IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 06th September 2019

Dear Aspirants,

static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.
Q1. Union HRD Minister launched the training programme NISHTHA, (National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advancement) to improve Learning Outcomes at the Elementary level across the country. Who is the present Union HRD Minister of India?
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) Ramvilas Paswan
(d) Nitin Jairam Gadkari
(e) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
S1. Ans. (e)
Sol. The present HRD Minister of India is Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.
Q2. Sports Minister and former India football captain Baichung Bhutia flagged off Op-Blue Freedom in  Delhi. Who is the present Union Sports Minister of India?
(a) Shripad Yesso Naik
(b) Hardeep Singh Puri
(c) Kiren Rijiju
(d) Prahalad Singh Patel
(e) Raj Kumar Singh
S2. Ans. (c)
Sol. The present Union Sports Minister of India is Kiren Rijiju.
Q3. The 9th Session of the India-Kenya Joint Trade Committee was held in New Delhi. What is the capital of Kenya?
(a) Nairobi
(b) Denver
(c) Helsinki
(d) Kinshasa
(e) Lagos
S3. Ans. (a)
Sol. Nairobi, city, capital of Kenya. It is situated in the south-central part of the country, in the highlands at an elevation of about 5,500 feet (1,680 metres).
Q4. Maharashtra’s Tribal Development Department in association with the Pace Educational Trust launched an academic programme “Super 50”. Which of the following thermal power plant situated in Maharashtra?
(a) Mejia Thermal Power Station
(b) Suratgarh Super Thermal Power Plant
(c) Talcher Super Thermal Power Station
(d) Tiroda Thermal Power Station
(e) Jindal Tamnar Thermal Power Plant
S4. Ans. (d)
Sol. Tiroda Thermal Power Station is a coal-based thermal power plant located near Tirora in Gondia district, Maharashtra.
Q5. State Rooftop Solar Attractiveness Index-SARAL was launched during the Review Planning and Monitoring (RPM) Meeting with States and State Power Utilities. Karnataka has topped the index. Which of the Wildlife Sanctuary situated in Karnataka?
(a) Govind Wildlife Sanctuary
(b) Dandeli Wildlife Sanctuary
(c) Bhimbandh Wildlife Sanctuary
(d) Bhoramdev Wildlife Sanctuary
(e) Netravali Wildlife Sanctuary
S5. Ans. (b)
Sol. Dandeli wildlife sanctuary is an incredible shelter of exotic flora and fauna located in the state of Karnataka.
Q6. Culture Minister will launch the book  “The Diary of Manu Gandhi” at a function in New Delhi. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Culture?
(a) Prahlad Singh Patel
(b) Raj Kumar Singh
(c) Arjun Ram Meghwal
(d) G Kishan Reddy
(e) Babul Supriyo
S6. Ans. (a)
Sol. The Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Culture is Prahlad Singh Patel.
Q7. Artificial intelligence(AI) company Cerebras Systems has unveiled the world’s largest single silicon-based processor named Cerebras Wafer Scale Engine(WSE). Which of the following year Cerebras Systems was established? 
(a) 2016
(b) 2015
(c) 2014
(d) 2013
(e) 2012
S7. Ans. (a)
Sol. Cerebras Systems is established in 2016 by  Andrew Feldman.
Q8. The Board of Control for Cricket in India has announced that mobile payments and e-commerce company “Paytm” has retained the title sponsorship rights. What is the name of the parent company of Paytm?
(a) Verizon Media
(b) Apple Computer Inc
(c) Alphabet Inc
(d) One97 Communications
(e) ByteDance
S8. Ans. (d)
Sol. The name of the parent company of Paytm is One97 Communications.
Q9. B.N.S. Reddy beats Bruce Barrios of the U.S. in the men’s singles final to win the gold medal at the World Police and Fire Games. Where is the headquarter of the International Criminal Police Organization (INTERPOL)?
(a) Geneva, Switzerland
(b) Beijing, China
(c) Lyon, France
(d) Washington DC, US
(e) New York, US
S9. Ans. (c)
Sol. The International Criminal Police Organization – INTERPOL, with Headquarters in Lyon (France).
Q10. World Photography Day is celebrated on 19 August every year. Who is the founder of Digital Camera?
(a) Steven Sasson
(b) Alexander Parkes
(c) RA Millikan
(d) Frederick Banting
(e) Gay Lussac
S10. Ans. (a)
Sol. Steven J. Sasson is an American electrical engineer and the inventor of the first self-contained digital camera.
Q11. United Nations observes 22 August every year as “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief”. Who is the present Secretary General of the United Nations?
(a) Kurt Waldheim
(b) Boutros Boutros-Ghali
(c) Kofi Annan
(d) Ban Ki-moon
(e) António Guterres
S11. Ans. (e) 
Sol. The Secretary General of the United Nations is António Guterres.
Q12. Pakistan has been placed on the blacklist of the Financial Action Task Force’s Asia Pacific Group. Where is the headquarter of FATF?
(a) Brussels, Belgium
(b) Paris, France
(c) Geneva, Switzerland
(d) Vienna, Austria
(e) London, UK
S12. Ans. (b)
Sol. The headquarter of Financial Action Task Force’s Asia Pacific Group in Paris, France.
Q13. Iran has unveiled a new missile defence system “Bavar-373”. Who is the present president of Iran?
(a) Mohammad-Ali Rajai
(b) Ali Khamenei
(c) Akbar Hashemi Rafsanjani
(d) Hassan Rouhani
(e) Mohammad Khatami
S13. Ans. (d)
Sol. Hassan Rouhani is an Iranian politician serving as the current and seventh President of Iran since 3 August 2013.
Q14. Discovery India and World Wildlife Fund (WWF) India have partnered with the Forest Directorate, the government of West Bengal and local communities to preserve Sundarbans. Who is the present governor of West Bengal?
(a) Ganga Prasad
(b) Jagdeep Dhankhar
(c) Mridula Sinha
(d) Bandaru Dattatraya
(e) Arif Mohammed Khan
S14. Ans. (b)
Sol. Jagdeep Dhankar is the present Governor of West Bengal. He is a Senior Advocate at the Supreme Court of India and was a member of Lok Sabha from 1989 to 1991.
Q15. Acko General Insurance, an insurtech company, has partnered with ZestMoney, a consumer lending fintech, to offer credit insurance. Who is the CEO of Acko General Insurance?
(a) Varun Dua
(b) Atul Sobti
(c) Umang Vohra
(d) Karnam Sekar
(e) Asim Kumar Basu
S15. Ans. (a)
Sol. Varun Dua is the present Ceo of Acko General Insurance.
Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW
   
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!