Current Affairs Questions for Competitive Exams: 19th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Which of the following bank has got RBI nod to acquire Gruh Finance Limited, a subsidiary of HDFC Limited?
RBI
PNB
IDFC
IDBI
Bandhan Bank
Solution:
Reserve Bank of India provided no objection to Bandhan Bank for the proposed acquisition of Gruh Finance. Gruh Finance Limited is an Ahmedabad headquartered Subsidiary of HDFC Limited.
Q2. Which of the following firm continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking 2019, according to a report published by Interbrand?
Tata
Reliance
Wipro
ICICI
Birla
Solution:
Tata, Reliance, and Airtel emerged as the top three Indian brands of 2019, according to a report published by Interbrand, part of the Omnicom Media Group. Tata continued to hold the top position in the best Indian Brands ranking as its brand value grew by 6%, mainly due to Tata Consultancy Services (TCS).
Q3. Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project _______which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM).
Swachham
Udgam
Sangam
Prayag
Indi-Clean
Solution:
Microsoft has announced that it has partnered with The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to promote its Project ‘Sangam’ which is developed to accelerate Swachh Bharat Mission (SBM) in India.
Q4. Name the cyclone which hit Mozambique, Zimbabwe and Malawi recently?
Harry
Katrina
Idai
Udai
Omi
Solution:
Mozambique, Zimbabwe and Malawi have been hit by a vicious cyclone ‘IDAI’ that has killed nearly 150 people, left hundreds more missing and stranded tens of thousands who are cut off from roads and telephones in mainly poor, rural areas.
Q5. ICICI Lombard and _________announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover.
GooglePay
PhonePay
Paytm
Mobikwik
AmazonPay
Solution:
ICICI Lombard and Mobikwik announced a strategic partnership to provide cyber-insurance cover. The relationship aims to provide protection against unauthorized and fraudulent transactions online, across bank accounts, debit and credit cards. and mobile wallets.
Q6. Which of the following Indian Coast Guard Ship became the first-ever Indian Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia?
Vikrant
Vijit
Khukri
Sindhu
Gangotri
Solution:
Highlighting the close maritime proximity between India and Indonesia, Indian Coast Guard Ship ‘Vijit’ became the first-ever Coast Guard ship to visit Sabang, Indonesia.
Q7. Which of the following bank has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards?
PNB
SBI
BOB
BOI
Dena Bank
Solution:
The State Bank of India has launched a new service called ‘YONO Cash’ for its customers using which customers can withdraw money from ATMs without using debit cards.
Q8. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited Maldives on a two-day visit. What is the capital of Maldives?
Male
Dili
Perth
Dar-es-Salaam
Maldives city
Solution:
Male is the capital of Maldives.
Q9. Name the Prime Minister of Guinea who arrived in New Delhi on a ten-day official visit to India.
Marcel Duclos
Khalifa al-Ghawil
Neo Masisi
Ibrahima Kassory Fofana
Ahmed Maiteeq
Solution:
Prime Minister of Guinea Dr. Ibrahima Kassory Fofana arrived in New Delhi on a ten-day official visit to India. During the visit, Mr Fofona called on President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan.
Q10. The Reserve Bank of India (RBI) named 3 banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs). Which of the following bank is not a D-SIB as per the RBI?
State Bank of India
ICICI Bank
HDFC Bank
Punjab National Bank
None of the above option is the right answer
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) named State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs), which in other words mean banks that are too big to fail.
Q11. The first BRICS Sherpa meeting held in Curitiba under the Presidency of ____________.
Russia
India
China
South Africa
Brazil
Solution:
The first BRICS (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) Sherpa meeting held in Curitiba, Brazil under the Presidency of Brazil.
Q12. Which Indian city hosted the 3rd edition of Namaste Thailand festival?
New Delhi
Shillong
Gangtok
Guwahati
Silchar
Solution:
The 3rd edition of Namaste Thailand festival, organised by the Royal Thai Embassy with an aim to strengthen bilateral ties and increase cultural exchange between India and Thailand, began at Select Citywalk in New Delhi.
Q13. Who among the following player has become only the second Indian to win an event on Ladies European Golf Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town?
Sheetal Dogri
Priya Soni
Nidhi Narain
Aditi Ashok
Diksha Dagar
Solution:
18-year-old Diksha Dagar has become the second Indian to win an event on Ladies European Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town. Aditi Ashok was the first Indian to win on the Ladies European Tour after clinching Hero Women’s Indian Open in Gurugram in 2016.
Q14. Manohar Parrikar has passed away at the age of 63 after a long battle with pancreatic cancer. He was the Chief Minister of which of the following state?
Madhya Pradesh
Haryana
Karnataka
Goa
Maharashtra
Solution:
Manohar Parrikar, Goa Chief Minister and former defence minister, has passed away at the age of 63 after a long battle with pancreatic cancer.
Q15. Who among the following player won Swiss Open Badminton Championships 2019 under men’s singles category?
Lee Yang
Shi Yuki
B Sai Praneet
Wang Chi-Lin
Chang Ye Na
Solution:
Shi Yuki won Swiss Open Badminton Championships 2019 under men’s singles category.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF