IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 02nd September 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 04:37 pm

Dear Aspirants,

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Air India first flight over the North Pole from Delhi to San Francisco. Which of the following country San Francisco is situated?

(a) England

(b) North Korea

(c) Argentina

(d) Australia

(e) USA

S1. Ans. (e)

Sol. San Francisco is a city situated in the United States Of America.

Q2. Union Information and Broadcasting Minister have released a patriotic song “Watan” to mark the occasion of Independence Day, 2019. Which of the following is the present Union Information and Broadcasting Minister?

(a) Ramvilas Paswan

(b) Piyush Goyal

(c) Dharmendra Pradhan

(d) Prakash Javadekar

(e) Mahendra Nath Pandey

S2. Ans. (d)

Sol. The present Union Information and Broadcasting Minister of India is Prakash Javadekar.

Q3. The central government has made “Headgear” mandatory for children above 4 years while travelling on a motorcycle. Who is the present Union Minister of Road Transport and Highways?

(a) Ravi Shankar Prasad

(b) Narendra Singh Tomar

(c) Nitin Jairam Gadkari

(d) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

(e) Harsh Vardhan

S3. Ans. (c)

Sol. The present Union Minister of Road Transport and Highways is Nitin Jairam Gadkari.

Q4. Ghost Ram Meena has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Congo. What is the capital of Congo?

(a) Yaounde

(b) Brazzaville

(c) Bangui

(d) N’Djamena

(e) Juba

S4. Ans. (b)

Sol. Brazzaville is the capital of the Republic of the Congo, in central Africa.

Q5. The Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C) conferred the National Youth Awards. Who is the present Union Minister for Youth Affairs & Sports?

(a) Kiren Rijiju

(b) Pralhad Joshi

(c) Arvind Ganpat Sawant

(d) Gajendra Singh Shekhawat

(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S5. Ans. (a)

Sol. The present Union Minister for Youth Affairs & Sports is Kiren Rijiju.

Q6. Aishwarya Pissay won the FIM World Cup in women’s category after the final round of the championship in Varpalota, Hungary. What is the currency of Hungary?

(a) Forint

(b) Leu

(c) Kuna

(d) Hryvnia

(e) Zloty

S6. Ans. (a)

Sol. The official currency is the Hungarian Forint (HUF) in Hungary.

Q7. Huawei launches its own operating system HarmonyOS. Which of the following country Huawei belongs? 

(a) USA

(b) China

(c) South Korea

(d) Japan

(e) England

S7. Ans. (b)

Sol. Chinese telecom giant Huawei unveiled its own operating system will be called the HongmengOS, known in English as the HarmonyOS.

Q8. Canadian teenager Bianca Andreescu wins Rogers Cup tennis tournament 2019. Who is the present Prime Minister of Canada?

(a) Paul Martin

(b) Jean Chrétien

(c) Justin Trudeau

(d) Kim Campbell

(e) Brian Mulroney

S8. Ans. (c)

Sol. Justin Trudeau is a Canadian politician who has served as the 23rd prime minister of Canada since 2015.

Q9. Two new UTs, J&K and Ladakh will come into existence on Oct 31. Which of the following is not a Union Territory?

(a) Dadra and Nagar Haveli

(b) Lakshadweep

(c) Puducherry

(d) Punjab

(e) Chandigarh

S9. Ans. (d)

Sol. Punjab is not a Union territory. It is a state in Northern India.

Q10. Swachh Nagar app was launched by the Union Housing and Urban Affairs Ministry. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Housing and Urban Affairs?

(a) Som Parkash

(b) Jitendra Singh

(c) Prahalad Singh Patel

(d) Raj Kumar Singh

(e) Hardeep Singh Puri

S10. Ans. (e)

Sol. The present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Housing and Urban Affairs is Hardeep Singh Puri.

Q11. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple, Tamil Nadu has been bestowed with the Geographical Indication tag. Which of the following National Park is situated in Tamil Nadu?

(a) Bannerghatta National Park

(b) Anshi National Park

(c) Guindy National Park

(d) Kudremukh National Park

(e) Nagarhole National Park

S11. Ans. (c) 

Sol. Guindy National Park is a protected area of Tamil Nadu, located in Chennai, India, is the 8th-smallest National Park of India.

Q12. Legendary Indian sprinter P.T. Usha, one of India’s greatest athletes, has been appointed as a member of the Asian Athletics Association’s (AAA) Athletes Commission. Where is the headquarters of AAA?

(a) Manila

(b) Singapore

(c) Kathmandu

(d) Jakarta

(e) Beijing

S12. Ans. (b)

Sol. The Asian Athletics Association is the continental governing body for the sport of athletics in Asia. It is headquartered in Singapore.

Q13. Rajasthan bags award at World Education Summit 2019. Who is the present governor of Rajasthan?

(a) Kalraj Mishra

(b) Banwarilal Purohit

(c) Ganeshi Lal

(d) Lal Ji Tandon

(e) Jagdeep Dhankhar

S13. Ans. (a)

Sol. Kalraj Mishra is the governor designate of Rajasthan since 1 September 2019.

Q14. Japanese ship “JS Sazanami”, visited Kochi on a 2-day goodwill visit. JS Sazanami, a Japanese Maritime Self Defence Force Ship is a missile destroyer. What is the currency of Japan?

(a) Cordoba

(b) Lempira

(c) Yen

(d) Quetzal

(e) Peso

S14. Ans. (c)

Sol. The currency of Japan is the Japanese Yen. Yen is derived from the Japanese word ‘Yen’.

Q15. Cab aggregator Ola announced acquihiring of Pikup.ai. Where is the Headquarter of Ola cabs?

(a) Pune

(b) Mumbai

(c) Kolkata

(d) Delhi

(e) Bengaluru

S15. Ans. (e)

Sol.  The Headquarter of Ola cabs situated in Bengaluru, Karnataka.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

Download Free Topic-wise and Mock Test PDF 

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!