Current Affairs Questions for LIC AAO Mains Exam: 27th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-question


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6999 466/month
BUY NOW

Q1. Which Indian naval ship is participating in the 15th edition of Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition, LIMA-19?
INS Kadmatt
INS Viraat
INS Vikrant
INS Gangotri
INS Kaladaan
Solution:
Indian Navy’s frontline ASW corvette, INS Kadmatt arrived at Langkawi, Malaysia on a 7 days official visit. The ship is scheduled to participate in the 15th edition of Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition, LIMA-19 during the visit.
Q2. The Indian Navy’s state of the art Nuclear, Biological, and Chemical Training Facility (NBCTF) was inaugurated by Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba at INS Shivaji, Lonavala. The training facility has been named_____________.
ANUPAM
AKHAND
SURAKSHA
ABHEDYA
ATULNIYA
Solution:
The Indian Navy’s state of the art Nuclear, Biological, and Chemical Training Facility (NBCTF) was inaugurated by Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba at INS Shivaji, Lonavala. The training facility has been named ABHEDYA, which means impenetrable in Sanskrit.
Q3. Kala Prapoorna awardee, Vinjamuri Anasuya Devi passed away. She was a well-known_____.
Quiz Master
Magician
Human rights activist
Painter
Folk artist
Solution:
Kala Prapoorna awardee, Vinjamuri Anasuya Devi passed away at the age of 99 due to illness in the USA. She was an eminent folk artist, radio commentator and author. She was also an awardee of lifetime achievement award in America and ‘Queen of Folk’ award in Paris.
Q4. Which of the following city will become the world’s first city to install wireless, induction-based charging stations for its fleet of electric taxis?
Oslo
Copenhagen
Stockholm
Bergen
Gothenburg
Solution:
Oslo, the capital city of Norway will become the world’s first city to install wireless, induction-based charging stations for its fleet of electric taxis with an aim to have a zero-emission cab system by the year 2023 according to a report by Reuters.
Q5. Who among the following has won the prestigious Global Teacher Prize for 2019 at a ceremony in Dubai?
J.K. Rowling
Tabiko Gibson
Kailash Satyarthi
Peter Tabichi
Amartya Sen
Solution:
Peter Tabichi, a member of the Franciscan religious order has been conferred with the prestigious Global Teacher Prize for 2019 at a ceremony in Dubai hosted by Hollywood actor, Hugh Jackman.
Q6. The Indian Air Force formally inducted the CH 47 F(I)- Chinook heavy-lift helicopters into its inventory at Air Force Station Chandigarh. These helicopters are manufactured by which of the following organisation?
General Dynamics
BAE Systems
Boeing
Lockheed Martin
Finmeccanica
Solution:
The Indian Air Force formally inducted the CH 47 F(I)- Chinook heavy-lift helicopters into its inventory at Air Force Station Chandigarh. IAF had signed a contract with M/s Boeing Ltd in September 2015 for 15 Chinook helicopters.
Q7. The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and __________ Army kick-started at Diyatalawa.
Thailand
Sri Lanka
Malaysia
Nepal
Bhutan
Solution:
The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and Sri Lanka Army kick-started at Diyatalawa in Sri Lanka.
Q8. Reserve Bank of India (RBI) has appointed 5-member committee to strengthen digital payments as well as to boost financial inclusion through Financial Technology. The committee will be headed by__________.
Nandan Nilekani
Ratan Wattal
Raj Kumar Ratan
Vinayak Lal
Bimal Jalan
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has appointed 5-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to strengthen digital payments as well as to boost financial inclusion through Financial Technology.
Q9. A consortium of two Indian oil companies has been awarded the exploration rights for Abu Dhabi’s Onshore Block 1. These two companies are________ and _________.
BHEL, BEL
ONGC, NTPC
IOCL, HPCL
IOCL, NTPC
BPCL, IOCL
Solution:
A consortium of two Indian oil companies, Bharat Petroleum Corporation Limited, and Indian Oil Corporation Limited has been awarded the exploration rights for Abu Dhabi’s Onshore Block 1. The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) signed agreements awarding the exploration rights.
Q10. US President Donald Trump has signed a proclamation recognising Israel’s sovereignty over the _____________.
Haifa
Izara Heights
Golan Heights
Damascus
Arar City
Solution:
US President Donald Trump has signed a proclamation recognising Israel’s sovereignty over the Golan Heights and told the visiting Israeli Prime Minister, Benjamin Netanyahu, that Israel has an absolute right to self-defence.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF