Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 16th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. A _________ is a component of motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.  
(a) Heat sink
(b) Northbridge
(c) CPU socket
(d) CMOS battery
(e) None of these  

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. A heat sink is a component of a motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.  

Q2. What acts as master software that works as a mediator between a computer user and hardware of a computer?  
(a) Application Program
(b) Hardware
(c) Software
(d) Operating System
(e) User 

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Operating system provides an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilize hardware resources efficiently.

Q3. An input device that utillses a light-sensitive detector to select objects on a display screen is known as _________.   
(a) Optical scanner
(b) Touch screen
(c) Light Pen
(d) Mouse
(e) Keyboard 

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. A light pen is a pointing device that uses a photoelectric (light-sensitive) cell to indicate a position on the display screen. 

Q4. Which of the following cable types is called cheapernet? 
(a) Thicknet
(b) UTP
(c) SMF
(d) Thinnet
(e) STP

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. As the installation cost of thinnet coaxial cable is less, it is also known as cheapernet.

Q5. 10BaseT uses _________ cables to connect network devices.   
(a) twisted-pair
(b) coaxial
(c) multi-mode fiber optic
(d) single-mode fiber optic
(e) Optical 

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. In 10BaseT, 10 means the transfer rate of this Ethernet is 10 Mbps; Base describes the type of signaling used, that is, Baseband; and T denotes that the cable used is twisted-pair cable.


Q6. Which of the following requires computer memory in large amounts? 
(a) Imaging
(b) Graphics
(c) Voice
(d) All of above
(e) None of these 

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Since static and dynamic images, high graphics, voice notes and songs are rich in properties, they occupy a lot of memory in the storage system of the computer. 

Q7. ________device is any hardware component that allows you to enter data and instructions into a computer.
(a) Interaction
(b) Input
(c) Communication
(d) Output
(e) None of these 


Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Input devices are hardware components that allow you to enter data and instructions into a computer system. 

Q8. Which among the following is a proprietary audio/video interface for transferring video data and digital audio data from a source device to a compatible computer monitor or projector?
(a) RJ-45
(b) 3.5mm Jack
(c) HDMI
(d) OSI
(e) USB

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. HDMI is the most common one for connecting to TVs and also appears on many external monitors and projectors. Other ports for this purpose are DVI (Digital Visual Interface) and Display Port. Earlier there were VGA ports  (Video Graphics Array) .

Q9. Which part of the hardware compensates the difference between the speeds of CPU and peripherals? 
(a) Scanner
(b) Printer
(c) Video card
(d) Motherboard
(e) Interface  

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. A motherboard is a part of the computer hardware that compensates the difference between the speeds of CPU and peripherals. 

Q10. Computers designed for specialised scientific work and specific instructions are called  _________.
(a) Mainframe computers
(b) Special purpose computers
(c) Portable computers
(d) Super computers
(e) Mini computers

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Super computers are designed for special purposes with specific inputs. For example, Super Computers are used for scientific, defence, or architectural purposes with specific instructions or input.  

Q11. Which of the following statements is true about RAM? 
(a) It retains data when the PC is turned off
(b) It is a type of read-only memory
(c) It loads the Operating System when a system is booted
(d) It is a peripheral
(e) It stands for Read Access Memory

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. RAM is a hardware component that helps to start a computer system by booting, as it loads the OS. Once the operating system is loaded, it's ready for users to run applications. 

Q12. To start a computers system, which of the following is not required necessarily? 
(a) RAM
(b) Flash Drive
(c) Accumulator
(d) Motherboard
(e) CPU

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Flash drives are external storage media, not necessarily required to start a system, unless you are trying to reboot the system through a bootable flash drive. 

Q13. Which part of the CPU coordinates all the activities of a computer system? 
(a) Motherboard
(b) Coordination board
(c) Control unit
(d) Arithmetic and logic unit
(e) Memory

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. A motherboard is that part of a CPU which coordinates all the activities of a computer system. Various types of hardware are attached on the motherboard to facilitate these activities.

Q14. Which among the given options has the smallest storage capacity? 
(a) Zip disk
(b) Hard disc
(c) Floppy disc
(d) Data cartridge
(e) CD 

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. A floppy disc is a storage device that has a very small storage capacity of only 1.44 MB. Due to small storage capacity and proneness to frequent damages floppy discs vanished from the market. 

Q15. When a command is not available for selection until certain other conditions are met, it is called a(n):
(a) Dimmed command
(b) Unavailable command
(c) Dialog box
(d) All of these
(e) None of the above

Show Answer
S15. Ans. (a)
Sol. Dimmed command is a command is not available for selection until certain other conditions are met.

You may also like to read: