IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 03rd September 2019

| Updated On September 23rd, 2019 at 04:15 pm

Dear Aspirants,

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. Railway Protection Force (RPF) of Indian Railways launched a Special Drive with a Code Name “Operation Number Plate” to identify and verify all vehicles parked in Railway premises. Who is the present Union Minister of Railway?

(a) Prakash Javadekar

(b) Dharmendra Pradhan

(c) Suresh Prabhu

(d) Piyush Goyal

(e) D V Sadananda Gowda

S1. Ans. (d)

Sol. The present Union Minister of Railway is Piyush Goyal.

Q2. The Naval Air Enclave in Kochi and Cochin International Airport Limited have signed a MoU for commencement of naval air operations from the NAE. Who is the present Chief of the Naval Staff?

(a) Sunil Lanba

(b) Arun Prakash

(c) Admiral Karambir Singh

(d) Nirmal Kumar Verma

(e) Robin K Dhowan

S2. Ans. (c)

Sol. Admiral Karambir Singh as Chief of the Naval Staff. He is the 24th and current Chief of the Naval Staff (CNS) of the Indian Navy.

Q3. The Netherlands’ most-capped player Wesley Sneijder announced his retirement from football. What is the capital of Netherlands?

(a) Managua

(b) Amsterdam

(c) Brussels

(d) Paris

(e) Wellington

S3. Ans. (b)

Sol. Amsterdam is the capital of the Netherlands according to the Constitution of the Netherlands.

Q4. Cricket will come back to the Commonwealth Games (CWG) roster for the 1st time since 1998 in Kuala Lumpur, with the inclusion of women’s T20 for the 2022 edition in Birmingham. Who is the present Chairman of International Cricket Council?

(a) Shashank Manohar

(b) Mustafa Kamal

(c) Zaheer Abbas

(d) N’Djamena

(e) Sharad Pawar

S4. Ans. (a)

Sol. The present Chairman of International Cricket Council is Shashank Manohar.

Q5. The Reserve Bank of India has clarified rules on ‘free ATM transactions’ provided by banks to its customers. Which of the following is the present Deputy Governor of RBI?

(a) Harun R Khan

(b) Urjit R Patel

(c) R Gandhi

(d) S S Mundra

(e) M K Jain

S5. Ans. (e)

Sol. The present Deputy Governor of RBI is M K Jain along with B.P. Kanungo and N. S. Vishwanathan.

Q6. Harshad Pandurang Thakur has been appointed as the director of National Institute of Health and Family Welfare. Where is the headquarters of NIHFW?

(a) Hyderabad

(b) Pune

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Mumbai

S6. Ans. (d)

Sol. The Headquarters of National Institute of Health and Family Welfare is New Delhi.

Q7. Tamil Nadu government has awarded K. Sivan with its Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award. What is the capital of Tamil Nadu? 

(a) Amaravati

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Thiruvananthapuram

(e) Panaji

S7. Ans. (c)

Sol. Chennai is the capital of the Indian state of Tamil Nadu.

Q8. Liverpool defeated Chelsea in the finals to win UEFA Super Cup held in Istanbul, Turkey. What is the capital of Turkey?

(a) Kabul

(b) Ankara

(c) Tashkent

(d) Nur-Sultan

(e) Bishkek

S8. Ans. (b)

Sol. The capital of Turkey is Ankara.

Q9. Deepak Punia won the gold medal at the Junior World Championships held in Talinn, Estonia. Who is the president of Estonia?

(a) Kersti Kaljulaid

(b) Juri Ratas

(c) Mart Helme

(d) Jevgeni Ossinovski

(e) Urmas Reinsalu

S9. Ans. (a)

Sol. The President of the Republic of Estonia is the head of state of the Republic of Estonia. The current President is Kersti Kaljulaid.

Q10. Indian cyclists team have won the gold medal in the Team Sprint event at World Junior Track Cycling Championships held in Frankfurt, Germany. What is the capital of Germany?

(a) Venice

(b) Vienna

(c) Berlin

(d) Prague

(e) Salzburg

S10. Ans. (c)

Sol. The capital of Germany is the city state of Berlin. It is the seat of the President of Germany.

Q11.  India has won the inaugural T20 Physical Disability World Cricket Series 2019 held in England. Which of the following cricket ground is not situated in United Kingdom?

(a) The Oval Cricket Ground

(b) Lord’s Cricket Ground

(c) Trent Bridge Cricket Ground

(d) Bristol County Ground

(e) The Gabba Cricket Ground

S11. Ans. (e) 

Sol. The Brisbane Cricket Ground, commonly known as the Gabba, is a major sports stadium in Brisbane, the capital of Queensland, Australia.

Q12.National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has begun in Leh-Ladakh. Which of the following is the folk dance of Ladakh?

(a) Bhortal Dance

(b) Fugdi Dance

(c) Jabro Dance

(d) Jhumur Dance

(e) Raut Nacha Dance

S12. Ans. (c)

Sol. Jabro is a community dance of the nomadic people of Tibetan origin living in the high hills of the Changtheng area of Ladakh.

Q13. Iceland commemorated the loss of 1st glacier “Okjokull”, lost due to climate change. What is the capital of Iceland?

(a) Nuuk

(b) Reykjavík

(c) Akureyri

(d) Helsinki

(e) Oslo

S13. Ans. (b)

Sol. Reykjavík is the capital and largest city of Iceland.

Q14. Manipur Chief Minister N Biren Singh launching the “School Fagadaba” (Make education better) scheme to improve the infrastructure of government schools in the state. Who is the present governor of Manipur?

(a) Ganga Prasad

(b) Tathagata Roy

(c) Jagdish Mukhi

(d) R N Ravi

(e) Padmanabha Balkrishna Acharya

S14. Ans. (e)

Sol. Padmanabha Balakrishna Acharya is an Indian politician. He was the present Governor of Manipur.

Q15. The United Arab Emirates will honour the Indian Prime Minister Narendra Modi with the “Order of Zayed”, the highest civilian award of the country. What is the capital of the UAE?

(a) Dubai

(b) Baghdad

(c) Doha

(d) Abu Dhabi

(e) Muscat

S15. Ans. (d)

Sol.  Abu Dhabi, the capital of the United Arab Emirates, sits off the mainland on an island in the Persian (Arabian) Gulf.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

Download Free Topic-wise and Mock Test PDF 

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!