Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 11th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 11th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Ananth Narayanan has resigned from his role. He was the CEO of ________.

Jabong
Flipkart
Snapdeal
Myntra
Walmart
Solution:

Flipkart-owned Myntra’s CEO Ananth Narayanan has resigned from his role with his position set to be abolished. Flipkart’s Amar Nagaram has been given the responsibility to head Myntra.

Q2. Which of the following city will host Khelo India Youth Games-2019 games?

Mohali
Pune
Kochi
New Delhi
Panaji
Solution:

Khelo India Youth Games-2019 will be held in Pune of Maharashtra in January. Sports Minister Col Rajyavardhan Rathore announced that 9000 youth will participate in this edition of the game.

Q3. Jagdish Thakkar recently passed away. He was a _______.

Poet
Politician
Activist
Scholar
Journalist
Solution:

Public Relations Officer (PRO) in the prime minister’s office and senior journalist Jagdish Thakkar passed away in New Delhi.

Q4. Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned from the ministry. He was Union Minister of State in the Ministry of __________________.

Human Resource Development
Agriculture and Farmers Welfare
Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Electronics and Information Technology
Food Processing Industries
Solution:

Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned as Union Minister of State in the Ministry of Human Resource Development.

Q5. Which of the following state has recently become the state with four international airports?

Madhya Pradesh
Karnataka
Kerala
Maharashtra
Gujarat
Solution:

The Kannur international Airport-KIAL in Kerala began its operations with Union minister for civil aviation Suresh Prabhu and Kerala Chief minister Pinarayi Vijayan jointly lighting the lamp inside the terminal building, marking the inauguration of the airport. With this, Kerala has become the state with four international airports.

Q6. Current account deficit (CAD) widened to______of GDP for the July-September quarter

2.4%
2.9%
3.3%
3.2%
2.7%
Solution:

Current account deficit (CAD) widened to 2.9% of GDP for the July-September quarter due to higher trade deficit compared with 1.1% during the same period of the previous year, according to the Reserve Bank of India.

Q7. According to the World Bank report, India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping _______ back home.

USD 93 billion
USD 72 billion
USD 100 billion
USD 69 billion
USD 80 billion
Solution:

India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping USD 80 billion back home, according to the World Bank report.

Q8. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of New India Assurance?

Urjit Patel
Parnab Kumar
Anil Sahani
Atul Sahai
Kamal Kant Sahai
Solution:

Atul Sahai has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of the country’s largest general insurance company New India Assurance. The post had been lying vacant since July 2018.

Q9. Vanessa Ponce de Leon has won the coveted Miss World 2018 crown. She belongs to_____.

Mexico
Norway
The USA
The UK
Sweden
Solution:

Mexico’s Vanessa Ponce de Leon won the coveted Miss World 2018 crown at a grand event held in the Chinese city, Sanya. Thailand’s Nicolene Pichapa Limsnukan was declared the runner-up.

Q10. Human Rights Day is observed every year on ________.

18 July
10 July
25 November
10 December
8 December
Solution:

Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. #StandUp4HumanRights is the global campaign launched on for year 2018.

Q11. SEBI has renamed Institutional Trading Platform (ITP) as __________.

Forward Markets Commission
Financial Management Association
Innovators Growth Platform
Innovators Trading Platform
None of the Above option is the right answer
Solution:

In a major push to kickstart listing of start-ups in India in a big way, capital markets regulator SEBI has lined up a slew of relaxations for new-age ventures. The proposed changes include renaming the Institutional Trading Platform (ITP) that the regulator had created for such listings as Innovators Growth Platform (IGP).

Q12. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at ______.

Chandigarh
Mohali
Dehradun
New Delhi
Chennai
Solution:

The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at Indian School of Business (ISB) in Mohali, Punjab. The conference was organized by Bhakra Beas Management Board (BBMB) under the aegis of the National Hydrology Project of the Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.

Q13. The Kannur international Airport-KIAL began its operations recently. It is situated in which of the following state?

Tamil Nadu
Karnataka
Andhra Pradesh
Telangana
None of the Above option is the right answer
Solution:

The Kannur international Airport-KIAL in Kerala began its operations with Union minister for civil aviation Suresh Prabhu and Kerala Chief minister Pinarayi Vijayan jointly lighting the lamp inside the terminal building, marking the inauguration of the airport.

Q14. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was recently held. What was the theme of the Conference?

Sustainable Water Management
Water Management
Sustaining Ground Water
Water Stability and Sustainability
None of the Above option is the right answer
Solution:

The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at Indian School of Business (ISB) in Mohali, Punjab. The theme of the international conference was also the same ‘Sustainable Water Management’.

Q15. Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was ____ governor of RBI.

44th
25th
46th
24th
27th
Solution:

Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was 24th governor of RBI.

               



 







You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF