Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 30th January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19



About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Which of the following movie has took home the top award for best performance by a cast in a motion picture at the 2019 Screen Actors Guild Awards?
Glow
Black Panther
The Wife
A Quiet Place
This Is Us
Solution:
“Black Panther” took home the top award for best performance by a cast in a motion picture at the 2019 Screen Actors Guild Awards. On the TV front, “This Is Us” nabbed the ensemble award for drama, while “The Marvelous Mrs. Maisel” won the comedy prize. The award ceremony was held at the Shrine Auditorium in LA.
Q2. The 25th annual Screen Actors Guild Awards took place in-
London
Sydney
Chicago
New York
Los Angeles
Solution:
The 25th annual Screen Actors Guild Awards took place at the Shrine Auditorium in Los Angeles. Megan Mullally hosted this year’s SAG Awards, which handed out trophies in 15 film and TV categories, including the marquee Ensemble awards. The guild rolled out the silver carpet tonight at the Shrine for the anniversary gala.
Q3. Jason Holder has become the first player from the country in 45 years to top the list of all-rounders in the International Cricket Council Test Player Rankings. He is play for which country?
New Zealand
South Africa
West Indies
England
Zimbabwe
Solution:
West Indies captain Jason Holder has become the first player from the country in 45 years to top the list of all-rounders in the International Cricket Council Test Player Rankings after slamming an unbeaten double-century that helped script a memorable 381-run win over England in the first Test in Bridgetown.
Q4. Name the former Defence Minister, who passed away in Delhi at the age of 88 recently.
George Fernandes
Jaswant Singh
Pranab Mukherjee
Manohar Parrikar
AK Antony
Solution:
Former Defence Minister George Fernandes passed away in Delhi at the age of 88. Fernandes also served as the Railways Minister in former Prime Minister VP Singh’s government. His last stint as a parliamentarian was as a Rajya Sabha MP between August 2009 and July 2010.
Q5. Who has been appointed Regional Director for World Health Organization South-East Asia, for a second five-year term?
Manu Sawhney
V Vaidyanathan
Ravneet Gill
Poonam Khetrapal Singh
Ronojoy Dutta
Solution:
Poonam Khetrapal Singh has been appointed Regional Director for World Health Organization South-East Asia, for a second five-year term. The WHO Executive Board unanimously endorsed Dr. Khetrapal Singh, who was earlier also unanimously nominated by 11 Member countries of the Region for another five years.
Q6. Who has become the youngest male cricketer to score an international fifty at the age of 16 years and 146 days, breaking Sachin Tendulkar’s previous mark?
Rohit Paudel
Sompal Kami
Paras Khadka
Sandeep Lamichhane
Gyanendra Malla
Solution:
Nepal batsman Rohit Paudel has become the youngest male cricketer to score an international fifty at the age of 16 years and 146 days, breaking Sachin Tendulkar’s previous mark. He is also the youngest man to score a one-day international half-century, beating Shahid Afridi, who smashed a 37-ball century in an incredible first inning against Sri Lanka aged 16 and 217 days. Indian legend Tendulkar scored his maiden Test fifty when 16 years and 213 days old.
Q7. Who has won the New South Wales men’s Amateur Golf Championship in Australia?
Arjun Atwal
Kartik Sharma
Anirban Lahiri
Rashid Khan
Aditi Ashok
Solution:
India’s Kartik Sharma won the New South Wales men’s Amateur Golf Championship in Australia. Kartik notched up a magnificent win over Australia’s Nathan Barberie in the scheduled 36-hole final to emerge as champion.
Q8. Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi stated that GST on Haj has been reduced from 18% to ________ and this will significantly lower the airfare thus saving Haj pilgrims’ 113 crore rupees this year.
02%
10%
05%
08%
15%
Solution:
Union Minister for Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi stated that GST on Haj has been reduced from 18% to 5% and this will significantly lower the airfare thus saving Haj pilgrims’ 113 crore rupees this year. Mr. Naqvi also stated that for the first time since the independence 2,340 women from India will go on 2019 Haj without Mehram.
Q9. Rohit Paudel has become the youngest male cricketer to score an international fifty at the age of 16 years and 146 days, breaking Sachin Tendulkar’s previous mark. He is play for which country?
India
Afghanistan
Sri Lanka
Nepal
England
Solution:
Nepal batsman Rohit Paudel has become the youngest male cricketer to score an international fifty at the age of 16 years and 146 days, breaking Sachin Tendulkar’s previous mark. He is also the youngest man to score a one-day international half-century, beating Shahid Afridi, who smashed a 37-ball century in an incredible first inning against Sri Lanka aged 16 and 217 days. Indian legend Tendulkar scored his maiden Test fifty when 16 years and 213 days old.
Q10. The Council of Europe had launched a Data Protection Day to be celebrated each year on ___________ January, the date on which the Council of Europe’s data protection convention, known as “Convention 108”, was opened to the signature.
29th January
27th January
30th January
26th January
28th January
Solution:
The Council of Europe had launched a Data Protection Day to be celebrated each year on 28 January, the date on which the Council of Europe’s data protection convention, known as “Convention 108”, was opened to the signature. Data Protection Day is now celebrated globally and is called Data Privacy Day outside Europe. The data protection convention, which is the only international treaty in this field, is being updated to ensure that its data protection principles are still in line with today’s needs.
Q11. A 5.1-km long cable-stayed “Atal Setu” on the Mandovi river in-
Gujarat
Maharashtra
Goa
Kerala
Bihar
Solution:
A 5.1-km long cable-stayed “Atal Setu” on the Mandovi river in Goa, a third such bridge to connect the state capital with North Goa, was opened to the public by Union Minister Nitin Gadkari.
Q12. Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in ___________________ district at a cost of Rs 50 crore.
Pithoragarh
Rudraprayag
Uttarkashi
Haridwar
Almora
Solution:
Uttarakhand’s first tulip garden will come up over 50 hectares of forest land in Pithoragarh district at a cost of Rs 50 crore. The state government has obtained the Centre’s nod for development of the garden. To be developed by the ONGC, under its corporate social responsibility programme, the proposed tulip garden will be the country’s second after the one located in Srinagar (J&K). It has been selected under the State Government’s ‘13districts, 13 new destinations’ scheme, to attract more tourists to the district.
Q13. India and ___________ have signed the protocol for exports of Indian tobacco leaves to ___________.
China, China
Nepal, Sri Lanka
China, Nepal
Brazil, Germany
Nepal, Nepal
Solution:
India and China have signed the protocol for exports of Indian tobacco leaves to China. The protocol was signed during the recent visit of Commerce Secretary, Dr. Anup Wadhawan to Beijing.
Q14. Which state has announced “Jiban Sampark” project in partnership with UNICEF India to generate awareness about the development and welfare initiatives of state government among the Particularly Vulnerable Tribal Groups of the state?
West Bengal
Assam
Bihar
Odisha
Jharkhand
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has announced “Jiban Sampark” project in partnership with UNICEF India to generate awareness about the development and welfare initiatives of state government among the Particularly Vulnerable Tribal Groups of the state. The announcement was made after Patnaik inaugurated the annual tribal fair popularly known as “Adivasi Mela”.
Q15. Who has become the first Hindu woman to have been appointed as a civil judge in Pakistan after passing an examination for induction of judicial officers?
Aditi Singhal
Swati Jha
Ruchi Srivastava
Suman Kumari
Yash Priyadarshani
Solution:
Suman Kumari has become the first Hindu woman to have been appointed as a civil judge in Pakistan after passing an examination for induction of judicial officers. Kumari, who hails from Qambar-Shahdadkot, will serve in her native district.
Q16. A 5.1-km long cable-stayed “Atal Setu” on the Mandovi river in Goa, a ______________ such bridge to connect the state capital with North Goa, was opened to the public by Union Minister Nitin Gadkari.
second
third
fourth
sixth
first
Solution:
A 5.1-km long cable-stayed “Atal Setu” on the Mandovi river in Goa, a third such bridge to connect the state capital with North Goa, was opened to the public by Union Minister Nitin Gadkari. Ailing Goa Chief Minister Manohar Parrikar, Union AYUSH Minister Shripad Naik also attended the event to inaugurate the four-lane bridge which at 2.5 lakh tonnes is equivalent to the weight of 570 Boeing aircraft.
Q17. Which country has replaced Japan as the world’s 2nd largest steel producing country, according to the World Steel Association?
China
India
Brazil
Germany
USA
Solution:
India has replaced Japan as the world’s 2nd largest steel producing country, while China is the largest producer of crude steel, accounting for more than 51% of production, according to the World Steel Association. The global steel body, in its latest report, stated that China’s crude steel output jumped 6.6% to 928.3 million tonnes in 2018 from 870.9 MT in 2017.
Q18. Which of the following country has received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the New York Times Travel Show 2019, the largest travel show in North America?
China
France
Brazil
USA
India
Solution:
India received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the New York Times Travel Show 2019, the largest travel show in North America. India was honoured during the Closing Bell Ceremony at the New York Stock Exchange.
Q19. Which country is the largest producer of crude steel, accounting for more than 51% of production, according to the World Steel Association?
China
India
Brazil
Germany
USA
Solution:
India has replaced Japan as the world’s 2nd largest steel producing country, while China is the largest producer of crude steel, accounting for more than 51% of production, according to the World Steel Association. The global steel body, in its latest report, stated that China’s crude steel output jumped 6.6% to 928.3 million tonnes in 2018 from 870.9 MT in 2017.
Q20. In which state the Adivasi Mela-2019 inaugurated recently?
Odisha
Bihar
Chhatisgarh
Assam
Jharkhand
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the Adivasi Mela-2019 in Bhubaneswar. The annual event, which has 180 stalls this year, will continue till February 9.
                                  हिंदी में पढ़िए                      


You may also like to Read: