Sunday, 11 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

Dear Readers,

test-of-the-day

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena PGDBFNICL AO,  etc. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed.


00:00:00

Q1. The Defence Research and Development Organization (DRDO) have recently signed a technology transfer agreement with which one of the following Indian Companies for manufacturing High Nitrogen Steel (HNS).
Essar Steel
Bhushan Steels Ltd.
Jindal Stainless Ltd.
SAIL
TATA Steels
Solution:
The Defence Research and Development Organization (DRDO) have signed a technology transfer agreement with Jindal Stainless (Hisar) Ltd. (JSHL), for manufacturing High Nitrogen Steel (HNS). HNS has higher ballistic strength. It is not only tough but also has good strength.

Q2. Parimarjan Negi is a __________ grandmaster from India, a former Asian and Indian champion. He achieved the GM title at the age of 13 years and 142 days in 2006.
Chess
Football
Tennis
Badminton
Golf
Solution:
Parimarjan Negi became the youngest Indian to win the Grandmaster norm in the year 2005. He is also the world's youngest International Master in chess.

Q3. Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous apex statutory body which regulates and develops the insurance industry in India. It was constituted by an act known as Insurance Regulatory and Development Authority Act in?
1982
1999
1990
1992
None of the above
Solution:
Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry. Chairman of IRDAI- TS Vijayan, Headquartered of IRDAI- Hyderabad

Q4. United India Insurance Company Limited (UIIC) was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Where is the headquarter of UIIC?
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Pune
Chennai
Solution:
United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972. Headquarter of United India Insurance Company Limited (UIIC) is in Chennai.

Q5. Which of the following banks is not merged with SBI in April 2017?
State Bank of Bikaner & Jaipur
State Bank of Travancore
State Bank of Mysore
Axis Bank
None of the above
Solution:
Axis Bank Ltd is the third largest of the private-sector banks in India and it is not merged with SBI in April 2017.

Q6. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the number of units of electricity consumed. When in a certain month, 540 units are consumed, the bill is Rs. 1800. In another month, 620 units are consumed and the bill is Rs. 2040. In yet another month, 500 units are consumed. What would be the bill for the month?
1660
1680
1620
1600
None of these
Solution:

Q7. Twenty-four men can complete a work in sixteen days. Thirty-two women can complete the same work in twenty-four days. Sixteen men and sixteen women started working and worked for twelve days. How many more men are to be added to complete the remaining work in 2 days?
48
24
36
30
None of these
Solution:

Directions (8-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer,



if x < y
if x ≤ y
if x = y, or no relation can be established between x and y
if x > y
if x ≥ y
Solution:



if x < y
if x ≤ y
if x = y, or no relation can be established between x and y
if x > y
if x ≥ y
Solution:



if x < y
if x ≤ y
if x = y, or no relation can be established between x and y
if x > y
if x ≥ y
Solution:

Directions (11-15): In the questions below are given two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 

Q11. Conclusions: Some F is A. No E is C. Statements: (a) (b) (c) (d) (e)
Some F is B. All B is C. No C is D. All D is A. Some D is E
Some F is B. All B is A. No A is C. All D is C. Some C is E.
All A is F. No F is C. All B is C. Some C is D. All D is E.
Some A is E. All E is F. No F is C. All D is C. Some C is B.
None of these.
Solution:

Q12. Conclusions: Some B is E. Some J is F. Statements:
All F is B. Some B is C. All C is D. All D is E. Some E is J.
Some F is B. All B is C. Some C is D. All D is E. Some E is J.
Some F is E. All E is D. Some D is B. All B is C. All C is J.
All F is E. Some F is J. All J is B. Some B is D. All D is C.
None of these.
Solution:

Q13. Conclusions: Some air is system. Some road is control. Statements:
All air is control. Some control is system. All system is idea. Some idea is traffic. All traffic is road.
All air is road. Some air is traffic. All traffic is control. All control is system. Some system is idea.
Some air is road. All road is idea. Some idea is traffic. All traffic system. All system is control.
All air is traffic. Some traffic is control. All control is system. Some system is idea. All idea is road.
None of these.
Solution:

Q14. Conclusions: Some man is not doll. Some toy is man. Statements:
All toy is boy. Some boy is child. No child is man. All man is girl. All girl is doll.
Some toy is man. All man is doll. No doll is girl. All boy is girl. Some girl is child.
Some toy is child. All child is man. Some man is girl. No girl is doll. All boy is doll.
Some toy is girl. All girl is doll. No doll is child. All boy is child. Some child is man.
None of these.
Solution:

Q15. Conclusions: Some red is white. Some yellow is red. Statements:
All white is black. All black is red. Some red is violet. All violet is yellow. Some yellow is green.
All white is violet. Some violet is red. All red is black. Some black is yellow. All yellow is green.
All white is green. Some green is red. All red is black. Some black is violet. All violet is yellow.
All white is yellow. Some yellow is red. All red is black. Some black is violet. All violet is green.
None of these.
Solution:

Directions (16-20): In each of the following questions, a statement and five choices are given. Select from among the choices, the most logical complement and mark its number as your answer. 

 Q16. Electricity is the backbone of industrial development
Many of our new electric projects are lying abandoned.
The authorities are exploring the possibility of starting non-conventional energy sources.
Reliable and uninterrupted power is a prerequisite for development.
People demand some urgent measures to improve the situation.
Hydroelectric projects are unable to meet the demand.
Solution:
Reliable and uninterrupted power is a prerequisite for development. Other options do not follow the idea expressed in the question statement logically. Either they distort the message or introduce new idea.

Q17. Our country is rapidly becoming a consumer nation.
The nation must stand on its own legs.
For financial progress we must reduce import and increase export.
We want to become financially strong.
We are not yet Independent because we depend on other countries in certain fields.
India must become self – sufficient and reduce importing goods.
Solution:
For financial progress we must reduce import and increase export. Other options do not follow the idea expressed in the question statement logically. Either they distort the message or introduce new idea.

Q18. Children find it difficult to get admission to primary schools as demand exceeds supply.
The government is against starting new schools.
Primary education has been declared compulsory.
The government schools offer better education than the private schools.
The private sector is exerting influence upon the ruling party to recommend the opening of new schools.
The private schools make the most of the situation and charge hefty fees.
Solution:
Since demand is higher than supply in schools for admission, the private schools make the most of the situation and charge hefty fees.

Q19. The C.B.I. presented an incriminating report about the minister’s foreign connection.
The Newspapers published a lot of nonsense.
The court ordered a judicial enquiry into the whole affair.
People believe all sorts of hearsay without going into their merits.
The party-connection emboldens everybody to do whatever he likes.
The C. B. I need to look into all aspects before arresting a senior politician.
Solution:
The court ordered a judicial enquiry into the whole affair. Since report was submitted to the court hence judge ordered an enquiry into the case. Hence option C logically follow course of action.

Q20. The author’s new book was widely accepted by the common people but it angered those in power.
The book was acclaimed for the political criticism it contained.
The author has employed all his power of observation to prepare the book.
People in the Gulf countries arranged a number of meetings to welcome him.
To secure a valid passport the author had to force a lot of political intervention.
The author’s new book is not available in any of the book shops
Solution:
the book was acclaimed for the political criticism it contained.

                                       


You may also like to read:





CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment