IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 8th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 8th September
IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs
 
The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 8th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 



Q1. The 4th Indian Ocean Conference 2019 was recently held in ________________. Indian External Affairs Minister S. Jaishankar was one of the speakers at the Indian Ocean Conference 2019 event.
(a) Jakarta, Indonesia
(b) Kathmandu, Nepal
(c) Manila, Philippines
(d) Beijing, China
(e) Male, Maldives
S1. Ans. (e)
Sol. The 4th Indian Ocean Conference 2019 was recently held in Male, Maldives.
Q2. Name the state who recently signed a Memorandum of Understanding(MoU) with the Delaware State of America for sister state.
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh
S2. Ans. (c)
Sol. Gujarat Government and the Delaware State of America signed Memorandum of Understanding(MoU) for sister state. This is the first sister-state MoU signed by Gujarat with any state of America.
Q3. Indian Space Research Organisation has announced that it lost contact with the Moon lander ___________ which was scheduled to land on the moon between 1.30 a.m. and 2.30 a.m. (IST).
(a) Chandra
(b) Ram
(c) Pragyan
(d) Vikram
(e) Vijay
S3. Ans. (d)
Sol. Indian Space Research Organisation has announced that it lost contact with the Moon lander “Vikram”.
Q4. ISRO launched the Chandrayaan-2 into the space from India’s heavy lift rocket Geosynchronous Satellite Launch Vehicle _______________.
(a) (GSLV Mark I)
(b) (GSLV Mark II)
(c) (GSLV Mark III)
(d) (GSLV Mark IV)
(e) (GSLV Mark V)
S4. Ans. (c)
Sol. ISRO launched the Chandrayaan-2 into the space from India’s heavy-lift rocket Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV Mk III).
Q5. Name the state who recently signed a Memorandum of Understanding(MoU) with UNESCO to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state?
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Bihar
(d) Odisha
(e) Rajasthan
S5. Ans. (e)
Sol. UNESCO and Rajasthan government joined hands to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state.
Q6. Name the Veteran Congress leader and former MP from Fatehgarh Sahib and Ropar parliamentary constituencies, passed away recently?
(a) Jaipal Reddy
(b) Sukhdev Singh Libra
(c) Kadavoor Sivadasan
(d) RK Dhawan
(e) KM Mani
S6. Ans. (b)
Sol. Veteran Congress leader and former MP Sukhdev Singh Libra passed away. He was the member of the 14th and 15th Lok Sabhas.
Q7. India-China Strategic Economic Dialogue (SED) begins in New Delhi. India will host the dialogue that will focus on collaboration between two countries on areas of infrastructure, energy, high-tech, resource conservation pharmaceuticals policy coordination. Which edition of Strategic Economic Dialogue between India and China was held recently? 
(a) 4th Edition
(b) 5th Edition
(c) 6th Edition
(d) 7th Edition
(e) 8th Edition
S7. Ans. (c)
Sol. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue (SED) begins in New Delhi. India will host the dialogue.
Q8. India Pavilion inaugurated by the high commissioner of India to Canada at the 44th Toronto International Film Festival (TIFF) 2019. What is the name of the high Commissioner of India to Canada?
(a) Vikas Swarup
(b) Jaideep Sarkar
(c) Pavan Kapoor
(d) Ghotu Ram Meena
(e) Sanjeev Kumar Singla
S8. Ans. (a)
Sol. High Commissioner of India to Canada Vikas Swarup inaugurated the India Pavilion at the 44th Toronto International Film Festival (TIFF) 2019.
Q9. Name the award who recently given to the Event Horizon Telescope Team consisting of 347 scientists who produced the world’s first image of a black hole.
(a) Copley Medal
(b) Wolf Foundation Prize
(c) Albert Einstein World Award of Science
(d) Nobel Prize
(e) Oscars of science
S9. Ans. (e)
Sol. The award recently given to the Event Horizon Telescope Team consisting of 347 scientists who produced the world’s first image of a black hole is Oscars of science.
Q10. Name the senior diplomat who was recently appointed as the next Indian Ambassador to Norway.
(a) Jaideep Sarkar
(b) Sangeeta Bahadur
(c) Alok Kumar Sinha
(d) B Bala Bhaskar
(e) Vinay Kumar
S10. Ans. (d)
Sol. Senior diplomat B Bala Bhaskar was appointed as the next Indian Ambassador to Norway.
Q11. Name Pakistan’s master leg-spinner who worked as chief selector in 2009 and it was the squad that was selected by him that went on to win the ICC World T20 in England, passed away recently?
(a) Khan Mohammad
(b) Imtiaz Ahmed
(c) Abdul Qadir
(d) Fazal Mahmood
(e) Hanif Mohammad
S11. Ans. (c) 
Sol. Pakistan’s master leg-spinner Abdul Qadir passed Away. He was worked as chief selector in 2009 and it was the squad that was selected by him that went on to win the ICC World T20 in England.
Q12. A Book titled ‘Glorious Diaspora- Pride of India’ on Pravasi Bharatiya Samman awardees was released by Vice President of India, M. Venkaiah Naidu. On which day Pravasi Bharatiya Diwas is celebrated?
(a) 15 January
(b) 10 January
(c) 09 January
(d) 12 January
(e) 23 January
S12. Ans. (c)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas is a celebratory day observed on 9 January by the Republic of India to mark the contribution of the overseas Indian community towards the development of India.
Q13. UNESCO and Rajasthan government joined hands to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state to spur socio-economic growth of several artist communities. Who is the present Governor of Rajasthan?
(a) Acharya Dev Vrat
(b) Phagu Chauhan
(c) Kalraj Mishra
(d) Kalyan Singh
(e) Satyadev Narayan Arya
S13. Ans. (c)
Sol. Kalraj Mishra is the present Governor of Rajasthan. He is the former Cabinet Minister of Micro, Small and Medium Enterprises.
Q14. Name the Galaxy from which the Event Horizon Telescope Team produced the world’s first image of a black hole?
(a) Messier 81 Galaxy
(b) Messier 87 Galaxy
(c) Messier 63 Galaxy
(d) Messier 82 Galaxy
(e) Messier 32 Galaxy
S14. Ans. (b)
Sol. The Event Horizon Telescope team had published the image of black hole circled by a flame-orange halo of white-hot plasma on the Messier 87 (M87) galaxy on April 10, 2019.
Q15. What is the theme of 4th Indian Ocean Conference 2019 was recently held in Male, Maldives?
(a) Security Dimensions of the IOR: Perspectives and Approaches to Maritime Competition
(b) Building Regional Architectures
(c) Securing the Indian Ocean Region:Traditional and Non-Traditional Challenges
(d) Peace, Progress and Prosperity
(e) Maritime Diplomacy and Maritime Development
S15. Ans.(c)
Sol. The theme for 4th Indian Ocean Conference 2019 was: ‘Securing the Indian Ocean Region: Traditional and Non-Traditional Challenges’.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read: