Dear Aspirants,
  
               
 
  
Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018
With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.
Q1. SEBI has renamed Institutional Trading Platform (ITP) as __________.
 Forward Markets Commission (FMC)
 Financial Management Association (FMA)
 Innovators Growth Platform (IGP)
 Innovators Trading Platform (ITP)
 None of the above option is the right answer
Solution:
In a major push to kickstart listing of start-ups in India in a big way, capital markets regulator SEBI has lined up a slew of relaxations for new-age ventures. The proposed changes include renaming the Institutional Trading Platform (ITP) that the regulator had created for such listings as Innovators Growth Platform (IGP).
Q2. Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was ____ governor of RBI.
 44th
 25th
 46th
 24th
 27th
Solution:
Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was 24th governor of RBI.
Q3. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals in ______________.
 Goa
 Tamil Nadu
 Uttarakhand
 Himachal Pradesh
 Assam
Solution:
The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals in Tamil Nadu.
Q4. In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher ____________ of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS).
 12%
 20%
 10%
 14%
 25%
Solution:
In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher 14% of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS). The move would benefit over 36 lakh central government employees. Currently, the minimum employee contribution in NPS is 10% of basic pay and an equal contribution is made by the government.
Q5. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the _________ Governor of the RBI. 
 25th
 23rd
 26th
 22nd
 27th
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits.
Q6. Which country became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system recently (December 2018)?
 Myanmar
 Sri Lanka
 Pakistan
 Israel
 North Korea
Solution:
Israel became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system. The Jewish state has now taken its place alongside 37 other members including most of the G20, the world’s 20 leading industrialized and emerging economies just 16 years after being blacklisted by the organization.
Q7. The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on _______________ for violating cyber security norms recently.
 State Bank of India
 Bank of Baroda
 Indian Bank
 Punjab National Bank
 United Bank of India
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on Indian Bank for violating cybersecurity norms. The contravention is with regard to RBI’s directions on Frauds – Classification and Reporting by Commercial Banks.
Q8. Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by ___________ and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries.
 FICCI
 RBI
 NABARD
 SBI
 SEBI
Solution:
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by NABARD and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries. The NABARD has developed an online portal “ENSURE” (ensure.nabard.org) so that the information related to beneficiary and processing of the application can be made readily available.
Q9. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor. He is appointment for how many years? 
 five
 three
 four
 two
 one
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits. He is appointment for three years.
Q10. CAG has announced that Comptroller and Auditor General ____________________ has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors.
 Shaktikanta Das
 Alok Verma
 Shashikant Sharma
 Rajiv Mehrishi
 Bibek Debroy
Solution:
CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies.
Q11. Which organisation has announced in its annual report on the world’s 100 biggest armaments groups that the combined arms sales of Russian companies amounted to $37.7 billion in 2017, an 8.5 percent rise from a year earlier? 
 SIPRI
 IMF
 World Bank
 WTO
 UN
Solution:
A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.
Q12. The Asian Development Bank (ADB) and India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments in critically flood-prone areas in _______________.
 Bihar
 Assam
 Kerala
 Puducherry
 Tamil Nadu
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments, and community-based flood risk management activities in critically flood-prone areas along the Brahmaputra River in Assam.
Q13. Name the International body that has announced that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. 
 IMF
 World Bank
 Asian Development Bank
 WHO
 EXIM Bank
Solution:
The International Monetary Fund has announced that that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. According to the IMF report, the amount in nominal terms, is the equivalent of 225% of the world GDP in 2017.
Q14. Yes Bank Ltd has named one of its Independent Directors ____________ as the bank’s part-time non-executive independent chairman. 
 Mukesh Sabharwal
 Brahm Dutt
 Rana Kapoor
 Subhash Kalia
 Ajai Kumar
Solution:
Yes Bank Ltd has named one of its independent directors Brahm Dutt as the bank’s part-time non-executive independent chairman after former Finance Secretary Ashok Chawla resigned from the position.
Q15. As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by __________ in 2017. 
 16%
 09%
 06%
 08%
 04%
Solution:
As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by 06% in 2017 due to a drop in foreign funding flow to countries like India and Turkey.
You may also like to read:
- Sports Current Affairs 2018
- GK Capsules and PDF for Bank Exams
- Free Practice Test Papers for Bank Exams
- Study Notes for All Banking Exams 2018







 GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
          GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
         The Hindu Review October 2022: Download ...
          The Hindu Review October 2022: Download ...
         IDBI JAM Recruitment 2025, Check Eligibi...
          IDBI JAM Recruitment 2025, Check Eligibi...
        








