Tuesday, 11 October 2016

September Revision Class 05

Q1. Union Home Minister Rajnath Singh has commissioned the offshore patrolling (OPV) vessel, _____________, at Goa Shipyard Ltd (GSL), the defense shipyard in south Goa.
Answer:  Sarathi

Q2. Which state government has launched the construction workers pension scheme. It ensures financial assistance of 300 rupees per month to all registered?
Answer: Odisha government

Q3. Nagaland Chief Minister _____________ has received 'Pangkor Dialogue Award 2016' in Malaysia for the efforts made by the people of the state for environmental preservation and promotion.
Answer: T R Zeliang 

Q4. Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) have awarded _____________ in the category of Best Agriculture State-2016 in recognition of the efforts towards development of agriculture and bringing rural prosperity.
Answer: Odisha

Q5. Who has been appointed managing director (MD) & chief executive officer (CEO) of IDBI Asset Management Company (AMC)?
Answer: Dilip Kumar Mandal

Q6. State-owned NHPC has entered a pact with BHEL for renovation and modernisation of 180 MW Baira Siul power station in which state?
Answer: Himachal Pradesh

Q7. Who has been appointed as Prime minister of Kazakhstan by Kazakhstan President Nursultan Nazarbayev on September 9,2016? 
Answer: Bakytzhan Sagintaev

Q8. In which city renowned Yog Guru and founder of Patanjali group Baba Ramdev has laid the foundation stone of his dream project Patanjali Mega Food and Herbal Park?
Answer: Mihan area, Nagpur

Q9. Which bollywood actress appointed as brand ambassador of the ambitious Samajwadi Pension Yojana by Uttar Pradesh government.?
Answer: Vidya Balan

Q10. Which state government has signed a preliminary Memorandum of Understanding (MoU) with Singapore government for developing a smart integrated township in Jathiadevi?
Answer: Himachal Pradesh

Q11. Who has won the 128th edition of Durand Cup football title after defeating Neroca FC by 6-5 via penalty shootouts?
Answer: Army Green

Q12. Union Minister of State for Ayush (Independent Charge) Shri Shripad Yesso Naik and Union minister for Fertilisers and Chemicals and Parliamentary Affairs Shri Ananth Kumar inaugurated the National Fair on comprehensive Indian Medicine system (AROGYA) in _____________.
Answer: Bengaluru

Q13. Union Cabinet under the chairmanship of Prime Minister gave approval for the Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country on cooperation in the field of National Housing Policy Development and Management (NHPDM)?
Answer: Kenya

Q14. Who has been honoured with ‘Tamil Ratna’ award by a body of Tamil diaspora in New York for fighting corruption and working for more transparency in the functioning of the government?
Answer: Subramanian Swamy

Q15. Which Group has tied-up with e-commerce platform Sanpdeal to make its properties accessible to customers online?
Answer: Wadhwa Group

No comments:

Post a Comment