LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 16th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Digital payments company Paytm, in association with _________________, has launched its first credit card called Paytm First Card.
ICICI Bank
SBI
Yes Bank
Citi Bank
HDFC Bank
Solution:
Digital payments company Paytm, in association with Citibank, launched its first credit card called Paytm First Card. Paytm First Card comes with unlimited cash back and will be accepted in India as well globally. The card is issued by Citibank and doesn’t involve any hidden fees or charges. An annual fee of Rs 500 will be fully waived off on expenses above Rs 50,000 per year.
Q2. Which Telecom company and HDFC Life Insurance have tied up to offer life cover for customers who get a prepaid recharge done?
Bharti Airtel
Vodafone
BSNL
Jio
Idea
Solution:
Bharti Airtel and HDFC Life Insurance have tied up to offer life cover for customers who get a prepaid recharge done. Airtel’s new Rs249-prepaid bundle (which will include 2 GB data, unlimited calls across networks, and 100 SMSes per day) will also offer a cover worth Rs4 lakh from HDFC Life.
Q3. Which of the following country is unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020?
USA
Canada
Japan
China
India
Solution:
India is unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020. The decision was taken during the CG meeting of GFDRR held in Geneva, Switzerland, on the margins of the 6th Session of the GPDRR 2019.
Q4. Merchant service and UPI payments app BharatPe has roped in Bollywood actor/actress _____________________ as its brand ambassador.
Alia Bhatt
Ranveer Singh
Salman Khan
Deepika Padukone
Amitabh Bachchan
Solution:
Merchant service and UPI payments app BharatPe has roped in Bollywood actor Salman Khan as its brand ambassador. The new brand campaign with Khan will be focused towards educating merchants and users about UPI payments along with driving adoption of BharatPe app for all their business needs.
Q5. The Reserve Bank of India has appointed its former Deputy Governor, R Gandhi, on the board of private sector lender ____________________ as an additional director.
HDFC Bank
Yes Bank
Axis Bank
ICICI Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
The Reserve Bank of India has appointed its former Deputy Governor, R Gandhi, on the board of private sector lender YES Bank as an additional director.
The appointment has been done in exercise of powers conferred under sub-section (1) of Section 36AB of the Banking Regulation Act, 1949. The RBI has the power to appoint additional directors on the board of a bank if it feels it is in the interest of the banking company or its depositors.
Q6. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral ________________ at Diamond Harbour near Kolkata, West Bengal.
Birender Singh Dhanoa
Karambir Singh
Robin K Dhowan
Bipin Rawat
Sunil Lanba
Solution:
The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was inaugurated by Navy Chief Admiral Sunil Lanba at Diamond Harbour near Kolkata, West Bengal. Spread over 27 acres on the banks of Hooghly, the SSB (Kolkata) has the capacity to screen 5,000 officer-candidates annually.
Q7. In which city, Consultative Group (CG) meeting of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) was held?
New Delhi
Vienna
New York
Geneva
Moscow
Solution:
India is unanimously chosen as co-chair of the Consultative Group (CG) of Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR) for the fiscal year 2020. The decision was taken during the CG meeting of GFDRR held in Geneva, Switzerland, on the margins of the 6th Session of the GPDRR 2019.
Q8. Who has been appointed as the first head of country’s first tri-services Special Operations Division comprising commandos from all three services?
Major General Dinesh Pangtey
Major General Subhash Chand
Major General AK Dhingra
Major General Sanjay Ubale
Major General Karnam Sekar
Solution:
Ace Special Forces operative and Sri Lanka war veteran Major General AK Dhingra has been appointed as the first head of country’s first tri-services Special Operations Division comprising commandos from all three services.
Q9. In 1993, the General Assembly decided in a resolution that ______________ May of every year should be observed as The International Day of Families.
13th May
15th May
16th May
14th May
17th May
Solution:
In 1993, the General Assembly decided in a resolution that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. The Theme for 2019 International Day of Families is “Families and Climate Action: Focus on SDG 13?.
Q10. The UN has imposed sanctions on terror group ISIS-Khorasan (ISIS-K) for its links with Al-Qaeda and involvement in several attacks in-
Pakistan
India
Afghanistan
Both (a) and (c)
Both (b) and (a)
Solution:
The UN has imposed sanctions on terror group ISIS-Khorasan (ISIS-K) for its links with Al-Qaeda and involvement in several attacks in Afghanistan and Pakistan. It is now subject to the assets freeze, travel ban and arms embargo. The group, formed in 2015 by a Pakistani national and a former commander of the Tehrik-e-Taliban Pakistan, has killed over 150 people. The United Nations Security Council’s 1267 Al Qaeda Sanctions Committee sanctioned Islamic State in Iraq and the Levant – Khorasan (ISIL-K).
Q11. Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April eased to ________________, from 3.62% in April 2018.
3.07%
3.17%
3.22%
3.34%
3.58%
Solution:
Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April eased to 3.07%, from 3.62% in April 2018. The latest WPI print was also lower than 3.18% recorded in March this year. Build up inflation for the financial year so far was 0.75%, lower than 0.86% in the corresponding period of the previous year.
Q12. What is the theme for International Day of Families 2019?
Social, economic and demographic processes affecting families.
Opportunity to promote awareness of issues relating to families
Families and Climate Action: Focus on SDG 13
All of the above
None of the given options is true
Solution:
In 1993, the General Assembly decided in a resolution that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. The Theme for 2019 International Day of Families is “Families and Climate Action: Focus on SDG 13?. This day provides an opportunity to promote awareness of issues relating to families and to increase the knowledge of the social, economic and demographic processes affecting families.
Q13. The Central Government has extended the ban on the LTTE for another five years. LTTE is terrorist organization that has historical root in ___________.
India
Sri Lanka
Myanmar
Pakistan
Syria
Solution:
The Central Government has extended the ban on the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for another five years under sub-sections (1) and (3) of section 3 of the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967 (37 of 1967) with immediate effect.
Q14. The Dutch Grand Prix will return to the Zandvoort seaside circuit for at least three seasons from 2020 and after an absence of how many years?
35-years
30-years
25-years
20-years
40-years
Solution:
The Dutch Grand Prix will return to the Zandvoort seaside circuit for at least three seasons from 2020 and after a 35-year absence from the calendar, Formula One announced.
Q15. India has recently extended 1 billion dollar Line of Credit to which of the following East Asian Country to set up its first-ever grass-root refinery?
Macau
Taiwan
Mongolia
Japan
Indonesia
Solution:
India has extended 1 billion dollar Line of Credit to Mongolia to set up its first-ever grass-root refinery at Sainshand in Dornogobi Province.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF