LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 04th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Who has been sworn-in as the President of El Salvador recently?
Prince Naruhito
Sebastian Kurz
Nayib Bukele
Muhammadu Buhari
James Marape
Solution:
In the Central American country of El Salvador, Nayib Bukele has been sworn-in as the nation’s President. Bukele was sworn-in by the Speaker of the National Assembly in downtown San Salvador.
Q2. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit recently. What is the capital of Sweden?

Stockholm
Oslo
Dublin
Lisbon
Brussels
Solution:
Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit. He will visit various operational and training units as well as interact with senior functionaries of the Swedish Air Force amongst others. Stockholm is the capital of Sweden.
Q3. Telangana Formation Day is celebrated on the formation of Telangana State on __________ June every year since 2014.

03rd
05th
04th
01st
02nd
Solution:
On the occasion of the fifth Telangana State Formation Day on 02nd June 2019, President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi have extended their wishes to the people of the state. Telangana Formation Day is celebrated on the formation of Telangana State on 2nd June every year since 2014. The State celebrates the occasion with formal events across the districts.
Q4. The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is-?

Drink Milk Product for Better Life
Drink Milk: Today & Everyday
Importance of Milk in Our Life and Society
Milk is the Global Foods
Development, Livelihoods and nutrition of Milk
Solution:
The Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) selected June 1st as World Milk Day, which celebrates the important contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods, and nutrition. The theme for World Milk Day 2019 is “Drink Milk: Today & Everyday.” The aim is to educate people about the importance of milk in our life and society. Milk is one of the global foods, which is celebrated as a superfood all around the globe, figuratively and literally.
Q5. Which of the following state government has appointed a new advocate general Satish Chandra Verma with immediate effect, replacing Kanak Tiwari on the post recently?
Kerala
Uttar Pradesh
Maharashtra
Chhattisgarh
Odisha
Solution:
Chattisgarh government appointed a new advocate general, Satish Chandra Verma with immediate effect, replacing Kanak Tiwari on the post. In exercise of the powers conferred by Clause (1) of Article 165 of the Constitution of India, the Governor of Chhattisgarh is pleased to appoint Satish Chandra Verma, Additional Advocate General, Chhattisgarh as Advocate General, Chhattisgarh, in place of Kanak Tiwari, Advocate General, with immediate effect.
Q6. The US will end preferential trade status for _____________ next week, President Donald Trump has confirmed amid a deepening row over protectionism.

Mexico
Sudan
China
Japan
India
Solution:
The US will end preferential trade status for India next week, President Donald Trump has confirmed amid a deepening row over protectionism. India had been the largest beneficiary of a scheme that allows some goods to enter the US duty-free.
Q7. Who has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA)?
Ajit Seth
Subrahmanyam Jaishankar
Nripendra Misra
Ajit Doval
Pradeep Kumar Sinha
Solution:
Ajit Doval has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA). He has been given cabinet rank in recognition of his contribution in the national security domain. Ajit Doval has been granted cabinet status and five more years as the National Security Adviser (NSA).
Q8. Which of the following company has toppled Indian Oil Corporation (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company?
RIL
HCL
ONGC
TCS
BSNL
Solution:
ONGC, India’s top oil and gas producer, has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company. According to earnings statements of the listed companies, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) reported a 34 percent jump it’s in 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.
Q9. Name the football team, which has won the Champions League for the sixth time.

Real Madrid
Liverpool
Arsenal
Barcelona
Manchester United
Solution:
In Football, Liverpool breezed past Tottenham at Madrid to win the Champions League for the sixth time. In the all-English showpiece, the Reds got the better of Spurs with a 2-nil win. Mohamed Salah put Liverpool in front after just two minutes when he converted a penalty following a handball by Moussa Sissoko.
Q10. Overseas investors pumped more than ________________ crore rupees into the Indian capital markets in last month (May 2019) on expectations of more business-friendly measures. 
9,000
13,000
10,000
5,000
2,000
Solution:
Overseas investors pumped more than 9,000 crore rupees into the Indian capital markets in last month on expectations of more business-friendly measures.
According to the latest depositories data, Foreign Portfolio Investors (FPIs) infused around 7,920 crore rupees into equities and 1,111 crore rupees in the debt market during second to-31st of May, taking the cumulative investment to around 9,031 crore rupees. Prior to this, they had invested a net 16,093 crore rupees in April, 45,981 crore rupees in March and 11,182 crore rupees in February in the capital markets (both equity and debt).
Q11. India’s goods and services tax (GST) revenue collections crossed Rs ____________ for the third straight month in May to Rs 1,00,289 crore, despite the slowdown in the industrial activities.

Rs 2 lakh crore
Rs 8 lakh crore
Rs 3 lakh crore
Rs 1 lakh crore
Rs 5 lakh crore
Solution:
India’s goods and services tax (GST) revenue collections crossed Rs 1 lakh crore for the third straight month in May to Rs 1,00,289 crore, despite the slowdown in the industrial activities. However, GST mop-up in May was lower than the all-time high of Rs 1.13 lakh crore in the month of April, highest ever since the indirect tax regime was rolled out on 01st July 2017.
Q12. Global efforts to impose a unified tax policy on Google, Facebook and other internet giants have cleared a major hurdle ahead of a G20 summit in-
Japan
India
China
France
Brazil
Solution:
Global efforts to impose a unified tax policy on Google, Facebook and other internet giants have cleared a major hurdle ahead of a G20 summit in Japan. The Paris-based Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) stated that 129 countries had signed off on a road-map to grab a fairer tax share of the companies’ booming sales.
Q13. Which state government has increased the financial assistance given to school girls under the ‘Aapki Beti’ scheme and ex-gratia payment to the families of polling personnel who die during election duty?
Telangana
Odisha
Rajasthan
Bihar
West Bengal
Solution:
Rajasthan government has increased the financial assistance given to school girls under the ‘Aapki Beti’ scheme and ex-gratia payment to the families of polling personnel who die during election duty. Under the Aapki Beti scheme, girls living under the Below Poverty Line (BPL) and whose mother or father or both have died to get annual financial assistance in the state. The amount has been increased to Rs 2,100 from Rs 1,100 for the girls studying in class 1 to 8 and for the girls in class 9 to 12, the financial aid has been increased to Rs 2,500 from Rs 1,500. Similarly, the government has also increased ex-gratia payment to the next of kin of an official killed on election duty to Rs 20 lakh from Rs 15 lakh.
Q14. Financial Literacy Week 2019 to be observed from June 3-7 on the theme of __________ and how they benefit by being a part of the formal banking system.
Internet
Use of Smart Phone
Computer Knowledge
Rural India
Farmers
Solution:
Financial Literacy Week 2019 to be observed from June 3-7 on the theme of “Farmers” and how they benefit by being a part of the formal banking system. Financial Literacy Week is an initiative of RBI to promote awareness of key topics every year through a focused campaign. Growth in agriculture is necessary for the overall economic growth and finance is an essential enabler for the same. RBI is actively involved in formulating policies that enhance the flow of credit to the farming community.
Q15. Name the state government, which has issued a notification to extend the Rythu Bandhu scheme for 2019-20 while enhancing the amount from Rs 4000 to Rs 5000?

Madhya Pradesh
Telangana
Kerala
Rajasthan
Karnataka
Solution:
The Telangana Government has issued a notification to extend the Rythu Bandhu scheme for 2019-20 while enhancing the amount from Rs 4000 to Rs 5000. The Rythu Bandhu scheme, Telangana CM K Chandrasekar Rao’s pet scheme, is aimed at providing income support to the agriculturists directly to back their crops.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF