Current Affairs Questions for Competitive Exams: 21st March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW



Q1. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed an MOU with which of the following organizatoin for effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code)?
RBI
NABARD
TRAI
SEBI
IRDAI
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI). The IBBI and the SEBI seek effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code) and its allied rules and regulations, which have redefined the debt-equity relationship and aims to promote entrepreneurship and debt market.
Q2. Exercise MITRA SHAKTI is conducted annually as part of military diplomacy and interaction between armies of India & ________.
Africa
Sri Lanka
Singapore
Switzerland
Poland
Solution:
Exercise MITRA SHAKTI is conducted annually as part of military diplomacy and interaction between armies of India & Sri Lanka. The joint exercise for the year 2018-19 will be conducted in Sri Lanka.
Q3. In which of the following state, the ‘i-help’ initiative has been launched to promote digital electoral literacy in view of the forthcoming Lok Sabha polls?
Meghalaya
Uttar Pradesh
Assam
Tripura
Nagaland
Solution:
The ‘i-help’ initiative to promote digital electoral literacy in Assam has been launched in view of the forthcoming Lok Sabha polls. It is a joint initiative of the Office of the Chief Electoral Officer(CEO) and Common Service Centres (CSC) in Assam.
Q4. President Nursultan Nazarbayev has announced his resignation after nearly 30 years in power. He was the president of _________.
Namibia
Uzbekistan
Afghanistan
Kazakhstan
Singapore
Solution:
Kazakhstan President Nursultan Nazarbayev has announced his resignation after nearly 30 years in power. The 78-year old leader had ruled the country since it emerged from the collapse of the Soviet Union in the early 1990s.
Q5. Name the Indian journalist, author and chief of The Wire, who received the prestigious Windham-Campbell prize of USD 165,000 for his debut book, ‘Farthest Field: An Indian story of Second World War’.
Nimish Bangar
Anurag Mankad
Raghu Karnad
Sudesh Singh
Prabhukar Das
Solution:
An Indian journalist, author and chief of The Wire, ‘Raghu Karnad’ received the prestigious Windham-Campbell prize of USD 165,000 for his debut book, ‘Farthest Field: An Indian story of Second World War’, published in the year 2015 in the non-fiction category.
Q6. Indian Institute of Public Health Gandhinagar, (IIPHG) has recently developed a mobile application named __________ for students to reduce the exam pressure.
Take Exam, Not Tension
Conquer Exam, Be a Warrior
Exam Approach, High Josh
Exam Preparation App
None of the given options is true
Solution:
Indian Institute of Public Health Gandhinagar, (IIPHG) in collaboration with National Mental Health Program, Department of Health and Family Welfare, Government of Gujarat has developed a mobile application called as ‘Conquer Exam, Be a Warrior’ for students to reduce the exam pressure.
Q7. International Day of Happiness is celebrated every year on _____________.
20 March
22 March
10 March
12 March
16 March
Solution:
International Day of Happiness is celebrated every year on March 20. The theme for IDH 2019 is ‘Happier Together’, focusing on what we have in common, rather than what divides us.
Q8. Name the Former White House economist and Princeton University professor who passed away, recently.
Paul Krugman
Joseph Stiglitz
Alan Krueger
Gary Becker
Robert J. Shiller
Solution:
Former White House economist and Princeton University professor Alan Krueger passed away. He was 58. Krueger served as chief economist at the Department of Labor under President Bill Clinton and chair of the Council of Economic Advisers from 2011 to 2013 under former President Barack Obama.
Q9. The theme for International Day of Happiness 2019 is ____________.
No medicine cures what happiness cannot
Sustainably Happier
Happier Together
Happy You, Happy Us
None of the given theme is true
Solution:
International Day of Happiness is celebrated every year on March 20. The theme for IDH 2019 is ‘Happier Together’, focusing on what we have in common, rather than what divides us.
Q10. Astana is the capital city of ___________.
Kyrgyzstan
Uzbekistan
Kazakhstan
Turkmenistan
Russia
Solution:
Kazakhstan Capital: Astana, Currency: Kazakhstani tenge.
Q11. GST council approved a transition plan for new goods and services tax rates on _______________.
Education Setups
Banking Loans
Domestic Appliances
Residential Properties
None of the given options is true
Solution:
GST council approved a transition plan for new goods and services tax rates on residential properties under which developers of under-construction buildings may either opt to shift to the revised lower rates without input tax credit or stick to the previous rates.
Q12. Name the University of Texas professor who has become the first woman to win the Abel Prize in 2019.
Karen Uhlenbeck
Jacob Abraham
Deji Akinwande
Maruthi Akella
David Allen
Solution:
University of Texas professor Karen Uhlenbeck has become the first woman to win the Abel Prize, a mathematics honour first given in 2003. The 76-year-old was awarded for the impact of her work on “analysis, geometry and mathematical physics”.
Q13. Pinaki Chandra Ghose was recently recommended to be the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India. He was ___________.
Former CJI
Former CAG
Former IAS Officer
Former Supreme Court judge
None of the given options is true
Solution:
Former Supreme Court judge Justice Pinaki Chandra Ghose was recommended to be the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India. Justice Ghose, 67, is a member of the National Human Rights Commission (NHRC) since June 2017.
Q14.Name the social activist who has become the First Transgender Election Ambassador of India.
Srisri Devi
Gauri Sawant
Sushanta Sen
Pradeepa Das
Gaurisha Das
Solution:
The Election Commission of India has appointed transgender social activist Gauri Sawant, as one of the 12 election ambassadors from Maharashtra. Gauri Sawant is the First Transgender Election Ambassador of India.
Q15. What is the currency of Maldives?
Maldivian rufiyaa
Maldivian rupees
Maldivian baht
Maldivian dollar
Maldivian dinar
Solution:
Maldivian rufiyaa is the currency of Maldives and its capital city is Male.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF