior
(c) A Statesman
(d) A Veteran
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The Prime Minister Narendra Modi has released a photo book titled "President Pranab Mukherjee - A Statesman", at an event in Rashtrapati Bhawan. He presented the first copy of the book to the President.

Q9. Where is the capital of Serbia?
(a) Juba
(b) Belgrade
(c) Kampala
(d) Jakarta
(e) Nairobi

S9. Ans.(b)
Sol. Belgrade is the capital city of Serbia.

Q10. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section _____ of the Banking Regulation Act, 1949.
(a) section 22
(b) section 56
(c) section 47
(d) section 34
(e) section 27

S10. Ans.(a)
Sol. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section 22 of the Banking Regulation Act, 1949.

You may also like to Read: