IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 7th September 2019

current-affairs-questions

| Updated On September 9th, 2019 at 10:40 am

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 7th September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 7th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 


Q1. Indian army will participate in a multilateral exercise __________________________ to be held in Russia.

(a) Desert Strike 2019

(b) Nomadic Elephant 2019

(c) Yudh Abyas 2019

(d) TSENTR 2019

(e) Himalayan Warrior 2019

S1. Ans.(d)

Sol. Indian army will participate in a multilateral exercise “TSENTR 2019” to be held in Russia.

Q2. Name the writer who won Sahitya Akademi Award for his novel “Cuckold” (1997), passed away recently.  

(a) Kiran Nagarkar

(b) Ram Vilas Sharma

(c) Bhisham Sahni

(d) Kamleshwar

(e) Nirmal Verma

S2. Ans.(a)

Sol. Sahitya Akademi Award-winning writer Kiran Nagarkar passed away.

Q3. Name the Afghanistan leg spinner who recently broke the 15-year-old record by becoming the youngest Test captain in the Test Cricket history.

(a) Moeen Ali

(b) Mujeeb Ur Rehman

(c) Rashid Khan

(d) Abdul Razzaq

(e) Afsar Zazai

S3. Ans.(c)

Sol. Afghanistan leg spinner Rashid Khan broke the 15-year-old record by becoming the youngest Test captain in the Test Cricket history.

Q4. Name the Indian woman athlete who has won the bronze medal in the recently concluded World Martial Arts Mastership Jiu-Jitsu 2019. 

(a) Hima Das

(b) Dutee Chand

(c) Rahi Sarnobat

(d) Depti Sharma

(e) Anupama Swain

S4. Ans.(e)

Sol. Indian woman athlete Anupama Swain won a bronze medal in the recently concluded World Martial Arts Mastership Jiu-Jitsu 2019.

Q5. _________________________ State Disaster Management Authority (OSDMA) has won the IT Excellence Award, 2019 for using information technology in the field of disaster management. 

(a) Karnataka

(b) Uttarakhand

(c) Odisha

(d) Himachal pradesh

(e) Kerala

S5. Ans.(c)

Sol. Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA) has won the IT Excellence Award, 2019 for using information technology in the field of disaster management.

Q6. World Health Organisation South-East Asia Region have resolved to eliminate measles and rubella by which year?

(a) 2023

(b) 2022

(c) 2021

(d) 2020

(e) 2024

S6. Ans.(a)

Sol. World Health Organisation South-East Asia Region have resolved to eliminate measles and rubella by 2023.

Q7. Which of the following Exchanges has signed an MoU with Multi Commodity Exchange of India to facilitate cooperation between the two exchanges in areas such as knowledge sharing, education & training, and organizing events?

(a) Ghana Commodity Exchange

(b) Africa Mercantile Exchange

(c) Nairobi Coffee Exchange

(d) Zhengzhou Commodity Exchange

(e) Auction Holding Commodity Exchange

S7. Ans.(d)

Sol. Multi Commodity Exchange of India and Zhengzhou Commodity Exchange have signed an MoU to facilitate cooperation between the two exchanges in areas such as knowledge sharing, education & training, and organizing events.

Q8. Which of the following company have partnered with the Central Board of Secondary Education to build AI learning for schools? 

(a) Infosys

(b) Tata Consultancy Services

(c) Microsoft India

(d) Wipro

(e) Cognizant

S8. Ans.(c)

Sol. Microsoft India and the Central Board of Secondary Education have partnered to build AI learning for schools.

Q9. Name the Zimbabwe’s former President who passed away recently.

(a) Emmerson Mnangagwa

(b) Robert Mugabe

(c) A.S. Chigwedere

(d) Arthur Mutambara

(e) Amos Midzi

S9. Ans.(b)

Sol. Zimbabwe’s former President Robert Mugabe passed away.

Q10. Which of the following bank has launched a “DigiSmart credit card” with focus on the ever-growing segment of millennials?

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Yes Bank

(d) Axis Bank

(e) Standard Chartered Bank

S10. Ans.(e)

Sol. Standard Chartered Bank has launched a DigiSmart credit card with focus on the ever-growing segment of millennials.

Q11. 5th Eastern Economic Forum was held in _____________________, Russia.

(a) Vladivostok

(b) Moscow

(c) Saint Petersburg

(d) Sochi

(e) Kazan

S11. Ans.(a)

Sol. 5th Eastern Economic Forum held in Vladivostok, Russia.

Q12. The “SATARK” application has been chosen for the IT Excellence Award, 2019 for providing real-time watch, alert and warning information for different natural disasters and hazards. SATARK stands for?

(a) System for Accessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(b) System for Assessing, Trapping and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(c) System for Accessing, Trapping and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(d) System for Assessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

(e) System for Assessing, Tracking and Attracting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge

S12. Ans.(d)

Sol. The “SATARK” (System for Assessing, Tracking and Alerting Disaster Risk Information based on Dynamic Risk Knowledge) application has been chosen for the IT Excellence Award, 2019 for providing real-time watch, alert and warning information for different natural disasters and hazards.

Q13. The Human Resource Development Ministry has awarded the Institute of Eminence status to 5 public institutions. Which of the following doesn’t belong to that list?

(a) IIT Madras

(b) Delhi University

(c) IIT Kharagpur

(d) University of Hyderabad

(e) IIT Mandi

S13. Ans.(e)

Sol. The Human Resource Development Ministry has awarded the Institute of Eminence status to 5 public institutions: IIT Madras, IIT Kharagpur, Delhi University, Benares Hindu University and University of Hyderabad.

Q14. Asia’s only 5th Generation “VR” based simulator centre was launched by Automobile Association of Southern India Centre (AASI) at ________________________

(a) Hyderabad

(b) Chennai

(c) Pune

(d) Madurai

(e) Coimbatore

S14. Ans.(b)

Sol. Asia’s only 5th Generation “VR” based simulator centre was launched by Automobile Association of Southern India Centre (AASI) at Chennai.

Q15. During the 5th Eastern Economic Forum, Prime Minister Narendra Modi launched the _____________________________ policy for Russia.

(a) Act Far South

(b) Act Far West

(c) Act Far East

(d) Act Far North

(e) Act Far Middle East

S15. Ans.(c)

Sol. During the 5th Eastern Economic Forum, Prime Minister Narendra Modi launched the Act Far East policy for Russia.

Q16. What is India’s rank on world travel and tourism competitiveness index as per World Economic Forum Report?

(a) 30th

(b) 31th

(c) 32th

(d) 33th

(e) 34th

S16. Ans.(e)

Sol. India was ranked 34th on world travel and tourism competitiveness index as per World Economic Forum Report.

Q17. Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary won the gold medal in mixed 10m air pistol at the ISSF World Cup. The world cup was held in?

(a) Rio de Janeiro

(b) Seoul

(c) Dubai

(d) Bhuvneshwar

(e) Paris

S17. Ans.(a)

Sol. Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary won the gold medal in mixed 10m air pistol at the ISSF World Cup held in Rio de Janeiro.

Q18. Which ministry has recently launched 25 science museum vans for ‘aspirational districts’, including one for Ladakh? These museums-on-wheels will travel to schools in the 115 “aspirational districts”.

(a) Ministry of Commerce and Industry

(b) Ministry of Communications and Information Technology

(c) Ministry of Culture

(d) Ministry of Earth Sciences

(e) Ministry of Human Resource Development

18. Ans.(c)

Sol. Union Culture Ministry launches 25 science museum vans for ‘aspirational districts’, including one for Ladakh. These museums-on-wheels will travel to schools in the 115 “aspirational districts”.

Q19. Who among the following is the Chairperson of Central Board of Secondary Education?

(a) Hrushikesh Senapaty

(b) Balkrishan Goenka

(c) Vinod Yadav

(d) Anita Karwal

(e) Keshav Murugesh

S19. Ans.(d)

Sol. Chairperson of Central Board of Secondary Education: Anita Karwal.

Q20.  During the 5th Eastern Economic Forum, Prime Minister Narendra Modi announced a ____________________ line of credit to Russia for the development of the resource-rich region.

(a) $5 Billion

(b) $4 Billion

(c) $3 Billion

(d) $2 Billion

(e) $1 Billion

S20. Ans.(e)

Sol.  During the 5th Eastern Economic Forum, Prime Minister Narendra Modi announced a $1 Billion line of credit to Russia for the development of the resource-rich region.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read: