Monday, 12 September 2016

August Revision 01

Q1. Centre has sanctioned nearly how much crore to Uttar Pradesh as assistance for the recent drought situation in the state?

Answer: Rs. 620 crore

Q2. Name the state which has signed a memorandum of understanding (MoU) with NTPC and NHPC for setting up Hydro Engineering College in the state.

Answer: Himachal Pradesh

Q3. Which state goverbment has launched ‘Pashudhan Bima Yojana’ recently?

Answer: Haryana

Q4. Andhra Pradesh's Chief Minister N Chandrababu Naidu has launched 'Mission Harita Andhra Pradesh', with the theme 'green cover for a happy living', by planting saplings at Sunkollu village under Nuzividu mandal in Krishna district. The objective of the mission is to increase the green cover in the state to 50 per cent by the year.........?

Answer: 2029

Q5. Name the senior IRS officer, who is set to be appointed as the new Central Board of Direct Taxes (CBDT) Chairperson.

Answer: Rani Singh Nair

Q6. Which company has announced that it has entered into a definitive agreement to acquire NetSuite, the very first cloud company?

Answer: Oracle

Q7. Centre government has decided to organise a Make in India conference at which city in December this year (2016)?

Answer: Bhubaneswar, Odisha

Q8. Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off the maiden broad gage train service between which two stations recently?

Answer: Agartala to New Delhi

Q9. Name the country which is going to host the 2016 Kabaddi World Cup?

Answer: India

Q10. Which state tourism has bagged six National Tourism awards for 2014-15 in the marketing category for state?

Answer: Kerala

Q11. Which bank raised Rs. 30 billion ($450 mn) by issuing the world’s first ever “Masala” or rupee-denominated bond outside India in London Stock Exchange (LSE), a landmark event that will boost economic ties between India and the UK post Brexit?

Answer: HDFC Bank

Q12. How much credit has been approved by the World Bank Board from the International Development Association (IDA) to support the Government of Sri Lanka's economic reform program recently?

Answer: $100 million

Q13. Name the Mobile payments company, which has announced the partnership with IRCTC's app for power e-cash payments on IRCTC's e-catering app, Food on Track.

Answer: MobiKwik

Q14. Which Bank has introduced home loan products for central/ state government/ public sector undertaking employees and defence personnel, whereby they will get the benefit of repaying the loan over a longer period and softer interest rates?

Answer: State Bank of India

Q15. Which team have won the fourth edition of STAR Sports-ProKabaddi League by defeating Jaipur Pink Panthers in the final match played at Gachibowli Stadium, Hyderabad (Telangana)?

Answer: Patna Pirates


All the very best!!

No comments:

Post a Comment