IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 25th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 25th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Name the former PTI senior correspondent, who travelled extensively with first prime minister Jawaharlal Nehru and covered the country’s maiden Lok Sabha polls, recently passed away.
(a) Vineet Jain
(b) N Ravi
(c) Hormusji N Cama
(d) Bhagat Ram Vats
(e) Vivek Goenka

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. Bhagat Ram Vats a former PTI senior correspondent, who travelled extensively with first prime minister Jawaharlal Nehru and covered the country’s maiden Lok Sabha polls, recently passed away.

Q2. Name the golf player who recently won the Ladies European Tour Title at Lacoste Ladies French Open.
(a) Nelly Korda
(b) Veronica Felibert
(c) Ellie Day
(d) Blair O’Neal
(e) Aditi Ashok

S2. Ans.(a)
Sol. Nelly Korda has won the Ladies European Tour Title at Lacoste Ladies French Open.

Q3. Name the telecom service provider which has tied up with Bharti AXA Life Insurance to offer a pre-paid plan with insurance protection cover for its customers.
(a) Reliance Jio
(b) Bharat Sanchar Nigam Limited
(c) Bharti Airtel
(d) Tata DoCoMo
(e) Vodafone Idea Limited

S3. Ans.(c)
Sol. Bharti Airtel has tied up with Bharti AXA Life Insurance to offer a pre-paid plan with insurance protection cover for its customers.

Q4. Name the Indian shuttler who defeated Myanmar’s Thet Htar Thuzar by 21-13, 21-11 to win the Maldives International Future Series held in Maldives.
(a) P.V. Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Jwala Gutta
(d) Malvika Bansod
(e) Ashwini Ponnappa

S4. Ans.(d)
Sol. Indian shuttler Malvika Bansod defeated Myanmar’s Thet Htar Thuzar to won the Maldives International Future Series held in Maldives.

Q5. Which state/UT has announced a scheme under which “Pink tickets” will be issued to women passengers for free travel in DTC and cluster buses till March 2020?
(a) Chandigarh
(b) Himachal Pradesh
(c) Delhi
(d) Andhra Pradesh
(e) Daman and Diu

S5. Ans.(c)
Sol. Delhi government has announced a scheme under which “Pink tickets” will be issued to women passengers for free travel in DTC and cluster buses till March 2020.

Q6. Securities and Exchange Board of India has penalised which of the following company and its promoters for violating insider trading norms, with penalty of over Rs 22 crore?
(a) Sun Pharmaceutical Industries Limited
(b) Lupin Limited
(c) Cadila Healthcare Limited
(d) Cipla Limited
(e) Aurobindo Pharma

S6. Ans.(e)
Sol. Securities and Exchange Board of India has imposed a penalty of over Rs 22 crore on Aurobindo Pharma and its promoters for violating insider trading norms.

Q7. Name the player who has won the Best Men’s Player Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan.
(a) Virgil van Dijk
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Lionel Messi
(d) Antoine Griezmann
(e) Kylian Mbappe

S7. Ans.(c)
Sol. Lionel Messi won the Best Men’s Player Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan.

Q8. Name the senior journalist and Ramon Magsaysay awardee who was conferred the 1st Gauri Lankesh National Award for Journalism.
(a) Ravish Kumar
(b) Karan Thapar
(c) Anshuman Tiwari
(d) Arun Shourie
(e) Niranjan Sengupta

S8. Ans.(a)
Sol. Senior journalist and Ramon Magsaysay awardee, Ravish Kumar has received the 1st Gauri Lankesh National Award for Journalism.

Q9. On which day the United Nations General Assembly observes the International Day of Sign Languages every year?
(a) 21 September
(b) 22 September
(c) 23 September
(d) 24 September
(e) 25 September

S9. Ans.(c)
Sol. The United Nations General Assembly observes 23 September every year as the International Day of Sign Languages.

Q10. Name the player who has won the Best Women’s Player Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan.
(a) Alex Morgan
(b) Brandi Chastain
(c) Carla Overbeck
(d) Briana Scurry
(e) Megan Rapinoe

S10. Ans.(e)
Sol. Megan Rapinoe has won the Best Women’s Player Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan.

Q11. Name the Bollywood playback singer who has been honoured with the Magnificent Performing Arts Award at the annual 21st Century Icon Awards in London.
(a) Lata Mangeshkar
(b) Shreya Ghoshal
(c) Udit Narayan
(d) Sonu Nigam
(e) Alka Yagnik

S11. Ans.(d)
Sol. Popular Bollywood playback singer Sonu Nigam has been honoured with the Magnificent Performing Arts Award at the annual 21st Century Icon Awards in London.

Q12. Paisalo Digital has signed its co-origination loan agreement recently with which of the following banks?
(a) Bank of Maharashtra
(b) Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) State Bank of India
(e) Canara Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Paisalo Digital has signed its co-origination loan agreement with the Bank of Maharashtra.

Q13. The United Nations General Assembly observes the International Day of Sign Languages every year. What was the theme of day for 2019?
(a) With Sign Language, Everyone is Included
(b) Supporting with the Sign Language
(c) Sign Language Rights for All
(d) Importance of Sign Language
(e) With Sign Language, All are Included

S13. Ans.(c)
Sol. The United Nations General Assembly observes the International Day of Sign Languages every year. The theme of day for 2019: Sign Language Rights for All!

Q14. Who among the following has won the Men’s Coach of the Year Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan?
(a) Mircea Lucescu
(b) Pep Guardiola
(c) Antonio Conte
(d) Jurgen Klopp
(e) Marcello Lippi

S14. Ans.(d)
Sol. Jurgen Klopp has won the Men’s Coach of the Year Award during the felicitation ceremony of “Best Fifa Football Awards 2019” held in Milan.

Q15. Name the badminton player who defeated Taiwan’s Tai Tzu Ying by 14-21, 21-17, 21-18 in the women’s badminton singles final match to win the China Open title.
(a) Carolina Marin
(b) Nozomi Okuhara
(c) Ratchanok Intanon
(d) Li Xuerui
(e) Mireia Belmonte

S15. Ans.(a)
Sol. Carolina Marin defeated Taiwan’s Tai Tzu Ying 14-21, 21-17, 21-18 in the women’s badminton singles final match to win the China Open title.

Q16. Name the tennis player who defeated Borna Coric by 6-3, 6-1 in the summit clash to win the St Petersburg Open title.
(a) Rafael Nadal
(b) Stefanos Tsitsipas
(c) Daniil Medvedev
(d) Novak Djokovic
(e) Roger Federer

S16. Ans.(c)
Sol. Daniil Medvedev defeated Borna Coric by 6-3, 6-1 in the summit clash to win the St Petersburg Open title.

Q17. ______________________ and Igor Zelenay defeated the Italian pair of Matteo Berrettini and Simone Bolelli by 6-3, 3-6, 10-8 to clinch the men’s St. Petersburg doubles title in St. Petersburg, Russia.
(a) Divij Sharan
(b) Leander Paes
(c) Rohan Bopanna
(d) Yuki Bhambri
(e) Ramkumar Ramanathan

S17. Ans.(a)
Sol. Divij Sharan and Igor Zelenay defeated the Italian pair of Matteo Berrettini and Simone Bolelli by 6-3, 3-6, 10-8 to clinch the men’s St. Petersburg doubles title in St. Petersburg, Russia.

Q18. Name the former Indian cricketer who made his Test debut against Pakistan on November 1952 and played his last test against West Indies at Kingston in April 1953, passed away recently.
(a) Vijay Manjrekar
(b) Madhav Apte
(c) Polly Umrigar
(d) Pravin Amre
(e) Dilip Sardesai

S18. Ans.(b)
Sol. Former Indian cricketer Madhav Apte who made his Test debut against Pakistan on November 1952 and played his last test against West Indies at Kingston in April 1953 and passed away recently.

Q19. Name the racer who has won the Singapore Grand Prix held at the Marina Bay Street Circuit, Singapore.
(a) M. Verstappen
(b) C. Leclerc
(c) V. Bottas
(d) Sebastian Vettel
(e) L. Hamilton

S19. Ans.(d)
Sol. Ferrari Sebastian Vettel has won the Singapore Grand Prix held at the Marina Bay Street Circuit, Singapore.

Q20. Name the company which has tied up with Febraban, an industry body representing the Brazil’s financial services industry to develop an online platform “Noomis” for the financial services industry in Brazil.
(a) Tata Consultancy Services
(b) Infosys
(c) Wipro
(d) HCL Technologies
(e) Cognizant

S20. Ans.(c)
Sol. Wipro has tied up with Febraban, an industry body representing the Brazil’s financial services industry to develop an online platform “Noomis” for the financial services industry in Brazil.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!