IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 1st September 2019

current-affairs-questions

| Updated On September 2nd, 2019 at 03:46 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 1st September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 1st September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Who among the following has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet as “Officer on Special Duty” in the office of the Prime Minister?
(a) Saurabh Kumar
(b) Pawan Kapoor
(c) Nripendra Misra
(d) P.K. Sinha
(e) Rajiv Gauba
S1. Ans.(d)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment of P.K. Sinha as “Officer on Special Duty” in the office of the Prime Minister.
Q2. Which state has launched the ‘Walk to Work’ campaign, which is a part of Fit India Movement recently launched in the country by the Prime Minister?
(a) Meghalaya
(b) Nagaland
(c) Assam
(d) Manipur
(e) Tripura
S2. Ans.(a)
Sol. Chief Minister of Meghalaya launched the ‘Walk to Work’ campaign in the state. The campaign is a part of Fit India Movement which has been launched in the country by the Prime Minister. 
Q3. The Central TB Division of the Health Ministry has signed an MoU with which Institute to explore the application of cutting-edge Artificial Intelligence technology in its fight against TB?
(a) BITS, Pilani
(b) IIT, Delhi
(c) Wadhwani Institute
(d) IIT, Mumbai
(e) IISC, Bengaluru
S3. Ans.(c)
Sol. The Central TB Division of the Health Ministry has signed an MoU with Wadhwani Institute to explore the application of cutting-edge Artificial Intelligence technology in its fight against tuberculosis (TB). 
Q4. Which state government has decided to form a Special Tiger Force, which will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve?
(a) West Bengal
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) Uttarakhand
S4. Ans.(e)
Sol. The Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve. The STPF will serve as a second layer of protection for tigers at the Corbett Tiger Reserve.
Q5. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Name the cell.
(a) Startup Cell
(b) Angel Cell
(c) Tax-relaxation Cell
(d) Startup Grievance Cell
(e) CBDT Cell
S5. Ans.(a)
Sol. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell “Startup Cell” for startups. The “Startup Cell” will address the grievances of the startups with relation to angel tax and other tax-related issues.
Q6. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at _________________
(a) Srinagar
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Hyderabad
S6. Ans.(d)
Sol. Research Designs and Standards Organization, a research wing of Indian Railways has organized the “Mega Vendor Meet 2019” at Lucknow.
Q7. Which state has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants? 
(a) Assam
(b) Manipur
(c) Kerala
(d) Gujarat
(e) West Bengal
S7. Ans.(a)
Sol. Assam has released the final National Register of Citizens list under which a total of 3.11 crore people have been found eligible for inclusion out of 3.29 crore applicants
Q8. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which ____________________ public sector banks are to be merged into four-banks.
(a) 08
(b) 09
(c) 10
(d) 11
(e) 12
S8. Ans.(c)
Sol. Government has announced a big consolidation of public sector banks under which 10 public sector banks are to be merged into four banks.
Q9. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Who among the following is Chairman of CBDT?
(a) Nand Kumar Sai
(b) Dhirendra Pal Singh
(c) Kamlesh Nilkanth Vyas
(d) Nagendra Nath Sinha
(e) Pramod Chander Mody
S9. Ans.(e)
Sol. The Central Board of Direct Taxes has announced the creation of a five-member special cell for startups. Chairman of CBDT: Pramod Chander Mody.
Q10. As per the recent announcements, how much amount the government has announced as capital infusion into 9 public sector banks?
(a) Rs 55,000 crore
(b) Rs 65,000 crore
(c) Rs 75,000 crore
(d) Rs 85,000 crore
(e) Rs 95,000 crore
S10. Ans.(a)
Sol. The government has announced capital infusion of Rs 55,000 crore into 9 public sector banks.



Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below




About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF