General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 27th August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main

As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.







Q1. According to the Ministry of Commerce & Industry data, India’s overall exports (combining Merchandise and Services) in April 2019 is estimated to be around_________ with a positive growth of 1.34% over April 2018. 
(a) 44 billion USD 
(b) 54 billion USD
(c) 84 billion USD
(d) 73 billion USD
(e) 101 billion USD
S1. Ans.(a)
Sol. According to the Ministry of Commerce & Industry data, India’s overall exports, combining Merchandise and Services, in April 2019 is estimated to be around 44 billion US dollars with a positive growth of 1.34% over April 2018.
Q2. Reserve Bank of India has released a vision document ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’, with its core theme of___________ for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system.
(a) Empowering Payment and Settlement Systems
(b) Improved E-payment Experience
(c) Best E-payment Experience
(d) Empowering Exceptional E-payment Experience 
(e) Empowering payment Experience
S2. Ans.(d)
Sol. Reserve Bank of India has released a vision document ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’, with its core theme of ‘Empowering Exceptional E-payment Experience’ for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system.
Q3. Who among the following has become the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?
(a) Shivani Uniyal
(b) Arunima Sinha
(c) Aarohi Pandit 
(d) Suman Bhatt
(e) Aakanksha Pandit
S3. Ans.(c)
Sol. Captain Aarohi Pandit, a 23-year-old pilot from Mumbai became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).
Q4. The website of the Lokpal has been launched. What is the URL of the website?
(a) www.lokpal.gov.in 
(b) www.lokpal.gov.com
(c) www.lokpal.gov
(d) www.lokpal.com
(e) www.lokpal.nic.in
S4. Ans.(a)
Sol. The website of the Lokpal www.lokpal.gov.in has been launched. It was inaugurated by Chairperson Justice Pinaki Chandra Ghose in presence of all the Members of Lokpal in New Delhi.
Q5. IT services firm ___________ and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.
(a) Infosys
(b) Tech Mahindra 
(c) Wipro
(d) Google
(e) Accenture
S5. Ans.(b)
Sol. IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.
Q6. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in NPA of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress. What is the full form of NPA?
(a) Non-Performing Assets 
(b) No-Performing Assets 
(c) National-Performing Assets 
(d) Nominal-Performing Assets 
(e) New-Performing Assets
S6. Ans.(a)
Sol. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in Non-Performing Assets (NPA) of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress.
Q7. The decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 percent in 2016-17 to _____________ percent in 2017-18 and further to 10.0 percent in 2018-19. 
(a) 12.60%
(b) 07.50%
(c) 10.20%
(d) 09.30% 
(e) 15.10%
S7. Ans.(d)
Sol. Decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 per cent in 2016-17 to 9.3 per cent in 2017-18 and further to 10.0 per cent in 2018-19. The decline in fixed investment until 2016-17 was mainly by the household sector, with fixed investment by public sector and private corporate sector remaining almost at same levels. 
Q8. GVA has reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. What is the meaning of “A” in GVA?
(a) Agency
(b) Added 
(c) Assets
(d) Account
(e) Amount
S8. Ans.(b)
Sol. Gross Value Added (GVA) reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. Growth of net indirect taxes was 8.8 percent in 2018-19, lower than that of 2017-18 on account of loss of momentum of economic activity. 
Q9. Service exports has become one of the mainstays of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.80 percent to-?
(a) 37.50%
(b) 35.70%
(c) 36.20%
(d) 38.40% 
(e) 34.80%
S9. Ans.(d)
Sol. Service sector is the most dynamic sector in the economy and has remained the key driver of economic growth along with being a major contributor to GVA and export basket of the Indian Economy. Service exports has become one of the mainstay of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.8 percent to 38.4 percent. Share of India in world service exports has also increased from 2 percent in 2005 to 3.5 percent in 2017. This share is much higher than that of manufacturing exports which stands at 1.8 percent in 2017.
Q10. West Bengal Government has decided to construct 8.3 Lakh houses under Bangla Abas Yojana (BAY). Who is present Chief Minister of West Bengal?
(a) Sarbanda Sonowal
(b) Nitish Kumar
(c) Raghubar Das
(d) Mamata Banerjee 
(e) Naveen Patnaik
S10. Ans.(d)
Sol. Present Chief Minister of West Bengal is Mamata  Banerjee.
Q11. Anshula Kant is the Chief Financial Officer (CFO) and Managing Director (MD) of the World Bank Group. She belongs to which country?
(a) USA
(b) Japan
(c) India 
(d) Russia
(e) Bangladesh
S11. Ans.(c)
Sol. Anshula Kant is the chief financial officer and managing director of the World Bank Group, appointed on 12 July 2019. She is from Roorkee, India.
Q12. Palau Becomes 76th Country to Join International Solar Alliance (ISA). Where is the Headquarter of ISA?
(a) Geneva, Switzerland
(b) Sydney, Austria
(c) Gurugram, India 
(d) New York, USA
(e) London, UK
S12. Ans.(c)
Sol. The Headquater of International Solar Alliance in Gurugram, India.
Q13. “Kargil: Untold stories from the War” Book has released recently. In which Year Kargil War fought between India-Pakistan?
(a) 1995
(b) 1996
(c) 1997
(d) 1998
(e) 1999 
S13. Ans.(e)
Sol. The Kargil War, also known as the Kargil conflict, was an armed conflict between India and Pakistan that took place between May to July in 1999.
Q14. US President Donald Trump has rolled out a merit-based immigration system. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to_____. 
(a) 37%
(b) 51%
(c) 42%
(d) 18%
(e) 57% 
S14. Ans.(e)
Sol. As per the proposed system, permanent legal residency would be given based on points for their age, knowledge, job opportunities and civic sense. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to 57%.
Q15. Which of the following Commando force created history as they scaled the Mount Everest in their maiden attempt?
(a) Garud 
(b) MARCOS
(c) NSG 
(d) COBRA 
(e) Force One
S15. Ans.(c)
Sol. Commandos of the premier counter-terror force National Security Guard (NSG) created history as they scaled the Mount Everest (world’s highest peak) in their maiden attempt.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF