IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 27th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                     

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Google has announced that it will open an artificial intelligence (AI) based research lab “Google Research India“. In which of the following year google was established?
(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
(e) 1998

S1. Ans.(e)
Sol. Google was founded in 1998 by Larry Page and Sergey Brin while they were Ph.D. students at Stanford University in California.

Q2. Human Resource Development Minister has launched Waste Management Accelerator for Aspiring Women Entrepreneurs (WAWE) summit. Who is the present Union HRD Minister of India?
(a) Nitin Jairam Gadkari
(b) Ramvilas Paswan
(c) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
(d) D V Sadananda Gowda
(e) Nirmala Sitharaman

S2. Ans.(c)
Sol. The present Union HRD Minister of India is Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.

Q3. Twenty-two scientists across the country were awarded the National Geoscience Awards for the year 2018. Who is the present Minister of Science and Technology and
Minister of Earth Sciences?
(a) Pralhad Joshi
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Piyush Goyal
(d) Prakash Javadekar
(e) Harsh Vardhan

S3. Ans.(e)
Sol. The present Minister of Science and Technology and Minister of Earth Sciences is Harsh Vardhan.

Q4. The International Cricket Council has banned Sri Lankan off-spinner Akila Dananjaya from bowling in international matches for 1 year. Who is the present Chairman of ICC?
(a) Shashank Manohar
(b) Zaheer Abbas
(c) Mustafa Kamal
(d) Alan Isaac
(e) Sharad Pawar

S4. Ans.(a)
Sol. Shashank Vyankatesh Manohar served as the chairman of the International Cricket Council from November 2015 to March 2017.

Q5. The Indian football team slipped a place to 104th position in the latest FIFA rankings released. Who is the present President of FIFA?
(a) Issa Hayatou
(b) Sepp Blatter
(c) Stanley Rous
(d) Gianni Infantino
(e) Arthur Drewry

S5. Ans.(d)
Sol. The current president of FIFA is Gianni Infantino.

Q6. Tunisia’s former President Zine el-Abidine Ben Ali passed away. He came to power in 1987, ousting Habib Bourguiba to become Tunisia’s second-ever president. What is the capital of Tunisia?
(a) Rabat
(b) Algiers
(c) Tripoli
(d) Tunis
(e) Cairo

S6. Ans.(d)
Sol. The present capital of Tunisia is Tunis.

Q7. World Bamboo Day is observed every year on the 18th of September by the World Bamboo Organization to generate awareness about conserving and promoting the bamboo industry. Who is the present CEO of World Bamboo Organization?
(a) Edward D. Breen
(b) Kumi Naidoo
(c) Francis Gurry
(d) Michel Abadie
(e) Susanne Lucas

S7. Ans.(e)
Sol. The present CEO of World Bamboo Organization is Susanne Lucas.

Q8. The Telangana government has decided to declare 2020 as Artificial Intelligence year by organising various activities related to the emerging technology. Who is the present Governor of Telangana?
(a) Bhagat Singh Koshyari
(b) Biswa Bhusan Harichandan
(c) Vajubhai Vala
(d) Tamilisai Soundararajan
(e) Arif Mohammed Khan

S8. Ans.(d)
Sol. Tamilisai Soundararajan is a medical doctor, the Governor of Telangana.

Q9. The first ever “Jammu International Film Festival” will be held in Jammu. Which of the following National Park is situated in J&K?
(a) Kishtwar National Park
(b) Indravati National Park
(c) Jaldapara National Park
(d) Khirganga National Park
(e) Kalesar National Park

S9. Ans.(a)
Sol. Kishtwar National Park is a national park located in the Kishtwar district of Jammu and Kashmir, India.

Q10. Union Minister for Social Justice and Empowerment launched the (Management Information System) MIS portal in New Delhi. Who is the present Union Minister for Social Justice and Empowerment?
(a) Smriti Zubin Irani
(b) Thaawarchand Gehlot
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Arjun Munda
(e) Giriraj Singh

S10. Ans.(b)
Sol. The present Union Minister for Social Justice and Empowerment is Thaawarchand Gehlot.

Q11. Jal Shakti Minister and Sports Minister flagged off “Great Ganga Run-2019. Which of the following city situated on the bank of river ganga?
(a) Jabalpur
(b) Guwahati
(c) Patna
(d) Ayodhya
(e) Agra

S11. Ans.(c)
Sol. The modern city of Patna is situated on the southern bank of river Ganges.

Q12. Saint Vincent and Grenadines became the 79th country to join the International Solar Alliance (ISA), an initiative by India aimed at combating the threats of climate change and global warming. What is the currency of Saint Vincent and Grenadines?
(a) Rupiah
(b) Petro
(c) Peso
(d) Eastern Caribbean dollar
(e) Pound

S12. Ans.(d)
Sol. The currency of Saint Vincent and Grenadines is Eastern Caribbean dollar.

Q13. Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology and Law & Justice Ravi Shankar Prasad has launched the Maritime Communication Services at Mumbai, Maharashtra. Which of the following date “World Maritime Day” is observed?
(a) 25 September
(b) 26 September
(c) 27 September
(d) 28 September
(e) 29 September

S13. Ans.(b)
Sol. The United Nations observes 26 September every year as the World Maritime Day.

Q14. Union Minister for Environment and Forest and Information & Broadcasting Prakash Javadekar flagged off a Jaldoot vehicle a travelling exhibition in Pune, Maharashtra. Which of the following WildLife Sanctuary is situated in Maharashtra?
(a) Bhamragarh WildLife Sanctuary
(b) Singhori WildLife Sanctuary
(c) Sailana WildLife Sanctuary
(d) Kuldiha WildLife Sanctuary
(e) Bir Motibagh WildLife Sanctuary

S14. Ans.(a)
Sol. Bhamragarh WildLife Sanctuary is situated in Maharashtra.

Q15. Former judge of the Andhra Pradesh High Court P. Lakshmana Reddy, who has been appointed as State’s Lokayukta. What is the capital of Andhra Pradesh?
(a) Amaravati
(b) Hyderabad
(c) Panaji
(d) Thiruvananthapuram
(e) Gangtok

S15. Ans.(a)
Sol. Amaravati is the capital city of the Indian state of Andhra Pradesh.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!