IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 10th September 2019

Dear Aspirants,

static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

Q1. Public sector Bank, Indian Bank signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Tata AIG General Insurance. Who is the present CEO of Indian Bank?
(a) Ashok Kumar Pradhan
(b) Sunil Mehta
(c) Karnam Sekar
(d) Padmaja Chunduru
(e) Dinbandhu Mohapatra
S1. Ans. (d)
Sol. The present CEO of Indian Bank is Padmaja Chunduru.
Q2. The Department of Social Justice signed an MoU with the National AIDS Control Organization (NACO). Where is the headquarter of NACO?
(a) Dehradun
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) New Delhi
S2. Ans. (e)
Sol. The headquarter of the National AIDS Control Organization (NACO) in  New Delhi.
Q3. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has partnered with Incuspaze Solutions Private Limited (Incuspaze) to open a first-of-its-kind co-working space. This coworking space exclusively designed for MSMEs and startups. Who is the present chairman of SIDBI?
(a) Mukesh Kumar Jain
(b) Mohammad Mustafa
(c) Sunil Mehta
(d) Atul Kumar Goel
(e) Ashok Kumar Pradhan
S3. Ans. (b)
Sol. The Centre has appointed Mohammad Mustafa, a 1995 batch IAS officer, as Chairman and Managing Director of Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
Q4. Tenzing Norgay National Adventure Award 2018 announced. The award is given in 4 categories: Land Adventure, Water Adventure, Air Adventure and Life Time Achievement. What is the height of Mount Everest?
(a) 8,844 metres
(b) 8,842 metres
(c) 8,846 metres
(d) 8,848 metres
(e) 8,840 metres
S4. Ans. (d)
Sol. The height of Mount Everest is 8,848 m (29,029 ft) was first determined by an Indian survey in 1955.
Q5. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held in Bengaluru, Karnataka. Who is the present Chief Minister of Karnataka?
(a) Edappadi K Palaniswami
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Y S Jaganmohan Reddy
(d) B S Yediyurappa
(e) K Chandrashekhar Rao
S5. Ans. (d)
Sol. Bookanakere Siddalingappa Yediyurappa is an Indian politician and Chief Minister of Karnataka.
Q6. The 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference will be held in Bangkok, Thailand’s. What is the currency of Thailand?
(a) Birr
(b) Nakfa
(c) Pula
(d) Ngultrum
(e) Baht
S6. Ans. (e)
Sol. Thai Baht is the official currency of Thailand.
Q7. The 7th ‘Community Radio Sammelan’ will be held in New Delhi. Who is the present Union Ministry of Information & Broadcasting? 
(a) Pralhad Joshi
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Harsh Vardhan
(d) Prakash Javadekar
(e) Piyush Goyal
S7. Ans. (d)
Sol. The present Union Ministry of Information & Broadcasting is Prakash Javadekar.
Q8. Intel Corp launched its latest processor, it’s first using artificial intelligence (AI), designed for large computing centres. In which year Intel was established?
(a) 1962
(b) 1964
(c) 1966
(d) 1968
(e) 1970
S8. Ans. (d)
Sol. Intel was founded on July 18, 1968, by semiconductor pioneers Robert Noyce and Gordon Moore.
Q9. The Delhi and District Cricket Association (DDCA) decided to rename Feroz Shah Kotla Stadium as Arun Jaitley Stadium in the memory of its former president of DDCA. Who is the present president of DDCA?
(a) Mayank Tehlan
(b) Vineet Jain
(c) Anil Bharadwaj
(d) Atul Wassan
(e) Rajat Sharma
S9. Ans. (e)
Sol. The present president of Delhi and District Cricket Association (DDCA) is Rajat Sharma.
Q10. Amazon India launches Military Veterans Employment programme. In which year Amazon company established?
(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
(e) 1998
S10. Ans. (a)
Sol. Amazon was founded by Jeff Bezos on July 5, 1994, in Bellevue, Washington.
Q11. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched a mobile application “Janaushadhi Sugam”. Who is the present Union Minister for Chemicals and Fertilizers?
(a) Giriraj Singh
(b) Gajendra Singh Shekhawat
(c) Pralhad Joshi
(d) DV Sadananda Gowda
(e) Mahendra Nath Pandey
S11. Ans. (d) 
Sol. The present Union Minister for Chemicals and Fertilizers is DV Sadananda Gowda.
Q12. Tamil Nadu government launched its exclusive 24×7 education channel for school students. This TV channel, aimed at benefiting students of classes I to XII. Which of the following National park is situated in Tamil Nadu?
(a) Silent Valley National Park
(b) Mukurthi National Park
(c) Murlen National Park
(d) Nameri National Park
(e) Neora Valley National Park
S12. Ans. (b)
Sol. Mukurthi National Park is a 78.46 km2 protected area located in the western corner of the Nilgiris Plateau west of Ootacamund hill station in the northwest corner of Tamil Nadu.
Q13. Canara Bank has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals. This additional factor of authentication protects from unauthorized ATM cash withdrawals for cardholders. Who is the present chairman of Canara Bank?
(a) AS Rajeev
(b) Ravi Venkatesan
(c) TN Manoharan
(d) J Packiriswamy
(e) Karnam Sekhar
S13. Ans. (c)
Sol. T. N. Manoharan is Chairman of Canara Bank, one of the largest public sector bank in India.
Q14. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) Chairman and Managing Director (CMD), Shashi Shanker was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD) 2019. Where is the headquarters of ONGC?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad
(e) Pune
S14. Ans. (a)
Sol. The headquarters of ONGC in New Delhi.
Q15. The Indian School of Business (ISB) and Microsoft India announced a new partnership to take forward their shared vision for an AI-empowered India. Who is the present CEO of Microsoft?
(a) Colin Doherty
(b) Steve Ballmer
(c) Satya Nadella
(d) Daniel Schulman
(e) Susan Wojcicki
S15. Ans. (c)
Sol. Satya Nadella is an engineer and Indian American business executive. He currently serves as the Chief Executive Officer of Microsoft.
Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

   
 
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!