IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 29th August 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 29th August

 

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

 

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 29th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

 

Q1. An Indo-Israel joint venture’s “Astra Rafael Communication System” was recently inaugurated in _______________________

(a) Pune

(b) Ranchi

(c) Lucknow

(d) Hyderabad

(e) Amritsar

 

S1. Ans.(d)

Sol. An Indo-Israel joint venture’s “Astra Rafael Communication System” was recently inaugurated in Hyderabad.

 

Q2. Which state government has launched an education channel ‘Kalvi Tholaikkatchi’ (Education TV) for school students which aims to benefit students of classes I to XII?

 

(a) Tamil Nadu

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Odisha

(e) Kerala

 

S2. Ans.(a)

Sol. Tamil Nadu government has launched an education channel ‘Kalvi Tholaikkatchi’ (Education TV) for school students which aims to benefit students of classes I to XII.

 

Q3. Name the healthcare company which has been ordered to pay $572 million for Opioid addiction crisis in US.

(a) Anthem

(b) UnitedHealth Group

(c) Walgreens Boots Alliance

(d) Medtronic

(e) Johnson & Johnson

 

S3. Ans.(e)

Sol. Johnson & Johnson has been ordered to pay $572 million for Opioid addiction crisis in US.

 

Q4. Name the Public sector Bank which has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals, which protects cardholders from unauthorized ATM cash withdrawals. 

(a) Indian Bank

(b) Punjab National Bank

(c) Canara Bank

(d) Syndicate Bank

(e) State Bank of India

 

S4. Ans.(c)

Sol. Public sector Bank, Canara Bank has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals, which protects cardholders from unauthorized ATM cash withdrawals.

 

Q5. Name the mobile app recently launched by government which enables people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

(a) Janaushadhi Sugam

(b) Janaushadhi Kendra

(c) Janaushadhi Centre

(d) Janaushadhi Nigam

(e) Janaushadhi Ghar

 

S5. Ans.(a)

Sol. Government has launched mobile app “Janaushadhi Sugam” which enables people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

 

Q6. Digital payments company Paytm has appointed ex-Goldman executive Amit Nayyar as president in the financial services business of the company. Who is the founder of Paytm?

(a) Ajay Shekhar Sharma

(b) Renu Satti

(c) Bipin Preet Singh

(d) Sameer Nigam

(e) Vijay Shekhar Sharma

 

S6. Ans.(e)

Sol. Digital payments company Paytm has appointed ex-Goldman executive Amit Nayyar as president in the financial services business of the company. Paytm Founder: Vijay Shekhar Sharma.

 

Q7. Indian Bank has opened MSME CPC in Chennai. It will give a boost to the bank’s MSME portfolio. CPC stands for?

(a) Centralised Procuring Centre

(b) Centralised Production Centre

(c) Centralised Processing Centre

(d) Centralised Payment Centre

(e) Centralised Procurement Centre

 

S7. Ans.(c)

Sol. Indian Bank has opened MSME CPC (centralised processing centre) in Chennai. It will give a boost to the bank’s MSME portfolio.

 

Q8. Who among the following has become the first female officer in the country to become Flight Commander of a flying unit?

(a) Wing Commander Shalija Dhami

(b) Wing Commander Bhavna Kanth

(c) Wing Commander Pooja Gupta

(d) Wing Commander Saumya Tomar

(e) Wing Commander Saba Sharma

 

S8. Ans.(a)

Sol. Indian Air Force’s Wing Commander Shalija Dhami has become the first female officer in the country to become Flight Commander of a flying unit.

 

Q9. Name the Oil and Natural Gas Corporation’s Chairman and Managing Director who was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD), 2019.

(a) A V Girija Kumar

(b) Nishi Vasudeva

(c) Gurdeep Singh

(d) Shashi Shanker

(e) Mukesh Kumar Surana

 

S9. Ans.(d)

Sol. Oil and Natural Gas Corporation’s Chairman and Managing Director, Shashi Shanker was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD), 2019

 

Q10. Fast bowler Cecil Wright has announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85. He belongs to _______________________

(a) West Indies

(b) South Africa

(c) Australia

(d) Zimbabwe

(e) England

 

S10. Ans.(a)

Sol. Fast bowler Cecil Wright has announced his retirement from all forms of cricket at the ripe old age of 85. He belongs to West Indies.

 

Q11. Name the Indian documentary film which has won the award in the ‘Under 30 minute’ category, at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’. 

(a) Post Dark

(b) I’m Jeeja

(c) The Story of India

(d) Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told

(e) India Untouched

 

S11. Ans.(b)

Sol. Indian documentary film “I’m Jeeja” has won the award in the ‘Under 30 minute’ category, at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’. 

 

Q12. Name the former Manchester United forward player who will be honoured with the 2019 UEFA President’s Award.

(a) Ryan Giggs

(b) George Best 

(c) Denis Law 

(d) Paul Scholes 

(e) Eric Cantona

 

S12. Ans.(e)

Sol. Former Manchester United forward player Eric Cantona will be honoured with the 2019 UEFA President’s Award.

 

Q13. Name the mobile app which was launched to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

(a) EasyAccess

(b) ParaTokyo

(c) EasyGo

(d) IndTokyo

(e) Araawaahan

 

S13. Ans.(d)

Sol. A mobile app “IndTokyo” was launched to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

 

Q14. Integrated NOC online Application Processing System was launched for National Monuments Authority in New Delhi. Which state will not be a part of this Integrated Online Application Portal with Urban Local Bodies Count?

(a) Andhra Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) West Bengal

(d) Punjab

(e) Haryana

 

S14. Ans.(c)

Sol. Integrated NOC online Application Processing System was launched for National Monuments Authority in New Delhi. Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Haryana, Punjab, Jharkhand and Telangana will be part of this Integrated Online Application Portal with Urban Local Bodies Count.

 

Q15. Indian team created history by winning one gold, one silver and two bronze medals at the world’s biggest international vocational skill competition, 45th WorldSkills Kazan 2019 held in __________________________

(a) Russia

(b) China

(c) Japan

(d) India

(e) Sri Lanka

 

S15. Ans.(a)

Sol. Indian team created history by winning one gold, one silver and two bronze medals at the world’s biggest international vocational skill competition, 45th WorldSkills Kazan 2019 held in Russia.

 

Q16. Name the Naval war hero and Kirti Chakra awardee who passed away recently.

(a) Commander Ronald Lynsdale Pereira

(b) Commander Radhakrishna Hariram Tahiliani 

(c) Commander Arun Prakash

(d) Commander Noel Kelman

(e) Commander Robin K. Dhowan

 

S16. Ans.(d)

Sol. Naval war hero and Kirti Chakra awardee, Commander Noel Kelman, passed away.

 

Q17. Lieutenant Governor Anil Baijal has launched ‘QR Code Scheme’ on ________________ Plus app for women safety and security. It can be used by cab or auto-rickshaw passengers to verify the identity of the driver and raise an alarm, if needed.

(a) Saahas

(b) Himmat

(c) Parakram

(d) Diler

(e) Nirbhaya

 

S17. Ans.(b)

Sol. Lieutenant Governor Anil Baijal has launched ‘QR Code Scheme’ on Himmat Plus app for women safety and security. It can be used by cab or auto-rickshaw passengers to verify the identity of the driver and raise an alarm, if needed.

 

Q18. Indian Bank has opened MSME CPC in Chennai. Who is the MD and CEO of Indian Bank?

(a) P.S. Jayakumar

(b) R.A. Sankara Narayanan

(c) Salim Gangadharan

(d) Sunil Mehta

(e) Padmaja Chunduru

 

S18. Ans.(e)

Sol. Indian Bank has opened MSME CPC in Chennai. MD and CEO of Indian Bank: Padmaja Chunduru.

 

Q19. The Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge) has launched an integrated NOC online Application Processing System for National Monuments Authority in New Delhi. Who is the Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge)?

(a) Prahlad Singh Patel

(b) Kiren Rijiju

(c) Hardeep Singh Puri

(d) Raj Kumar Singh

(e) Jitendra Singh

 

S19. Ans.(a)

Sol. The Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge) has launched an integrated NOC online Application Processing System for National Monuments Authority in New Delhi. Prahlad Singh Patel is the Minister of State for Culture & Tourism (Independent Charge).

 

Q20. Public sector Bank, Canara Bank has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals. The bank will activate OTP facility for cash withdrawals of __________________ or more in a day

(a) Rs 4,000

(b) Rs 6,000

(c) Rs 8,000

(d) Rs 10,000

(e) Rs 12,000

 

S20. Ans.(d)

Sol. Public sector Bank, Canara Bank has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals. The bank will activate OTP facility for cash withdrawals of Rs 10,000 or more in a day.

 

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

 


 

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF