Friday, 30 June 2017

Test of the Day for NICL AO Mains Exam 2017

Dear Readers,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBF, NICL AO, etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
Shri Harish Bhagwat
Shri Prakash Javedkar
Shri Rajyavardhan Rathore
Shri Girish Shankar
Shri Nitin Gadkari
Solution:
the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q2. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that wasinaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
Kolkata
New Delhi
Bengaluru
Chennai
Varanasi
Solution:
A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q3. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
Vimala Roy
Falguni Upadhyay
Geetha Johri
Urmika Vansh
Veera Joshi
Solution:
A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q4. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
Rs 25,000 Crore
Rs 30,000 Crore
Rs 35,000 Crore
Rs 40,000 Crore
Rs 45,000 Crore
Solution:
The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q5. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
ICICI bank
HDFC Bank
Axis Bank
Yes Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below:
 Seven Persons P, Q, R, S, T, U and V live on seven different floors of a building, but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one; the one above it is number two and so on till the topmost floor is number seven. Each of them also likes a different subject and colour i.e. subjects are- Maths, Physics, Chemistry, Biology, Economics, Hindi, Sanskrit and colour are- Red, Pink, Blue, White, Yellow, Orange and Violet but not necessarily in the same order.

 Only one person lives between the one who likes Economics and the one who likes Hindi. S does not like Economics. V does not like Maths. The one who likes Orange live immediate above the one who likes Economics. T lives on one of the floors below Q, but does not live on the lowermost floor. The one who lives on 7th floor is immediate above the one, who lives immediate below the one who likes Violet. There are three persons between Q and T. The one who likes Biology lives on one the odd-numbered floors below U. P lives immediately above U and does not like Chemistry. U does not like White and Pink. The one who likes Blue live immediate above the one who likes Yellow. The one who likes Hindi is also likes Pink. Only one person lives between Q and the one who likes Chemistry. The one who likes Yellow lives below the one who likes Red. Only two persons live between V and the one who likes Chemistry. The one who likes Physics live on one of the even-numbered floors above the one who likes Chemistry. The one who likes Sanskrit lives immediately above V, who does not like Hindi. S lives on one of the floors above R.

 Q6.Who among following likes White colour?
R
The one who likes Physics
The one who likes Chemistry
The one who likes Maths
Q
Solution:
(6-10)

Q7.Who lives on immediate above the one who likes Pink colour?
The one who likes Chemistry
Both (A) and (E)
S
Q
The one who likes Red

Q8. Who among following like Sanskrit subject?
Q
P
V
T
None of these

Q9.How money persons live between the one who likes Biology and the one who likes Pink?
None
Three
Two
Can’t be determined
None of these

Q10.Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
The one who likes Biology
The one who likes Orange
The one who lives on 5th floor
The one who lives on 6th floor
The one who likes Maths

Q11.Raju got married 8 years ago. His present age is 6/5 times his age at the time of his marriage. Raju’s sister was 10 years younger to him at the time of his marriage. The age of Raju’s sister is:
32 years
36 years
38 years
40 years
None of these
Solution:

Q12.The sum of the age of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
4 years
8 years
10 years
12 years
None of these
Solution:

Q13.Anita’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?
2 years
4 years
6 years
8 years
None of these
Solution:
Father’s age when Anita was born = 38 years
 Mother’s age when Anita was born = 36 – 4 = 32 years
 Difference = 38 – 32 = 6 years.

Q14.My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born, then, what was the age of my father and mother respectively when my brother was born?
32 yrs, 23 yrs
32 yrs, 29 yrs
35 yrs, 29 yrs
35 yrs, 33 yrs
None of these
Solution:
Clearly, my brother was born 3 years before I was born & after 4 years, my sister was born.
 So, father’s age when brother was born = 28 + 4 = 32 years
Mother’s age when brother was born = 26 – 3 = 23 years

Q15.Raman borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first three years, 9% p.a. for the next five years and 13% p.a. for the period beyond eight years. If the total interest paid by him at the end of eleven years is Rs. 8160, how much money did he borrow?
Rs. 8000
Rs. 10,000
Rs. 12,000
Data inadequate
None of these
Solution:

Directions (16-20): For each of the following questions, a part or the whole of the original sentence has been highlighted in bold. You have to find the best way of writing the bold part of the sentence. Option A repeats the bold part, if the bold part is grammatically correct then choose option A. 

 Q16. Aamir was sitting with his friends when the Premier, in accompaniment with his only social secretary, entered the garden.
in accompaniment with his only social secretary
accompanying only by his social secretary
accompanied only by his social secretary
only accompanied by his social secretary
is accompanied by only his social secretary
Solution:
"accompanied only by his social secretary". the position of the word 'only' is corrected in the option C. we need to put 'only' near the word/phrase it qualifies.

Q17. Some of the most gut-wrenching images of the previous year 1985 were, the tsunami striking South East Asian countries, the earthquake striking Pakistan, and famine stalking region after region.
the tsunami striking South East Asian countries, the earthquake striking Pakistan, and famine
the tsunami stricken South East Asian countries, the earthquake stricken Pakistan, and famine
the tsunami striking South East Asian countries, the earthquake stricken Pakistan, and famine
the tsunami striking South East Asian countries, the earthquakes striking Pakistan, and the famine
the tsunami striking the South East Asian countries, the earthquake striking the Pakistan, and famine
Solution:
D. A sentence that tests the knowledge of ‘prepositions’ and ‘parallelism’. Option D is perfect.

Q18. Mental intelligence and common sense are essential for outstanding achievement because they involve your natural ability to comprehend difficult concepts quicker and to analyse them clearly and incisively.
your natural ability to comprehend difficult concepts quicker and to analyse them clearly and incisively.
one’s natural ability for the comprehension of difficult concepts quickly and analysing them clearly and incisively.
your natural ability of comprehension of difficult concepts quickly and clear and incisive analysis of it.
one’s natural ability to comprehend difficult concepts quickly and to analyse them clearly and incisively.
one has natural ability to comprehension of difficult concepts quickly and to analyse them clearly and incisively.
Solution:
D. One’s natural ability is the best way to phrase the start of the underlined portion. That leaves us with option B & D. Option D is more succinct and correct.

Q19. Panchayati Raj institutions are now entrusted upon the execution of all rural upliftment schemes and programs in India.
entrusted upon the execution of all rural upliftment schemes and programs
entrusted with the execution of all rural uplift schemes and programs
entrusted with the execution of all rural upliftment schemes and programs
entrusted within the execution for all rural uplift programs and schemes
entrusted of the execution of all rural upliftment schemes and programs
Solution:
C. ‘Entrust with’ is the correct phrase. This eliminates options A and D. The noun ‘upliftment’ has to be used instead of the verb ‘uplift’.

Q20. Mr. Singhania was perhaps the single most effective executive within the country, who had succeeded without a degree, money and without any logistic support.
who had succeeded without a degree, money and without any logistic support.
without whom, a degree money or logistic support, succeeded.
who, without a degree, money or logistic support, succeeded.
who, succeeded without a degree, money or logistic support.
who, had succeed without a degree, money and without any logistic support.
Solution:
D. A question on parallel structure. Other options have incorrect grammar/word structure.

                                       

You may also like to Read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment