Saturday, 10 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO,  etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. In which among the following years NPCI was incorporated-
December 2008
January 2006
April 2010
July 2012
None of the above
Solution:
NPCI was incorporated in December 2008 and the Certificate of Commencement of Business was issued in April 2009. It was incorporated as a Section 25 company under Companies Act 1956 (now Section 8 of Companies Act 2013) and is aimed to operate for the benefit of all the member banks and their customers.

Q2. The Bank for International Settlements (BIS) is the world's oldest international financial organisation. BIS was established on-
26th May 1961
01st October 1949
14th February 1914
21st August 1945
17th May 1930
Solution:
Established on 17 May 1930, the Bank for International Settlements (BIS) is the world's oldest international financial organisation. The BIS has 60 member central banks, representing countries from around the world that together make up about 95% of world GDP.

Q3. Name the Indian University that has won the annual Visitor's Award for the 'Best University' 2017.
Jawaharlal Nehru University
Banaras Hindu University
University of Hyderabad
King Georges Medical University
University of Delhi
Solution:
Jawaharlal Nehru University (JNU) has won the annual Visitor's Award for the 'Best University', 2017. Deepak Pant from the Central University of Himachal Pradesh won the Visitor's Award for 'Innovation'.

Q4. Defense Research and Development Organization (DRDO) handed over three of its products namely Weapon Locating Radar (WLR), NBC Recce vehicle and NBC Drugs for induction into the Indian Army in a formal function. What is the name of Weapon Locating Radar (WLR)?
DISHA
NIRBHIK
KIRAN
MOHANTO
SWATHI
Solution:
Defense Research and Development Organisation (DRDO) handed over three of its products for induction into the Indian Army in a formal function. The products are namely- (i) Weapon Locating Radar (WLR), SWATHI (ii) NBC Recce vehicle (iii) NBC Drugs.

Q5. Name the person, who has been appointed as the Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL), recently.
J S Deepak
SandeepJajodia
AtulTyagi
P K Purwar
Mohan Parawar
Solution:
P K Purwar was appointed as the Chairman and Managing Director of state-run telecom major Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL). The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post for five years.

Directions (Q.6-10): Study the table carefully and answer the question given below: Number of new employees and also who left the company, since 2010
Q6. What is the difference between the total number of Technicians added to the company and total number of accountants added to company during year 2011-2015 ?
84
88
89
93
None of these
Solution:
Total Technician added = 1292
Total Accountants added = 1204
Difference = 1292 – 1204 = 88 

Q7. What is total number of peons and operators together in company in 2014 ?
2626
2296
2532
2438
None of these
Solution:
Required number =820+184+152+196+224-(96+88+80+120)+880+256+240+208+192-(104+120+100+112)
=1576-384+1776-436
= 2532

Q8. The number of Technician in 2013 is what percent more/less than number of Accountants in 2012 ?
16.23%
17.85%
18.21%
16.81%
15.34%
Solution:

Q9. What is average of total number of employees of all categories in year 2012 ?
1005
1310
1205
1195
None of these
Solution:
Total managers in 2012 = 760+280+179-120-92
= 1007
Similarly,
Technicians = 1464
Operators = 1152
Accountants = 1380
Peons = 972
Average = 5975/5=1195

Q10. The total number of managers in 2014 in company is what approximately percent of accountant in that year ?
67.31%
72.32%
69.17%
68.56%
64.67%
Solution:

Directions (11-15): Study the information and answer the following questions: In a certain code language
 “one should take risk” is coded as J@16 H@22 I@23 M#22 ” 
“its for your future ” is coded as “V@22 C@9 V#9 S#8” 
“forget bullshit thing people” is coded as “L@22 H#20 Z@7 V@7”
 “till the selection yours” is coded as “C#8 I#13 H#22 H@15” 

 Q11.What is the code for ‘think positive’ in the given code language?
H#16 L@22
J#16 L@22
H#20 L@22
H#16 M@22
None of these
Solution:
Solutions (11-15): These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept:-

Q12. What is the code for ‘maintain speed' in the given code language?
P@13 I#23
O@13 I#23
O@13 J#23
O@13 I@23
None of these

Q13. What is the code for ‘set goals' in the given code language?
I#7 U#8
I@7 U#8
I#7 U@8
I@7 U@8
None of these

Q14.What may be the possible code for ‘success’ in the given code language?
I@8
I#8
J#8
K#8
None of these

Q15.What is the code for ‘qualify’in the given code language?
K#2
K@2
K#4
L#2
None of these

Directions (Q16-20): A number of sentences are given below which, when properly sequenced, form a COHERENT PARAGRAPH. Choose the most LOGICAL ORDER of sentence from the choices given to construct a COHERENT PARAGRAPH. 

 A. Wind whips off the North Sea, blasting the shelters made of tarps, tents, plastic sheeting and scrap lumber in this sprawling, ramshackle end of the line. 
B. The roads in the camp are muddy; the portable toilets are filthy. 
C. On the outskirts of the northern French town of Calais, a massive, makeshift refugee camp called “The Jungle” grows daily, swelling with asylum-seekers fleeing war in Afghanistan, Syrai, Iraq, Sudan and beyond. 
D. Their countries of origin are a map of the targets of U.S. bombing campaigns. 
E. More than 6,000 people in this, France’s largest refugee camp, hope for a chance to make the last, dangerous leg of their journey through the nearby channel tunnel to England. 

 Q16. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
‘Their’ in the 4th sentence refers to the asylum seekers mentioned in the 3rd sentence. 5th is the extension of the 1st sentence (refugee camp). North Sea in the 1st sentence corresponds to the ‘channel’ in the 5th sentence. The 2nd sentence gives details of the living conditions in the camp; continues the idea of ‘shelter’ in the previous sentence. Hence CDEAB is the answer.

Q17. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
‘Their’ in the 4th sentence refers to the asylum seekers mentioned in the 3rd sentence. 5th is the extension of the 1st sentence (refugee camp). North Sea in the 1st sentence corresponds to the ‘channel’ in the 5th sentence. The 2nd sentence gives details of the living conditions in the camp; continues the idea of ‘shelter’ in the previous sentence. Hence CDEAB is the answer.

Q18. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
‘Their’ in the 4th sentence refers to the asylum seekers mentioned in the 3rd sentence. 5th is the extension of the 1st sentence (refugee camp). North Sea in the 1st sentence corresponds to the ‘channel’ in the 5th sentence. The 2nd sentence gives details of the living conditions in the camp; continues the idea of ‘shelter’ in the previous sentence. Hence CDEAB is the answer.

Q19. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
‘Their’ in the 4th sentence refers to the asylum seekers mentioned in the 3rd sentence. 5th is the extension of the 1st sentence (refugee camp). North Sea in the 1st sentence corresponds to the ‘channel’ in the 5th sentence. The 2nd sentence gives details of the living conditions in the camp; continues the idea of ‘shelter’ in the previous sentence. Hence CDEAB is the answer.

Q20. Which of the following will be the Fourth sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
‘Their’ in the 4th sentence refers to the asylum seekers mentioned in the 3rd sentence. 5th is the extension of the 1st sentence (refugee camp). North Sea in the 1st sentence corresponds to the ‘channel’ in the 5th sentence. The 2nd sentence gives details of the living conditions in the camp; continues the idea of ‘shelter’ in the previous sentence. Hence CDEAB is the answer.

                                       



You may also like to read:



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment