IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 28th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

Q1. India’s National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) plans to set up a 5-gigawatt solar park in the western state of Gujarat, which would be the biggest in the country. Who is the present Chairman and Managing Director of NTPC?
(a) Mrutyunjay Mahapatra
(b) Ashok Kumar Pradhan
(c) Gurdeep Singh
(d) Suresh Sethi
(e) Atul Kumar Goel

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW

S1. Ans.(c)
Sol. Gurdeep Singh is the present Chairman and Managing Director of NTPC.

Q2. Chief Minister Arvind Kejriwal launched “Champions Campaign” to fight dengue and urged citizens to become ‘champions’ and encourage 10 friends to check their homes for mosquito larvae. Who is the present Lt. Governor of Delhi?
(a) Kiran Bedi
(b) Farooq Khan
(c) D K Joshi
(d) Anil Baijal
(e) Praful Patel

S2. Ans.(d)
Sol. Anil Baijal is the present Lt. Governor of Delhi.

Q3. IDBI Bank’s Board of Directors has approved the appointment of Samuel Joseph Jebaraj as Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years. What is the Tagline of IDBI bank?
(a) The Name You Can Bank Upon
(b) Where every individual is committed
(c) Trusted Family Bank
(d) One Family One Bank
(e) Aao Sochein Bada

S3. Ans.(e)
Sol. Aao Sochein Bada is the Tagline of IDBI bank.

Q4. Nasscom’s Data Security Council of India (DSCI) collaborated with the electronics and IT ministry (MeitY) and Google India to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’. Who is the present Chairman of Nasscom?
(a) Keshav Murugesh
(b) Rishad Premji
(c) Raman Roy
(d) B V R Mohan Reddy
(e) Debjani Ghosh

S4. Ans.(a)
Sol. Keshav Murugesh is the present Chairman of Nasscom.

Q5. The 20th Edition of NEXA International Indian Film Academy Awards (IIFA Awards) for 2019 was held at Sardar Vallabhbhai Patel Indoor Stadium, Mumbai, Maharashtra. In which year IIFA awards was started?
(a) 2005
(b) 2004
(c) 2000
(d) 2002
(e) 2001

S5. Ans.(c)
Sol. International Indian Film Academy Awards was started in 2000.

Q6. Bajrang Punia won a bronze medal at the 2019 World Wrestling Championships in Nur-Sultan, Kazakhstan. What is the currency of Kazakhstan?
(a) Hryvnia
(b) Somoni
(c) Afghani
(d) Som
(e) Tenge

S6. Ans.(e)
Sol. The currency of Kazakhstan is Tenge.

Q7. The former Rangers and Netherlands football player Fernando Ricksen passed away at the age of 43. What is the capital of Netherlands?
(a) London
(b) Amsterdam
(c) Brussels
(d) Paris
(e) Rome

S7. Ans.(b)
Sol. Amsterdam is the capital of the Netherlands according to the Constitution of the Netherlands.

Q8. Each year the International Day of Peace is observed around the world. On which date International Day of Peace is observed?
(a) 25 September
(b) 24 September
(c) 23 September
(d) 22 September
(e) 21 September

S8. Ans.(e)
Sol. Each year the International Day of Peace is observed around the world on 21 September.

Q9. The 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) between India and Belgium Luxembourg Economic Union (BLEU) was held in New Delhi. What is the currency of Belgium?
(a) Pound
(b) Euro
(c) Dollar
(d) Dirham
(e) Rupiah

S9. Ans.(b)
Sol. Euro is the currency of Belgium.

Q10. A new book titled “Being Gandhi” by Paro Anand to mark Gandhi’s 150th birth anniversary. On Which day Birth Anniversary of Mahatma Gandhi is celebrated?
(a) 15th August
(b) 26th January
(c) 2nd October
(d) 30th January
(e) 23rd March

S10. Ans.(c)
Sol. Birth Anniversary of Mahatma Gandhi Birthday is celebrated on 2nd October.

Q11. Maharashtra and Haryana Assembly (Vidhan Sabha) Election 2019 Date, Scheduled on 21st October, while counting of votes will be held on October 24. Who is the present governor of Haryana?
(a) Satyadev Narayan Arya
(b) Bandaru Dattatraya
(c) Satya Pal Malik
(d) Shrimati Droupadi Murmu
(e) Vajubhai Vala

S11. Ans.(a)
Sol. Satyadev Narayan Arya is the present governor of Haryana.

Q12. Madhya Pradesh government will appoint filmstar Govinda as brand ambassador to promote the state’s traditions and tourist places. Which of the following National Park situated in Madhya Pradesh?
(a) Sanjay Gandhi National Park
(b) Salim Ali National Park
(c) Pin Valley National Park
(d) Panna National Park
(e) Papikonda National Park

S12. Ans.(d)
Sol. Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India.

Q13. Madhukar Kamath was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20. In which year Audit Bureau of Circulations (ABC) Established?
(a) 1946
(b) 1947
(c) 1948
(d) 1949
(e) 1950

S13. Ans.(c)
Sol. The Audit Bureau of Circulations (ABC) Established in 1948.

Q14. Central Board of Direct Tax (CBDT) sets up NeAC & appoints KM Prasad as first Principal Chief Commissioner of Income Tax of NeAC. In which year CBDT Established?
(a) 1957
(b) 1963
(c) 1993
(d) 1972
(e) 1944

S14. Ans.(e)
Sol. The Central Board of Direct Tax (CBDT) Established in 1944.

Q15. Indian Bank has signed a bancassurance agreement with a standalone health insurance player, Max Bupa to provide Max Bupa’s suite of health insurance products to its customers. Who is the present MD & CEO of Max Bupa?
(a) Suresh Shethi
(b) Pallav Mohapatra
(c) Ashish Mehrotrass
(d) A S Rajeev
(e) Padmaja Chunduru

S15. Ans.(c)
Sol. Ashish Mehrotrass is the present MD & CEO of Max Bupa.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!