IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 21st September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 21st September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. The Digital Communication Commission, the highest decision making body in the Department of Telecom has approved multiple projects worth over _________________ to set up mobile towers and laying of optical fibre to provide improved connectivity.
(a) Rs 5,500 crore
(b) Rs 6,500 crore
(c) Rs 7,500 crore
(d) Rs 8,500 crore
(e) Rs 9,500 crore

S1. Ans.(d)
Sol. The Digital Communication Commission, the highest decision making body in the Department of Telecom has approved multiple projects worth over Rs 8,500 crore to set up mobile towers and laying of optical fibre to provide improved connectivity.

Q2. Name the mobility platform which has partnered with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana to extend the welfare to its drivers.
(a) Ola
(b) Uber
(c) RedBus.in
(d) Cabify
(e) Rapido

S2. Ans.(a)
Sol. Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) has partnered with Ola, a mobility platform, to extend the welfare to its drivers.

Q3. Name the company which has partnered with Cisco to offer enterprises a secure, fully-managed, multi-channel, intelligent and cloud-based Cisco Webex Contact Center solution.
(a) Infosys
(b) Tata Consultancy Services
(c) Cognizant
(d) Tech Mahindra
(e) Tata Communications

S3. Ans.(e)
Sol. Tata Communications has partnered with Cisco to offer enterprises a secure, fully-managed, multi-channel, intelligent and cloud-based Cisco Webex Contact Center solution.

Q4. The first ever “Jammu International Film Festival” will be held in _____________________
(a) Kashmir
(b) Ladakh
(c) Jammu
(d) Kargil
(e) Leh

S4. Ans.(c)
Sol. The first ever “Jammu International Film Festival” will be held in Jammu.

Q5. On which day World Bamboo Organization observes World Bamboo Day every year to generate awareness about conserving and promoting the bamboo industry?
(a) 18th September
(b) 19th September
(c) 20th September
(d) 21th September
(e) 22th September

S5. Ans.(a)
Sol. World Bamboo Day is observed every year on the 18th of September by the World Bamboo Organization to generate awareness about conserving and promoting the bamboo industry.

Q6. In how many districts Public Sector Banks has planned to organise ‘loan melas’ to provide loans to NBFCs and retail borrowers, including homebuyers and farmers?
(a) 100 districts
(b) 200 districts
(c) 400 districts
(d) 500 districts
(e) 600 districts

S6. Ans.(c)
Sol. Public Sector Banks will organise ‘loan melas’ in 400 districts to provide loans to NBFCs and retail borrowers, including homebuyers and farmers.

Q7. Who among the following has received the “Award for Excellence” for his significant global contributions in the field of aquatic biogeochemical research during the National Geoscience Awards for the year 2018?
(a) Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi
(b) Prof. Abhijit Banerjee
(c) Prof. Abraham Verghese
(d) Prof. Arvind Panagariya
(e) Prof. Anindya Sinha

S7. Ans.(a)
Sol. Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi received the “Award for Excellence” for his significant global contributions in the field of aquatic biogeochemical research during the National Geoscience Awards for the year 2018.

Q8. Human Resource Development Minister recently launched the WAWE summit. WAWE stands for?
(a) Waste Management Accelerator for Aspiring Widow Entrepreneurs
(b) Waste Management Association for Aspiring Women Entrepreneurs
(c) Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs
(d) Waste Management Association for Aspiring Widow Entrepreneurs
(e) Waste Management Administration for Aspiring Women Entrepreneurs

S8. Ans.(c)
Sol. Human Resource Development Minister has launched Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs (WAWE) summit.

Q9. Name the Sri Lankan off-spinner who was recently banned from bowling in international matches for 1 year by the International Cricket Council.
(a) Ajantha Mendis
(b) Akila Dananjaya
(c) Dilruwan Perera
(d) Rangana Herath
(e) Dimuth Karunaratne

S9. Ans.(b)
Sol. The International Cricket Council has banned Sri Lankan off-spinner Akila Dananjaya from bowling in international matches for 1 year.

Q10. Who among the following is the Co-Founder and CEO of Ola, a mobility platform?
(a) Rajan Anandan
(b) Dara Khosrowshahi
(c) Prakash Sangam
(d) Bhavish Aggarwal
(e) Andrew Kunz

S10. Ans.(d)
Sol. The Co-Founder and CEO of Ola is Bhavish Aggarwal.

Q11. Name the fast moving consumer goods company which has launched a startup venture fund to invest in startups in the consumer brands space.
(a) Wipro Consumer Care and Lighting
(b) ITC Limited
(c) Hindustan Unilever Limited
(d) Nestle
(e) Parle Agro Private Limited

S11. Ans.(a)
Sol. Wipro Consumer Care & Lighting is among the fastest growing fast moving consumer goods (FMCG) businesses in India. It has launched “Wipro Consumer Care–Ventures”, a startup venture fund to invest in startups in the consumer brands space.

Q12. Name the Tunisia’s former President who led the country for 23 years, passed away recently.
(a) Saadeddine Othmani
(b) Binali Yildirim
(c) Fayez al-Sarraj
(d) Abdullah Gul
(e) Zine el-Abidine Ben Ali

S12. Ans.(e)
Sol. Tunisia’s former President Zine el-Abidine Ben Ali, who led the country for 23 years, passed away recently.

Q13. Name the state government which has decided to declare 2020 as Artificial Intelligence year by organising various activities related to the emerging technology.
(a) Kerala
(b) Telangana
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Tamil Nadu

S13. Ans.(b)
Sol. The Telangana government has decided to declare 2020 as Artificial Intelligence year by organising various activities related to the emerging technology.

Q14. Public Sector Banks has planned to organise ‘loan melas’ to provide loans to NBFCs and retail borrowers, including homebuyers and farmers and will focus on giving loans to the ‘RAM‘ category. RAM stands for?
(a) Retail, Aviation and MSMEs
(b) Research, Aero-space and MSMEs
(c) Research, Agriculture and MSMEs
(d) Retail, Aero-space and MSMEs
(e) Retail, Agriculture and MSMEs

S14. Ans.(e)
Sol. Public Sector Banks has planned to organise ‘loan melas’ to provide loans to NBFCs and retail borrowers, including homebuyers and farmers and will focus on giving loans to the ‘RAM‘ category. RAM stands for retail, agriculture and MSMEs.

Q15. Who among the following recently received the Young Scientist Award-2018 for her significant work in the fields of petrology, volcanology and geochemistry during the National Geoscience Awards for the year 2018?
(a) Asima Chatterjee
(b) Indira Hinduja
(c) Sohini Ganguly
(d) Darshan Ranganathan
(e) Shubha Tole

S15. Ans.(c)
Sol. Dr Sohini Ganguly received the Young Scientist Award-2018 for her significant work in the fields of petrology, volcanology and geochemistry during the National Geoscience Awards for the year 2018.

Q16. The book titled “The Cousins Thackeray: Uddhav, Raj and the Shadow of their Senas” written by the journalist __________________ was released recently .
(a) Ravish Kumar
(b) Barkha Dutt
(c) Rajdeep Sardesai
(d) Prannoy Roy
(e) Dhaval Kulkarni

S16. Ans.(e)
Sol. The book titled “The Cousins Thackeray: Uddhav, Raj and the Shadow of their Senas” written by the journalist Dhaval Kulkarni was recently released.

Q17. Google has announced that it will open an artificial intelligence (AI) based research lab “Google Research India“ in _____________________
(a) Bengaluru
(b) Hyderabad
(c) Chennai
(d) Chandigarh
(e) Bhuvneshwar

S17. Ans.(a)
Sol. Google has announced that it will open an artificial intelligence (AI) based research lab “Google Research India“ in Bengaluru.

Q18. The Indian football team slipped a place to 104th position in the latest FIFA rankings. Name the country which is ranked 1st in the latest FIFA rankings.
(a) Brazil
(b) Germany
(c) Belgium
(d) England
(e) Japan

S18. Ans.(c)
Sol. The Indian football team slipped a place to 104th position in the latest FIFA rankings which is topped by Belgium.

Q19. Human Resource Development Minister recently launched Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs (WAWE) summit. Who is the Human Resource Development Minister?
(a) Ravi Shankar Prasad
(b) Piyush Goyal
(c) Ramvilas Paswan
(d) Smriti Zubin Irani
(e) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

S19. Ans.(e)
Sol. Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ recently launched Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs (WAWE) summit.

Q20. Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced that Public Sector Banks will not classify MSME stressed loan as an NPA until?
(a) January 31, 2020
(b) March 31, 2020
(c) April 30, 2020
(d) May 31, 2020
(e) July 31, 2020

S20. Ans.(b)
Sol. Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced that Public Sector Banks will not classify MSME stressed loan as an NPA until March 31, 2020.

Q21. Who among the following has been appointed as the next Chief of Air Staff (CAS) by the central Government?
(a) Air Marshal Harjit Singh Arora
(b) Air Marshal Rajiv Dayal Mathur
(c) Air Marshal Raghunath Nambiar
(d) Air Marshal RKS Bhadauria
(e) Air Marshal Balakrishnan Suresh

S21. Ans.(d)
Sol. The central Government has appointed Vice Chief of the Indian Air Force (IAF) Air Marshal RKS Bhadauria as the next Chief of Air Staff (CAS).

Q22. The Directorate General of Training (DGT) has signed an agreement with which of the following companies to carry out a nationwide Train-the-Trainer programme in basic artificial intelligence?
(a) Microsoft Corporation
(b) Oracle Corporation
(c) Intel Corporation
(d) Cognizant
(e) IBM

S22. Ans.(e)
Sol. The Directorate General of Training (DGT) has signed an agreement with IT major IBM to carry out a nationwide Train-the-Trainer programme in basic artificial intelligence.

Q23. Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot launched the Management Information System (MIS) portal in ?
(a) New Delhi
(b) Srinagar
(c) Dehradun
(d) Hyderabad
(e) Chennai

S23. Ans.(a)
Sol. Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawarchand Gehlot launched the (Management Information System) MIS portal in New Delhi.

Q24. Name the Payments Bank which has recently launched “Bharosa savings account” services, designed for deepening the financial inclusion in the country.
(a) Paytm Payments Bank
(b) India Post Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank
(d) Aditya Birla Payments Bank
(e) Jio Payments Bank

S24. Ans.(c)
Sol. Airtel Payments Bank launched “Bharosa savings account” services, designed for deepening the financial inclusion in the country.

Q25. The country’s first central police university will be set up by the Union home ministry off the Yamuna Expressway in ________________
(a) Mathura
(b) Aligarh
(c) Meerut
(d) Agra
(e) Greater Noida

S25. Ans.(e)
Sol. The country’s first central police university will be set up by the Union home ministry off the Yamuna Expressway in Greater Noida.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!