IBPS RRB Mains Computer Quiz: 22nd September

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years. We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 22nd September 2019 covers Topic Miscellaneous.

                                     

Q1.What is a hyperlink?
(a) It is a text or image that you can click on to jump to a new document/page.
(b) It is an input type for multimedia files.
(c) It is a collection or directory of web pages.
(d) It is the home page of a site.
(e) None of the above

S1.Ans.(a)
Sol. A hyperlink, or simply a link, is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking, tapping, or hovering. Hyperlinks are found in nearly all Web pages, allowing users to click their way from page to page.

Q2.The hexadecimal number system represents symbols __________ and __________.
(a) 0-9, A-E
(b) 0-9, A-F
(c) 1-10, A-E
(d) 1-10, A-F
(e) None of these

S2.Ans.(b)
Sol. The hexadecimal number system has 16 possible digits represented by the symbols 0 to 9 and the alphabets A, B, C, D, E and F.

Q3.What acts as master software that works as a mediator between a computer user and the hardware of a computer?
(a) Application Program
(b) Motherboard
(c) Antivirus
(d) Operating System
(e) Physical Layer

S3.Ans.(d)
Sol. Operating system provided an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilize hardware resources efficiently.

Q4.A _________ is a component of motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.
(a) Heat sink
(b) Northbridge
(c) CPU socket
(d) CMOS battery
(e) None of these

S4.Ans.(a)
Sol. A heat sink is a component of a motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.

Q5.Which of the following is generally used for selecting or highlighting?
(a) Icon
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) Floppy Disk
(e) None of these

S5.Ans.(c)
Sol. Generally, we can use mouse for selecting or highlighting object.

Q6.__________ ensures secure transfer of data over an unsecured network, such as the Internet.
(a) Antivirus
(b) Hacking
(c) Cracking
(d) Spoofing
(e) Cryptography

S6.Ans.(e)
Sol. In cryptography, data are sent in such a way that they look completely different from the original data. Thus, cryptography ensures secure transfer of data over an unsecured network.

Q7.Which among the following is the most suitable type of network that phone lines would use?
(a) WAN
(b) LAN
(c) WWAN
(d) CAN
(e) SAN

S7.Ans.(a)
Sol. Wide Area Network (WAN) usually uses telephone lines for connectivity, as WAN is spread over a large area and offers Internet-related services such as browsing, email, chatting, etc.

Q8. Identify the volatile storage device amongst the following devices?
(a) RAM
(b) Hard disc
(c) Magnetic tape
(d) ROM
(e) None of these

S8.Ans.(a)
Sol. A volatile device is a device that stores data temporarily. An example of a volatile device is RAM.

Q9.In first generation of computers, they used which among the following?
(a) batch processing
(b) multithreading
(c) multiprogramming
(d) networking
(e) All of the above

S9.Ans.(a)
Sol. In First Generation mainly batch processing operating system were used.

Q10.Example of I/O device is a ________ .
(a) Touch Screen
(b) RAM
(c) Cache
(d) VMware
(e) Chromium

S10.Ans.(a)
Sol. Touch Screen is an example of an I/O Device.

Check out Computer Knowledge Videos Here

You may also like to Read: