Monday, 8 August 2016

Night Class: English Quiz for IBPS/RBI Exam

 

Directions (Q. 1-5) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) , i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

1. Patriots of every country  have one thing in common  and that the love for their motherland.
(A)Patriots of every country
(B)have one thing in common
(C)and
(D)that the love for their motherland.
(E)No error
ANS- D
use verb 'is' after 'that'. 

2. He who knows all the pros and cons  of any problem  can wield a lot of power.
(A)He who knows
(B)all the pros and cons 
(C)of any problem
(D)can wield a lot of power.
(E)No error
ANS- e
the given sentence is grammatically correct. 

3. Not only he but also his sons was  blamed for the act and rightly so.
(A)Not only he but 
(B)also his sons was
(C) blamed for the
(D)act and rightly so
(E)No error
ANS- b 
use plural verb 'were' in place of 'was'. 

4. None else  should held responsible for this accident and the loss. 
(A)None else 
(B)should held responsible 
(C)for this accident 
(D)and the loss.
(E)No error
ANS- b 
use 'should be held' because given sentence structure is passive voice. 

5. I am obliged with you and your entire family  for showing kindness  and generosity towards us. 
(A)I am obliged with you 
(B)and your entire family
(C)for showing kindness 
(D)and generosity towards us.
(E)No error
ANS- a
use preposition 'to' after 'obliged'. 


Directions (Q. 6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) It was completely wet and useless now.

(B) He, therefore did not think it was necessary to delay joining the battle to repair it.

(C) The Indian navy thus suffered a defeat because a small leak was neglected.

(D) An Indian Captain received a report from his men that the ship had sprung a leak.

(E) The ship reached the scene of the battle in time but unfortunately it was found that seawater had got into the gunpowder.

(F) It was only a minor one though.

6. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A 
2) B 
3) C 
4) D 
5) E
Ans- D 
THE correct sentence order of the given paragraph is DFBEAC.

7. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) A 
2) B 
3) C 
4) D 
5) E
Ans- A
THE correct sentence order of the given paragraph is DFBEAC.

8. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
1) B 
2) C 
3) D 
4) E 
5) F
Ans- B
THE correct sentence order of the given paragraph is DFBEAC.

9. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) B 
2) C 
3) D 
4) E 
5) F
ANS- E
THE correct sentence order of the given paragraph is DFBEAC.

10. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) A 
2) B 
3) C 
4) D 
5) E
ANS- B 
THE correct sentence order of the given paragraph is DFBEAC.





No comments:

Post a Comment