LIC AAO Banking Awareness Quiz: 18th March

Dear Aspirants,

banking-questions-for-LIC-AAO-Mains-2019-20

Banking Quiz for LIC AAO 2019-20:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. India’s new e-commerce policy came into effect from 01st February 2019. Which of the is not the highlights of this policy?
Bars online retailers from selling products through vendors in which they have an equity interest
All online retailers will be required to maintain a level playing field for all the vendors selling their products on the platform, and it shall not affect the sale prices of goods in any manner
The e-commerce retailer and whole seller shall be deemed to own the inventory of a vendor if over 50% of the purchases of such a vendor are through it
Restricts marketplaces from influencing prices in a bid to curb deep discounting. With this, special offers like cashback, extended warranties, faster deliveries to some brands will be prohibited, with the view to provide a level playing field
Disallows e-commerce players to control the inventory of the vendors. Any such ownership over the inventory will convert it into inventory based model from marketplace based model, which is not entitled to FDI
Solution:
India’s new e-commerce policy came into effect From February 1, 2019. A new set of policy rules had been formed for the e-commerce companies. Department for Promotion of Industry and Internal Trade (previously DIPP) gave them a 60-day window period for aligning themselves to the government’s modified foreign direct investment (FDI) rules.
Important Highlights of the new policy: 
1. Bars online retailers from selling products through vendors in which they have an equity interest.
2. Also bars them from entering into exclusive deals with brands for selling products only on their platforms.
3. All online retailers will be required to maintain a level playing field for all the vendors selling their products on the platform, and it shall not affect the sale prices of goods in any manner.
4. Disallows e-commerce players to control the inventory of the vendors. Any such ownership over the inventory will convert it into inventory based model from marketplace based model, which is not entitled to FDI.
5. The e-commerce retailer shall be deemed to own the inventory of a vendor if over 25% of the purchases of such a vendor are through it.
6. Restricts marketplaces from influencing prices in a bid to curb deep discounting. With this, special offers like cashback, extended warranties, faster deliveries to some brands will be prohibited, with the view to provide a level playing field.
Q2. NBHC has released Kharif Crop estimation for the year 2018-2019. According to the report, the basmati rice production is expected to decline by 9.24% to ____________________ million metric tonnes.
7.23 million metric tonnes
9.67 million metric tonnes
15.34 million metric tonnes
20.87 million metric tonnes
5.18 million metric tonnes
Solution:
National Bulk Handling Corporation (NBHC) has released Kharif Crop estimation for the year 2018-2019. According to the report, the basmati rice production is expected to decline by 9.24% to 5.18 million metric tonnes.
Q3. RBI has released 6th Bi-Monthly Monetary Policy Statement in February 2019. In this statement, RBI has reduced the policy repo rate under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) by ________________ basis points.
50 basis points
25 basis points
125 basis points
10 basis points
75 basis points
Solution:
RBI has released 6th Bi-Monthly Monetary Policy Statement. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to:
1. Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.5% to 6.25% with immediate effect.
2. Consequently, the reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0%, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.5%.
3. On the supply side, the FAE has placed the growth of real gross value added (GVA) at 7.0% in 2018-19 as compared with 6.9% in 2017-18.
Q4. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) has been renamed as the ____________________________________ with a mandate to deal with matters related to start-ups, facilitating ease of doing business among others
Department for Product of Industry and Internal Trade
Department for Promotion of Industry and International Trade
Department for Promotion of Industry and Internal Tracking
Department for Promotion of Industry and Internal Trade
Division for Promotion of Industry and Internal Trade
Solution:
The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) has been renamed as the Department for Promotion of Industry and Internal Trade with a mandate to deal with matters related to start-ups, facilitating ease of doing business among others.
Q5. NBHC is an Indian commodity and collateral management company. What is the full form of NBHC?
National Bulk Handling Corporation
National Bulk Handling Company
National Banking Handling Corporation
National Branding Handling Corporation
National Bulk Handloom Council
Solution:
National Bulk Handling Corporation Pvt. Ltd. or NBHC is an Indian commodity and collateral management company based in Mumbai. NBHC is wholly owned by True North, a private equity major.
Q6. RBI has raised the limit of collateral-free agricultural loans to _______________________ lakh from the current Rs. 1 lakh with a view to help small and marginal farmer.
Rs 10,00,000
Rs 5,40,000
Rs 2,00,000
Rs 1,10,000
Rs 1,60,000
Solution:
The Reserve Bank of India raised the limit of collateral-free agricultural loans to Rs. 1.6 lakh from the current Rs. 1 lakh with a view to help small and marginal farmers. The central bank also decided to set up an internal working group (IWG) to review agricultural credit and arrive at a workable policy solution.
Q7. The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the ___________________ has signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.
Food and Agriculture Organization
World Trade Organization
Organisation for Economic Co-operation and Development
World Bank
International Monetary Fund
Solution:
The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.
Q8. Which organisation has withdrew the 20% limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments recently?
IRDAI
SEBI
RBI
TRAI
DIPP
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20% limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments. As part of the review of the FPI investment in corporate debt undertaken in April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20% of its corporate bond portfolio to a single corporate (including exposure to entities related to the corporate).
Q9. National Bulk Handling Corporation Pvt. Ltd. is an Indian commodity and collateral management company based in-
New Delhi
Mumbai
Kolkata
Chennai
Ahmedabad
Solution:
National Bulk Handling Corporation Pvt. Ltd. is an Indian commodity and collateral management company based in Mumbai. NBHC is wholly owned by True North, a private equity major.
Q10. Where is the headquarters of World Bank?
Washington, DC
New York
Paris
Vienna
Geneva
Solution:
Washington, D.C., United States is the headquarters of World Bank.
Q11. The government of India gets ____________________ crore from Bharat-22 ETF by additional offering.
Rs.90000 crore
Rs.80000 crore
Rs.50000 crore
Rs.10000 crore
Rs.60000 crore
Solution:
The government of India gets Rs.10000 crore from Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) by additional offering. The government has absorbed approximately Rs.46000 crore by way of disinvestment with the successful offering of Bharat-22 ETF.
Q12. India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to-
200%
400%
300%
500%
100%
Solution:
India with immediate effect has boosted the Customs Duty on all the goods imported from Pakistan to 200% followed by the day after India repealed Most Favoured Nation (MFN) status from Pakistan. This punitory move followed by the Pulwana Terrorist attack that led to the death of 42 CRPF (Central Reserve Police Force).
Q13. The Reserve Bank has announced that it will transfer an interim surplus of ___________________ crore rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018.
92,000 crore rupees
65,000 crore rupees
40,000 crore rupees
16,000 crore rupees
28,000 crore rupees
Solution:
The Reserve Bank has announced that it will transfer an interim surplus of 28,000 crore rupees to the central government for the half-year ended 31st December 2018. The central bank follows a July-June financial year and usually distributes the dividend in August after annual accounts are finalised. With this interim transfer, the government will get a total of Rs 68,000 crore from the central bank in the current fiscal. The RBI had transferred Rs 40,000 crore to the government in August 2018.
Q14. An ETF is an investment fund traded on stock. What is the full form of ETF?
Exchange Trading Fund
Exchange Traded Follow
Exchange Traded Fund
Electric Traded Fund
Exchange Traded Funding
Solution:
An exchange-traded fund (ETF) is an investment fund traded on stock exchanges, much like stocks.
Q15. The Reserve Bank of India (RBI) has set up an expert committee to suggest how the central bank should handle its reserves and whether it can transfer its surplus to the government. This committee headed by-
Duvvuri Subbarao
Bimal Jalan
C Rangarajan
YV Reddy
Arvind Subramanian
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee, headed by its former governor Bimal Jalan, to suggest how the central bank should handle its reserves and whether it can transfer its surplus to the government. The committee, which has been formed to review the existing economic capital framework (ECF), will have former RBI deputy governor Rakesh Mohan as its vice chairman.
               



You may also like to read:
                 

       

         

Print Friendly and PDF