IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 15th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 15th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. Who among the following has been recently appointed as the first Chancellor of Sports University, Rai (Sonepat) by the Haryana Government?
(a) Virender Sehwag
(b) Ajit Agarkar
(c) Ashish Nehra
(d) Kapil Dev
(e) Joginder Sharma

S1. Ans.(d)
Sol. The Haryana Government has appointed cricket legend Kapil Dev as the first Chancellor of Sports University, Rai (Sonepat).

Q2. What is the amount of assistance that will be provided by the World Bank to finance mini and mega food parks across India?
(a) Rs 3,000 crore
(b) Rs 4,000 crore
(c) Rs 5,000 crore
(d) Rs 6,000 crore
(e) Rs 7,000 crore

S2. Ans.(a)
Sol. The World Bank will provide Rs 3,000 crore assistance to finance mini and mega food parks across India.

Q3. Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy Minister announced that Union Government has set a target of setting up _________________ Ayush Health and Wellness Centres across the country.
(a) 10,500
(b) 11,500
(c) 12,500
(d) 13,500
(e) 14,500

S3. Ans.(c)
Sol. Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy Minister announced that Union Government has set a target of setting up 12,500 Ayush Health and Wellness Centres across the country.

Q4. Name the former bureaucrat who served as Secretary to the PMO between May 1995 and March 1997 during former PM P.V. Narasimha Rao’s term, passed away recently.
(a) Naresh Chandra
(b) Duvvuri Subbarao
(c) Narinder Nath Vohra
(d) B.N. Yugandhar
(e) Vinod Rai

S4. Ans.(d)
Sol. Former bureaucrat B.N. Yugandhar, who served as Secretary to the PMO between May 1995 and March 1997 during former PM P.V. Narasimha Rao’s term, passed away.

Q5. Name the state which has launched “Jan Soochna Portal-2019” to provide information about government authorities and departments to the public in the true spirit of the Right To Information Act.
(a) Mizoram
(b) Manipur
(c) Nagaland
(d) Punjab
(e) Rajasthan

S5. Ans.(e)
Sol. Rajasthan has launched “Jan Soochna Portal-2019” to provide information about government authorities and departments to the public in the true spirit of the Right To Information Act.

Q6. Name the former England captain who has been appointed as the chairman of the England and Wales Cricket Board’s cricket committee.
(a) Eoin Morgan
(b) Alastair Cook
(c) Andrew Strauss
(d) Paul Collingwood
(e) Nasser Husain

S6. Ans.(c)
Sol. Former England captain Andrew Strauss has been appointed as the chairman of the England and Wales Cricket Board’s cricket committee.

Q7. On which day India observes Hindi Diwas every year to mark the popularity of Hindi as an official language of India?
(a) 13 September
(b) 14 September
(c) 15 September
(d) 16 September
(e) 17 September

S7. Ans.(b)
Sol. Hindi Diwas is observed every year on 14 September to mark the popularity of Hindi as an official language of India.

Q8. Name the organisation which has recently constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction.
(a) Central Pollution Control Board
(b) Environmentalist Foundation of India
(c) Centre for Environment Education
(d) National Green Tribunal
(e) Water Literacy Foundation

S8. Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal has constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction.

Q9. Name the place which hosted the 15th Indo-US Economic Summit organized by the Indo-American Chamber of Commerce-North India Council (IACC-NIC).
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Hyderabad

S9. Ans.(c)
Sol. The 15th Indo-US Economic Summit was organized by the Indo-American Chamber of Commerce-North India Council (IACC-NIC) in New Delhi.

Q10. Which of the following ministeries has signed a MoU with Confederation of Indian Industry to evaluate the green initiatives and rate the performance of its industrial units pursuing environmentally sustainable practices?
(a) Ministry of Railways
(b) Ministry of Chemicals and Fertilizers
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Earth Sciences
(e) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

S10. Ans.(a)
Sol. The Railway Ministry signed a MoU with Confederation of Indian Industry (CII) to evaluate the green initiatives and rate the performance of its industrial units pursuing environmentally sustainable practices.

Q11. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in world body’s mission held in?
(a) Sudan
(b) Ethiopia
(c) South Sudan
(d) Uganda
(e) Somalia

S11. Ans.(c)
Sol. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in the world body’s mission in South Sudan.

Q12. On the occasion of Hindi Diwas, International Hindi Conference was organised by World Hindi Council in?
(a) Mumbai
(b) Bhuvneshwar
(c) Amritsar
(d) Srinagar
(e) New Delhi

S12. Ans.(e)
Sol. On the occasion of Hindi Diwas, International Hindi Conference was organised by World Hindi Council in New Delhi.

Q13. The Defence Acquisition Council accorded approval for Capital Procurement for the Services amounting to approximately ___________________
(a) Rs 500 crores
(b) Rs 1000 crores
(c) Rs 1500 crores
(d) Rs 2000 crores
(e) Rs 2500 crores

S13. Ans.(d)
Sol. The Defence Acquisition Council accorded approval for Capital Procurement for the Services amounting to approximately Rs 2,000 crores.

Q14. World Bank will provide assistance to finance mini and mega food parks across India. Who among the following is the President of World Bank?
(a) David Malpass
(b) Mariya Gabriel
(c) Roberto Azevedo
(d) Maria Fernanda Espinosa
(e) Kristalina Georgieva

S14. Ans.(a)
Sol. World Bank will provide assistance to finance mini and mega food parks across India. David Malpass is the President of World Bank.

Q15. Who among the following is the Ministers of State (Independent Charge) of Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH)?
(a) Rao Inderjit Singh
(b) Jitendra Singh
(c) Shripad Yesso Naik
(d) Raj Kumar Singh
(e) Prahalad Singh Patel

S15. Ans.(c)
Sol. Shripad Yesso Naik is the Ministers of State (Independent Charge) of Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH).

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results !!