Data Interpretation Quiz for SBI/ IBPS


Directions (Q.1-5): The table given below shows the production of five types of buses by a company during the years 2008 to 2013. Study the table and answer the questions.


Q1. In which year was the production of buses of all types taken together approximately equal to the average of the total production during the given period?
(a) 2008
(b) 2010
(c) 2012
(d) 2013
(e) 2011

 1. Ans.(c)
Sol. Average of the total production during the given period,
In 2008 = 8 + 16 + 21 + 4 + 25 = 74
In 2009 = 20 + 10 + 17 + 6 + 18 = 71
In 2010 = 16 + 14 + 16 + 10 + 19 = 75
In 2011 = 17 + 12 + 15 + 16 + 30 = 90
In 2012 = 21 + 12 + 13 + 20 + 14 = 80
In 2013 = 6 + 14 + 8 + 31 + 27 =86
Total Average=(74+71+75+90+80+86)/6  =476/6≈80(79.33) 
In year 2012, total production = 80

Q2. In which year was the total production of buses of type Volvo and Deluxe together equal to the total production of buses of type passion and Rock?
(a) 2009
(b) 2010
(c) 2011
(d) 2013
(e) None of the above 

2. Ans.(e)
Sol. The production of Volvo and Deluxe together in 2012 = 21 + 12 = 33 and the production of passion and Rock together
13 + 20 = 33
Hence, in the year 2012 the total production of Volvo and Deluxe is equal to the total production of passion and Rock.

Q3. During the period 2008 -2013, in which type of buses was there a continuous increase in the production?
(a) Rock 
(b) Passion 
(c) Deluxe 
(d) Volvo 
(e) None of the above 

3. Ans.(a)
Sol. From the table, in Rock type Bus there was a continuous increase in production.

Q4. The production of which type of buses was 25% of total production of all types of buses during 2012?
(a) Volvo
(b) Deluxe 
(c) Passion 
(d) Rock
(e) General 

4. Ans.(d)
Sol. 25% of 80 = 20
Production of Rock’s bus in 2012.

Q5. The percentage increase in the total production of all types of buses in 2011 with respect to that in 2010 was?
(a) 15
(b) 20
(c) 25
(d) 30
(e) 18
5. Ans.(b)
Sol. 
Required % increase =(90 - 75)/75×100
=15/75×100=20% 

Directions (Q6-10): Study the following information to answer the given question.
Pie-chart I shows the percentage of students in various courses B-Tech, B.com, M.Tech, M.Com, MBA and CA and pie-chart II shows the percentage of boys.

Total students 2600 (1800 boys + 800 girls)



Q6. For course M.Com, what is the ratio of boys to girls?
(a) 4 : 3
(b) 4 : 5
(c) 5 : 3
(d) 6 : 5
(e) None of the above 


6. Ans.(e)
Sol.
Required ratio = 540 : 370 = 54 : 37  

Q7. For which pair of courses is the number of girls the same?
(a) MBA and CA
(b) B.Tech and M.Com
(c) M.Tech and CA
(d) B.Com and M.Com
(e) None of the above 

7. Ans.(e)
Sol. 
There is no same number of girls in any of courses. 

Q8. For course MBA, the number of boys is how much percentage more than the number of girls for course MBA?
(a) 250
(b) 350
(c) 320
(d) 140
(e) 300

8. Ans.(c)
Sol. 
Number of boys for course MBA =252 
Number of girls for course MBA =60 
Difference = 252 – 60 = 192 
∴ Required % =192/60×100=320%

Q9. For which course is the number of girls the minimum?
(a) MBA
(b) CA
(c) M.Tech 
(d) B.Tech 
(e) B.Com

9. Ans.(a)
In course MBA, Number of girls are minimum.

Q10. How many boys are there in course M.Tech?
(a) 26
(b) 36
(c) 48
(d) 44
(e) 32

10. Ans.(b)
Sol. Number of boys in course M.Tech =36 


5 comments:

Ashutosh Dwivedi said...

hi bankr sadda well work keep it up

Anonymous said...

bankersadda,good work@ ashu

Unknown said...

please tell me how u take out girls and boy s table

pitbull perez said...

will u pls help in missing di

Venkat said...

nice

Post a Comment