IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 10th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 10th September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 10th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Who among the following defeated Serena Williams by 6-3, 7-5 to grab the US Open 2019 women’s singles title?

(a) Simona Halep

(b) Angelique Kerber

(c) Venus Williams

(d) Bianca Andreescu

(e) Martina Navratilova

S1. Ans.(d)

Sol. Bianca Andreescu stunned Serena Williams 6-3, 7-5 to grab the US Open 2019 women’s singles title.

Q2. Name the six-time Rajya Sabha member and one of India’s finest lawyers who passed away recently. 

(a) Ram Jethmalani

(b) Kapil Sibbal

(c) Harish Salve

(d) Subramanian Swamy

(e) Abhishek Manu Singhvi

S2. Ans.(a)

Sol. Ram Jethmalani, one of India’s finest lawyers and a six-time Rajya Sabha member has passed away.

Q3. On which day the United Nations observes “International Literacy Day” every year? 

(a) 06 September

(b) 07 September

(c) 08 September

(d) 09 September

(e) 10 September

S3. Ans.(c)

Sol. United Nations observes 8 September every year as International Literacy Day.

Q4. Who among the following has been unanimously elected as Chairman of the country’s premier news agency Press Trust of India?

(a) N. Ram

(b) Indu Jain

(c) Samir Jain

(d) Ramesh Chandra Agarwal

(e) Vijay Kumar Chopra

S4. Ans.(e)

Sol. Vijay Kumar Chopra has been unanimously elected as Chairman of the country’s premier news agency Press Trust of India.

Q5. How much amount the central government will spend in the next 5 years on ‘Jal Jeevan Mission’ to deliver potable water at every household across the country?

(a) Rs 1.5 lakh crore

(b) Rs 2.5 lakh crore

(c) Rs 3.5 lakh crore

(d) Rs 4.5 lakh crore

(e) Rs 5.5 lakh crore

S5. Ans.(b)

Sol. The central government will spend 3.5 lakh crore rupees in the next 5 years on ‘Jal Jeevan Mission’ to deliver potable water at every household across the country.

Q6. The 68th Plenary session of the North Eastern Council (NEC) was held in ____________________

(a) Shillong, Meghalaya

(b) Kohima, Nagaland

(c) Imphal, Manipur

(d) Guwahati, Assam

(e) Agartala, Tripura

S6. Ans.(d)

Sol. The 68th Plenary session of the North Eastern Council (NEC) begins in Guwahati, Assam.

Q7. Who among the following defeated Daniil Medvedev to grab the US Open 2019 men’s singles title?

(a) Rafael Nadal

(b) Andy Murray

(c) Novak Djokovic

(d) Roger Federer

(e) Dominic Thiem

S7. Ans.(a)

Sol. Rafael Nadal defeated Daniil Medvedev to grab the US Open 2019 men’s singles title.

Q8. Name the actor and Kathak dancer who was best known for his work in films like Raja Hindustani, Dulhe Raja and Akele Hum Akele Tum, passed away recently.

(a) Dharmesh Darshan

(b) Pramod Moutho

(c) K.D. Chandran

(d) Master Sharokh

(e) Veeru Krishnan

S8. Ans.(e)

Sol. Actor and Kathak dancer Veeru Krishnan, who was best known for his work in films like Raja Hindustani, Dulhe Raja and Akele Hum Akele Tum, passed away recently.

Q9. ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’, book on India’s 4 spin legends was launched recently. Who among the following do not belong to that group of 4 spinners?

(a) Bishan Singh Bedi

(b) Harbhajan Singh

(c) Erapalli Prasanna

(d) S. Venkataraghavan

(e) Bhagwat Chandrashekhar

S9. Ans.(b)

Sol. ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’, book on India’s 4 spin legends: Bishan Singh Bedi, Erapalli Prasanna, Bhagwat Chandrashekhar and S. Venkataraghavan launched recently.

Q10. The United Nations observes “International Literacy Day” every year. What is the theme of International Literacy Day 2019?

(a) Literacy in a digital world

(b) Literacy and skills development

(c) Literacy and Multilingualism

(d) Reading the Past, Writing the Future

(e) Literacy and Sustainable Societies

S10. Ans.(c)

Sol. The United Nations observes “International Literacy Day” every year. The Theme of International Literacy Day 2019 is Literacy and Multilingualism.

Q11. Name the runner who recently completed the fastest half-marathon “the Great North Run” ever ran by a woman in a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.

(a) Joyciline Jepkosgei

(b) Vivian Cheruiyot

(c) Tirunesh Dibaba

(d) Almaz Ayana

(e) Brigid Kosgei

S11. Ans.(e)

Sol. Kenya’s Brigid Kosgei completed the fastest half-marathon ever ran by a woman. She won the Great North Run in a time of 1 hour, 44 minutes and 28 seconds.

Q12. Name the Ferrari’s racer who won the Italian Grand Prix recently held at the Autodromo Nazionale Monza track, Italy. 

(a) N. Hulkenberg

(b) Valtteri Bottas

(c) Charles Leclerc

(d) Lewis Hamilton

(e) D. Ricciardo

S12. Ans.(c)

Sol. Ferrari’s Charles Leclerc has won the Italian Grand Prix.

Q13. Name the place which will host the first conference on military medicine for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states? 

(a) Delhi

(b) Moscow

(c) Tokyo

(d) Beijing

(e) Islamabad

S13. Ans.(a)

Sol. The 1st conference on military medicine for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states will be held in Delhi.

Q14. A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the _________________________ Railway Station, Andhra Pradesh.

(a) Anantapur

(b) Visakhapatnam

(c) Hyderabad

(d) Amravati

(e) Annavaram

S14. Ans.(b)

Sol. A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the Visakhapatnam Railway Station, Andhra Pradesh.

Q15. Where is the headquarter of SCO Shanghai Cooperation Organization?

(a) Mosco

(b) Tokyo

(c) New Delhi

(d) Beijing

(e) Vladivostok

S15. Ans.(d)

Sol. SCO Shanghai Cooperation Organization (SCO) Headquarters: Beijing, China.

Q16. ‘SLINEX 2019’ the bilateral maritime exercise between India and ____________________________ commenced at Visakhapatnam (Andhra Pradesh).

(a) Malaysia

(b) Bangladesh

(c) Sri Lanka

(d) Myanmar

(e) Indonesia

S16. Ans.(c)

Sol. ‘SLINEX 2019’, the bilateral maritime exercise between India and Sri Lanka commenced at Visakhapatnam (Andhra Pradesh).

Q17. Name the marathon which is considered as the highest marathon in the world and held in Leh recently. It is held at over 11,000 feet above the mean sea level.

(a) Ladakh Marathon

(b) The Great Amritsar Half Marathon

(c) Walk With Newfeel

(d) Yashoda Half Marathon

(e) The Great Wall Of Kumbhalgarh Half Marathon

S17. Ans.(a)

Sol. The 8th edition of Ladakh Marathon, the highest marathon in the world was held in Leh. It is held at over 11,000 feet above the mean sea level.

Q18. Which of the following teams won the 2019’s edition of Duleep Trophy title?

(a) India Green

(b) West Zone

(c) India Blue

(d) North Zone

(e) India Red

S18. Ans.(e)

Sol. India Red beat India Green by an innings and 38 runs to clinch the Duleep Trophy title.

Q19. How much amount has been approved by the Department of Financial Services for the capital infusion plan in the 3 state-run general insurance companies?

(a) Rs 10,000 crore

(b) Rs 8,000 crore

(c) Rs 12,000 crore

(d) Rs 16,000 crore

(e) Rs 14,000 crore

S19. Ans.(c)

Sol. The Department of Financial Services has approved the Rs 12,000 crore capital infusion plan in the 3 state-run general insurance companies.

Q20. The Finance Ministry has introduced a Code of Conduct for non-official directors of ________________________________

(a) Private Sector Banks

(b) Start-Up Companies

(c) Public Sector Insurance Companies

(d) Non Banking Financial Company

(e) Public Sector Banks

S20. Ans.(e)

Sol. The Finance Ministry has introduced a Code of Conduct for non-official directors of public sector banks.

Q21. Who among the following has become the first bowler to take 100 wickets in the T20 International Cricket? 

(a) Lasith Malinga

(b) Stuart Broad

(c) Jasprit Bumrah

(d) Dale Steyn

(e) James Anderson

S21. Ans.(a)

Sol. Lasith Malinga has become the first bowler to take 100 wickets in the T20 International Cricket.

Q22. Which of the following pair defeated M. Granollers and H. Zeballos to grab the US Open 2019 men’s doubles title?

(a) Oliver Marach and Croatia Mate Pavic

(b) Pierre Hugues Herbert and Nicolas Mahut

(c) Kevin Krawietz and Andreas Mies

(d) J.S. Cabal and R. Farah

(e) Mike Bryan and Jack Sock

S22. Ans.(d)

Sol. J.S. Cabal and R. Farah defeated M. Granollers and H. Zeballos to grab the US Open 2019 men’s doubles title.

Q23. Which of the following pair defeated V. Azarenka and A. Barty to grab the US Open 2019 women’s doubles title?

(a) Ashleigh Barty and CoCo Vandeweghe

(b) Samantha Stosur and Zhang Shuai

(c) Timea Babos and Kristina Mladenovic

(d) Hsieh Su-wei and Barbora Strycova

(e) E Mertens and A Sabalenka

S23. Ans.(e)

Sol. E Mertens and A Sabalenka defeated V. Azarenka and A. Barty to grab the US Open 2019 women’s doubles title.

Q24. Which of the following pair defeated H. Chan and M. Venus to grab the US Open 2019 mixed doubles title?

(a) Gabriela Dabrowski and Mate Pavic

(b) Barbora Krejcikova and Rajeev Ram

(c) B Mattek-Sands and J Murray

(d) Nicole Melichar and Alexander Peya

(e) Latisha chan and Ivan Dodig

S24. Ans.(c)

Sol. B Mattek-Sands and J Murray defeated H. Chan and M. Venus to grab the US Open 2019 mixed doubles title.

Q25. Which edition of US open was held in 2019? US open is chronologically the fourth and final Grand Slam tournament of the year.

(a) 139th

(b) 140th

(c) 141th

(d) 142th

(e) 143th

S25. Ans.(a)

Sol. The 2019 US Open was the 139th edition of tennis’ US Open.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

 

You may also like to Read: