January Current Affairs for SBI Clerk 2018

Dear Readers,

January Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. Peter Sutherland has passed away recently. He was ________________.
Answer: 1st Director-General of WTO

Q2. Name the Powerlifting world champion who had passed away recently.
Answer: Saksham Yadav

Q3. World’s largest Ice Festival 'International Ice and Snow Festival' was held in ___________.
Answer: China

Q4. Name the state that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu.
Answer: Gujarat

Q5. The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is ___________ higher than the net collections for the corresponding period of last year.
Answer: 18.2%

Q6. In which state, the gas utility company GAIL India Ltd has commissioned the country's second-largest rooftop solar power plant?
Answer: Uttar Pradesh

Q7. Who is the present chairman of Mumbai-headquartered NABARD?
Answer: Harsh Kumar Bhanwala

Q8. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
Answer: Pankaj Jain

Q9. In which state, Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project, which is India's largest rooftop solar plant?
Answer: Punjab

Q10. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the MDR charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions. MDR stands for ________________.
Answer: Merchant Discount Rate

Q11. Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced __________.
Answer: A.S. Kiran Kumar

Q12. President Ram Nath Kovind has recently inaugurated the three-day International Dharma-Dhamma conference in ___________.
Answer: Bihar

Q13. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. Who is the present Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI?
Answer: Ajay Bhushan Pandey

Q14. With which of the following  country, the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?
Answer: South Korea

Q15. Name the Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
Answer: Sunny Verghese